Supermarket

Izbor grafičke table

22.12.2014. 06.08.00

Grafička tabla je jedna od onih računarskih komponenti, koje su uglavnom usmerene na grafičke dizajnere. Dopuštaju veću slobodu pri stvaranju i lakše se postižu željeni oblici, nego što bi biste mogli da postgnete pomoću miša. Grafička tabla omogućava crtanje prstom ili olovkom za crtanje.

image

Izuzetno važna tehnička osobina grafičke table je veličina. Veličine grafičkih tabli se razlikuju, a opšte pravilo je da veća tabla znači veću cenu i lakši rad s tom tablom. Kod veličine grafičke table treba paziti na aktivno područje, jer je to ono područje koje nam omogućava stvaranje. Aktivna površina table može biti u centimetrima ili u veličini formata, na primer grafički tablet formata A5, A4 ... Veličina nije jedini atribut koji određuje cenu ove računarske komponente. Osim veličine, takođe je važno koji operativni sistem podržava grafička tabla, jer ako ne podržava onaj operativni sistem koji vi koristite, grafička tabla neće raditi.

Grafička tabla može biti prilagođena levorukim ili dešnjacima, ali ima i onih koje mogu da koriste i jedni i drugi. Postoje takvi tableti, koji se povezuju bežično na računar i omogućavaju veću slobodu korišćenja. Za bežične table je potrebno dodatno napajanje s baterijama ili možete izabrati onaj koji je kablom povezan na računar, obično preko USB porta. Još važnije od toga kako je grafička tabla povezana s računarom, je način povezivanja olovke s grafičkom tablom. Za olovku je poželjno da se bežično povezuje sa tablom, jer nam onda ništa ne smeta u stvaranju.

Tačnost kreirane grafike će zavisiti od rezolucije koju podržava grafička tabla. Što je veća rezolucija to je veći kvalitet stvorene grafike, ali ova osobina će puno uticati na cenu.

Broj tastera, skrol kotačić, garancija, itd... su dodatne tehničke karakteristike koje bi trebalo da istražite pre i za vreme kupovine. Konkretno, važno je da odredite svoje potrebe i želje i to što želite da grafička tabla omogućava i za šta vam treba. Nakon što ste definisali te stvari, možete odabrati takvu grafičku tablu, kojoj je prodajna cena još uvek prihvatljiva, a omogućiće vam sve što želite od njega.

Grafička tabla WACOM je jedana od mogućih izbora table. Grafička tabla WACOM je popularan i kod grafičkih i tehničkih stvaralaca, a cena koju ćete platiti, ako se odlučite za WACOM, će takođe zavisiti od svih gore navedenih faktora.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka