Pravila o privatnosti

Poslednja izmena: 22.5.2018.

Ova pravila o privatnosti određuju kako Idealno.rs, kompanija za prodaju i poslovno savetovanje, d.o.o., Štukljeva cesta 40, 1000 Ljubljana (u nastavku IDEALNO) prikuplja, čuva i koristi vaše lične podatke. Datum stupanja na snagu ovih pravila o privatnosti je 22.5.2018.

Ova pravila o privatnosti odnose se na (I) upotrebu naše veb stranicehttps://www.idealno.rs/ (u nastavku: veb stranica), (II) prijavu na obaveštavanje o novitetima i našoj ponudi usluga, (III) obaveštavanje putem naših društvenih mreža i aplikacija, (IV) registraciju veb prodavnice i (V) vašu upotrebu bilo koje druge sadašnje ili buduće, onlajn ili oflajn usluge (u nastavku zajedno od (I) do (V): Usluge).

Ova pravila o privatnosti odnose se na naše korisnike, odnosno fizička lica koja koriste naše Usluge (u nastavku: Korisnici) i za pravna lica koja obavljaju privrednu delatnost (u nastavku: Pravne osobe).

Molimo vas da detaljno pročitate naša pravila o privatnosti. Preporučujemo vam da ih odštampate, odnosno da adekvatno sačuvate kopiju ovih pravila o privatnosti i svih budućih verzija koje se odnose na evidenciju vaših dozvola koje ste nam dali.

O nama

Korisnik vaših ličnih podataka je kompanija Idealno.rs, kompanija za prodaju i poslovno savetovanje, d.o.o., Štukljeva cesta 40, 1000 Ljubljana.

U slučaju da imate pitanja, molimo vas da s nama kontaktirate putem elektronske pošte na adresu privacy@ceneje.si ili nas pozovete na broj +385 97 782 9948.

Kako prikupljamo, koristimo i obrađujemo vaše lične podatke?

Vaše lične podatke prikupljamo kada ih prosledite, na primer, upotrebom naših Usluga, kada s nama kontaktirate neposredno putem elektronske pošte, telefonskog poziva, u pisanom obliku ili putem društvenih mreža kojima nam prosleđujete lične podatke. Kada je to zakonom dozvoljeno, o vama možemo dobiti informacije i iz drugih izvora.

Koju vrstu ličnih podataka prikupljamo ili dobijamo od vas?

Vrste informacija koje prikupljamo o vama mogu uključivati informacije poput:

 • email adresa,
 • ime i prezime,
 • informacije o vašem računaru ili mobilnom telefonu (npr. vaša IP adresa i vrsta pretraživača, vrsta uređaja),
 • informacije o tome kako koristite naše Usluge (npr. koje ste stranice pregledali, vreme kada ste ih pregledali i na šta ste kliknuli).

Kako koristimo vaše lične podatke (svrha obrade)?

Za fizička lica

Vaši lični podaci mogu se koristiti u jednu svrhu ili više sledećih svrha:

 1. U vezi s vašim korišćenjem Usluga.
 2. Upravljanje i poboljšanje naših onlajn mesta, uključujući prilagođavanje korisničkog iskustva naše veb stranice. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa boljeg razumevanja želja naših korisnika i potencijalnih kupaca, te prilagođavanja naše veb stranice, proizvoda i usluga vašim potrebama i željama.
 3. Onlajn oglašavanje s obzirom na ponašanje potrošača (profilisanje). Na nekim mestima naših onlajn stranica možemo koristiti i/ili dozvoliti trećim osobama (partnerima za oglašavanje) prikupljanje (putem onlajn alata prikupljanja poput kolačića i drugih tehnologija praćenja i prikupljanja) ličnih podataka koji se odnose na vaše aktivnosti na tim mestima.
 4. Zaštita našeg poslovanja i naših poslovnih interesa, uključujući svrhu proveravanja kreditnih i proteklih iskustava, sprečavanja prevara i naplate potraživanja. Ovo je nužno za zaštitu naših zakonskih interesa sprečavanja kriminalnih radnji, poput prevara ili pranja novca, kako bismo osigurali da se naša veb stranica i usluge ne zloupotrebljavaju, te kako bismo zaštitili naše poslovanje. Ovakve provere ćemo sprovoditi samo ako to zakon dopušta.
 5. Komunikacija s našim poslovnim savetnicima i pravnim zastupnicima. Ovo je nužno zbog naših zakonskih interesa dobijanja pravnog ili stručnog poslovnog saveta, podelićemo samo vaše lične podatke ako je to potrebno, i to u najmanjem potrebnom obimu i anonimno kada god to bude moguće.
 6. Deljenje ličnih podataka s trećim strankama (u nastavku: naši kooperanti), koje su povezane s nama povodom našeg obavljanja usluga, kao što su:
  • naši IT i infrastrukturni poslovni partneri,
  • finansijski povezane kompanije,
  • oglašivački partneri.
  Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa vođenja i upravljanja našim poslovanjem, zbog poštovanja zakonskih obaveza ili zbog vlastitih potreba za direktnim marketingom. Kada budemo delili vaše lične podatke, to ćemo činiti dosledno i na osnovu potrebe za informisanjem, u skladu sa odgovarajućim ograničenjima poverljivosti, na bazi anonimnosti koliko je to moguće i samo onoliko koliko je neophodno za bilo koju od ovih svrha.
 7. Provođenje naših zakonskih prava i poštovanje zakona, propisa i drugih zakonskih zahteva. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa zaštite našeg poslovanja i provođenja naših ugovornih i drugih zakonskih prava, te osiguravanja fizičke, mrežne i informacione bezbednosti i celokupnosti, dodatno je potrebno zbog našeg zakonskog interesa osiguranja bezbednog i beskompromisnog IT sistema i mreže, uključujući sigurnosno kopiranje i arhiviranje, sprečavanje zloupotrebe programske opreme, virusa, grešaka ili drugog zlonamernog koda, te sprečavanja neovlašćenog pristupa našim sistemima i svih oblika napada ili šteta našim IT sistemima i mrežama.
 8. U vezi sa zahtevima za objavljivanje u slučaju prodaje ili kupovine kompanije i/ili imovine, stvarne ili potencijalne. Ovo je nužno zbog naših zakonskih interesa prodaje i/ili osiguravanja i podsticanja uspeha našeg poslovanja.
 9. U statističke i istraživačke svrhe. Podaci će biti anonimni i koristićemo ih za zakonske interese obrade osnovnih podataka u svrhu istraživanja, uključujući tržišno istraživanje, bolje razumevanje naših stranaka i prilagođavanje naših usluga i proizvoda vašim potrebama.
 10. U svrhu oglašavanja i vaše saglasnosti u svrhu e-oglašavanja kako bismo vas obavestili o našim uslugama, novostima, organizaciji događanja, te kako bismo vam ponudili naše usluge i druge oblike e-oglašavanja.

Za pravna lica

Vaši lični podaci mogu se koristiti u jednu svrhu ili više sledećih svrha:

 1. U Vezi s vašom upotrebom Usluge
 2. Upravljanje i poboljšanje naših onlajn mesta, uključujući prilagođavanje korisničkog iskustva naše veb stranice. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa boljeg razumevanja želja naših korisnika i potencijalnih kupaca, te prilagođavanja naše veb stranice, proizvoda i usluga vašim potrebama i željama.
 3. Zaštita našeg poslovanja i naših poslovnih interesa, uključujući svrhu proveravanja kreditnih i proteklih iskustava, sprečavanja prevara i naplate potraživanja. Ovo je nužno za zaštitu naših zakonskih interesa sprečavanja kriminalnih radnji, poput prevara ili pranja novca, kako bismo osigurali da se naša veb stranica i usluge ne zloupotrebljavaju, te kako bismo zaštitili naše poslovanje. Ovakve provere ćemo sprovoditi samo ako to zakon dopušta.
 4. Komuniciranje s našim poslovnim savetnicima ili pravnim zastupnicima. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa pridobijanja pravnog ili stručnog poslovnog saveta, podelićemo vaše lične podatke samo ako je to potrebno, i to u najmanjem potrebnom obimu i anonimno kada god to bude moguće.
 5. Deljenje ličnih podataka s trećim strankama (u nastavku: naši kooperanti), koje su povezane s nama povodom našeg obavljanja usluga, kao što su:
  • naši IT i infrastrukturni poslovni partneri,
  • finansijski povezane tvrtke,
  • oglašivački partneri.
  Ovo je potrebno ili za sprovođenje ugovora koji smo s vama sklopili (ili za pripremu ponude), za naš zakonski interes efikasnog vođenja i upravljanja našim poslovanjem, za usklađenost s pravnim obavezama ili zbog vlastitih potreba za direktnim marketingom. Kada budemo delili vaše lične podatke, to ćemo činiti dosledno i na osnovu potrebe za informisanjem, u skladu sa odgovarajućim ograničenjima poverljivosti, na bazi anonimnosti koliko je to moguće i samo onoliko koliko je neophodno za bilo koju od ovih svrha.
 6. Provođenje naših zakonskih prava i poštovanje zakona, propisa i drugih zakonskih zahteva. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa zaštite našeg poslovanja i provođenja naših ugovornih i drugih zakonskih prava, te osiguravanja fizičke, mrežne i informacione bezbednosti i celokupnosti, dodatno je potrebno zbog našeg zakonskog interesa osiguranja bezbednost i beskompromisnog IT sistema i mreže, uključujući sigurnosno kopiranje i arhiviranje, sprečavanje zloupotrebe programske opreme, virusa, grešaka ili drugog zlonamernog koda, te sprečavanja neovlašćenog pristupa našim sistemima i svih oblika napada ili šteta našim IT sistemima i mrežama. Možda ćemo morati da koristimo i obrađujemo vaše lične podatke kako bismo bili u skladu s pravnim obavezama koje moramo da poštujemo. Na primer, možemo zahtevati da prosledite određene lične podatke u svrhu izvršavanja zakonske obaveze sprečavanja pranja novca ili da svoje podatke otkrijete pred sudom na osnovu sudskog naloga. Vaše lične podatke ćemo možda trebati za ispunjavanje zakonskih obaveza poput poreskih zakona i ostalih propisa koji nas obavezuju.
 7. U vezi sa zahtevima za objavljivanje u slučaju prodaje ili kupovine kompanije i/ili imovine, stvarne ili potencijalne. Ovo je nužno zbog naših zakonskih interesa prodaje i/ili osiguravanja i podsticanja uspeha našeg poslovanja.
 8. U statističke i istraživačke svrhe. Podaci će biti anonimni i koristićemo ih za zakonske interese obrade osnovnih podataka u svrhu istraživanja, uključujući tržišno istraživanje, bolje razumevanje naših stranaka i prilagođavanje naših usluga i proizvoda vašim potrebama.
 9. Identifikacija eventualnih kaznenih dela ili pretnji javnoj sigurnosti pred nadležnim telom. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa podsticanja uspeha našeg poslovanja, sprečavanja kriminala, za ispunjavanje zakonskih obaveza opšteg javnog interesa ili za zakonske interese vladinih organa i nadležnih tela koja sprečavaju kaznena dela.
 10. U vezi s bilo kojim pravnim sporom ili postupkom. Ovo je nužno zbog našeg zakonskog interesa podsticanja i osiguravanja uspeha našeg poslovanja, rešavanja sporova i izdavanja takvih razotkrivanja propisanih zakonom ili koje smatramo razumnim i u skladu sa zakonom.
 11. U svrhu oglašavanja i vaše saglasnosti u svrhu e-oglašavanja kako bismo vas obavestili o našim uslugama, novostima, organizaciji događanja, te kako bismo vam ponudili naše usluge i druge oblike e-oglašavanja.
Kada obrađujemo vaše lične podatke na osnovu vaše saglasnosti, možete u bilo kojem trenutku otkazati datu suglasnost, i to putem elektronske pošte na adresu privacy@ceneje.si. Datum stupanja na snagu takvog otkazivanja je 30 radnih dana od dana prijema vašeg zahteva.

Čuvanje ličnih podataka i period obrade

Vaše lične podatke IDEALNO čuva na vlastitim serverima lociranim u Sloveniji, i na serverima ponuđača usluga u oblaku koji se nalaze u državama članicama EU i SAD-u. Povremeno može doći do obrade vaših ličnih podataka izvan EU i SAD-a.

IDEALNO će obrađivati vaše lične podatke u obimu koji je relevantan i ograničen na potrebe svrhe za koju se obrađuju. Radi se, na primer, o slučajevima kada prvo treba sačuvati podatke kako bismo kasnije mogli da ispunimo naše obaveze prema ugovoru s vama ili za naše zakonske interese; ili kada imamo zakonsku obavezu nastavka obrade vaših podataka poput obaveze vođenja evidencije koju određuje važeće poresko ili knjigovodstveno zakonodavstvo; i kada imamo pravni temelj za nastavak obrade vaših ličnih podataka kao što je vaša dozvola.

Če želite več informacij o tem, kje in kako dolgo so shranjeni vaši osebni podatki, ter o vaši pravici do izbrisa in prenosljivosti osebnih podatkov, se obrnite na nas na privacy@ceneje.si.

Kako štitimo vaše lične podatke?

Preduzeli smo odgovarajuće tehničke i organizacijske mere za zaštitu vaših ličnih podataka od neovlašćene ili nezakonite upotrebe ili obrade, te protiv slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja vaših ličnih podataka. Mere uključuju:

 • načelo najmanjeg obima podataka i obrade
 • edukovanje naših zaposlenih o važnosti poverljivosti i održavanja privatnosti i bezbednosti vaših podataka
 • obavezu preduzimanja odgovarajućih disciplinskih mera za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih kod privatnosti
 • kontinuirano i potpuno testiranje naše politike i mera zaštite ličnih podataka
 • pažljiv i odgovoran izbor naših kooperanata
 • upotreba sigurnih servera za čuvanje vaših ličnih podataka
 • imenovanje ovlašćene osobe za zaštitu ličnih podataka
 • zahtev o dokazivanju identiteta svakog pojedinca koji traži pristup svojim ličnim podacima

Želimo da vas upozorimo da prenos informacija (uključujući lične podatke) putem internata nije uvek potpuno siguran. Ako s nama podelite bilo koje informacije preko interneta (putem elektronske pošte, putem naše veb stranice ili na bilo koji drugi način onlajn), to radite u potpunosti na vlastitu odgovornost. Nismo i ne možemo biti odgovorni za bilo kakve troškove, izdatke, gubitak, štetu koje ste pretrpeli zbog prenosa podataka putem interneta.

Onlajn dodaci i drugi alati

a) YouTube

Naša veb stranica koristi dodatke YouTubea kojim upravlja Google. Upravnik stranice je You Tube LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. Ako posećujete našu veb stranicu koja sadrži dodatak za YouTube, uspostavlja se link s YouTube serverima. YouTube je time obavešten o našim veb stranicama koje ste posetili.

Ako ste prijavljeni na YouTube s vašim ličnim nalogom, YouTube vam omogućava da svoju istoriju pretraživanja povežete s ličnim profilom. To možete onemogućiti odjavom sa svog YouTube naloga.

YouTube nam omogućava da naša veb stranica sadrži video savete i vodiče proizvoda. To je zakonski interes u skladu sa čl. 6 (1) (f) Opšte uredbe o bezbednosti ličnih podataka (u nastavku: GDPR).

Dodatne informacije o upravljanju korisničkim podacima su na raspolaganju u izjavi o zaštiti podataka na YouTubeu: https://www.youtube.com/static?template=privacy_guidelines.

b) Google Maps

Naša veb stranica koristi kartografske usluge Google Karte (Google Maps) putem API-a. Njime upravlja Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD. Ako želite da koristite Google karte, potrebno je da sačuvate vašu IP adresu. Te informacije se obično prenose na Googleov server u SAD-u i tamo se čuvaju. Ponuđač stranice nema uticaja na prenos podataka.

Upotreba Google karti je u interesu kako bi naša veb stranica privlačila i olakšala lokaciju krajeva koje odredite na onlajn mestu. To je zakonski interes u skladu sa čl. 6 (1) (f) Opšte uredbe o bezbednosti ličnih podataka (u nastavku: GDPR). Dodatne informacije o upravljanju korisničkim podacima su na raspolaganju u izjavi o zaštiti podataka u Googleu na adresi https://policies.google.com/privacy.

c) Slack

Za internu komunikaciju koristimo komunikacijski alat Slack. Iz tog razloga se mogu osnovni podaci stranaka, korisnika i zaposlenih ili ugovornih partnera preneti na Slack Technologies, 500 Howard Street, San Francisco, CA 94105, SAD (u nastavku: Slack Technologies). Obrada ličnih podataka putem alata Slack se sprovodi zbog našeg zakonskog interesa u smislu čl. 6 (1) (f) GDPR.

Sa Slack Technologies smo sklopili ugovor o obradi ličnih podataka prema kojem se potonji obavezuje da poštuje EU prava iz oblasti zaštite ličnih podataka.

Slack Technologies je, s obzirom na međunarodni prenos podataka, registrovan za Štit privatnosti EU-SAD i time nudi dodatnu obavezu poštovanja EU pravila u pogledu bezbednosti ličnih podataka.

Sa Slack Technologies smo, u pogledu međunarodnog prenosa podataka, sklopili ugovor o prenosu podataka s takozvanim Standardnim ugovornim klauzulama, kojima se potonji obavezuje da će obrađivati lične podatke isključivo prema našim uputstvima i da će poštovati EU pravila u pogledu zaštite ličnih podataka.

d) Mailchimp

Za slanje e-novosti (newsletter) koristimo platformu Mailchimp američkog ponuđača Rocket Science Group, LLC, 675 Ponce De Leon Ave NE #5000, Atlanta, GA 30308, SAD, gde su sačuvani ovi podaci korisnika: adresa elektronske pošte i ime i prezime. Ti podaci su sačuvani kod ponuđača Mailchimp na njegovim serverima u SAD kako bi mogli slati e-novosti (newsletter).

S Rocket Science Group smo sklopili ugovor o obradi ličnih podataka prema kojem se potonji obavezuje da poštuje EU prava iz oblasti zaštite ličnih podataka. Rocket Science Group je, s obzirom na međunarodni prijenos podataka, registrovan za Štit privatnosti EU-SAD.

Pravila privatnosti platforme Mailchimp dostupna su na https://mailchimp.com/legal/privacy/.

Upotreba usluge Mailchimp se sprovodi na osnovu člana 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakonski interes za odabir tehnoloških ponuđača koji nude alate koji nam pomažu da optimiziramo naše poslovanje.

Pravilnik o kolačićima

Šta su kolačići i čemu služe?

To su male tekstualne datoteke koje većina veb mesta čuva na uređajima s kojih korisnici pristupaju internetu s namerom prepoznavanja pojedinih uređaja koje su korisnici koristili prilikom pristupanja. Njihovo pohranjivanje je pod punom kontrolom pregledača koji korisnik ima – on može ograničiti ili onemogućiti čuvanje kolačića. Kolačići nisu štetni i uvek su vremenski ograničen

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se instaliraju na računar korisnika prilikom njegove posete veb stranici, i obično sadrže:

 • ime kolačića i servera s kojeg je kolačić poslat,
 • vremensko trajanje kolačića,
 • vrednost (jedinstven broj).

Kolačići su od ključne važnosti za garantovanje veb usluga koje su prilagođene korisniku. Najčešće funkcije e-poslovanja ne bi bile moguće bez kolačića. Interakcija između onlajn korisnika i veb stranice brža je i jednostavnija zahvaljujući kolačićima. Uz njihovu pomoć veb stranica pamti preference i iskustva korisnika i tako štedi vreme, a pretraživanje veb stranica postaje efikasnije.

Podešavanje instalacije kolačića

Neki kolačići se brišu odmah nakon što zatvorite pregledač. Ti kolačići se nazivaju privremeni kolačići jer traju samo toliko koliko traje pojedina sesija i na kraju sesije se više ne čuvaju. Takvi kolačići obično sadrže samo identifikacijski kod koji može prepoznati samo ona veb stranica koja je instalirala kolačiće.

Drugi kolačići imaju određen vek, odnosno rok trajanja. Oni se koriste kako bi se otkrilo jeste li se već prijavili na određenu veb stranicu ili čuvaju informaciju o nekim postavkama kao što je izbor jezika.

Na stranici Idealno.rs koristimo tri grupe kolačića, a za jednu grupu možete promeniti podešavanja. Podešavanja za kolačiće važe za uređaj na kojem trenutno otvarate našu veb stranicu.

Važni kolačići, potrebni za pravilan rad veb stranice Idealno.rs i nesmetano poslovanje sMind d.o.o.
 • Nije moguće isključiti (za te kolačiće nam nije potreban vaš pristanak)
Analitički kolačići, kojima anonimno merimo posećenost veb stranice i prikupljamo podatke o korišćenju veb stranice kako bismo na osnovu toga mogli da poboljšamo korisničko iskustvo.
 • Nije moguće isključiti (otvaranjem veb stranice pristajete na korišćenje kolačića)
Reklamni kolačići i kolačići za ponovno ciljanje, preko kojih vam na našoj veb stranici i / ili spoljnim veb stranicama možemo prikazivati oglase čiji je sadržaj prilagođen vašem interesovanju.


Onemogućavanje internet kolačića

Neke ili sve kolačiće koje koristimo na našoj veb stranici možete onemogućiti promenom podešavanja pregledača, ali to može da utiče na korišćenje naših veb stranica, kao i na neke ili sve funkcije.

Privremeno možete zaustaviti instaliranje/čuvanje internet kolačića korišćenjem »privatnog prozora« (Incognito) u svom pregledaču. Privatno pretraživanje vam omogućava da posetite internet, a da veb pregledač pri tome ne pohranjuje bilo kakve informacije o stranicama koje ste posetili.

Trajno isključivanje internet kolačića (do sledeće posete, tj. ponovnog uključivanja) možete pratiti u svom veb pregledaču. Za informacije o podešavanjima za kolačiće izaberite veb pregledač koji koristite:

Pažnja! Morate biti svesni da trajnim isključivanjem / brisanjem kolačića gubite mogućnost zadržavanja vaših ličnih podešavanja, statusa prijave, podataka o onlajn kupovinama i još mnogo toga, i da se stranice neće učitavati pravilno, odnosno da nećete imati dodatne mogućnosti. Veb mesta će se sporije učitavati jer će se slike i drugi delovi sadržaja učitavati od početka.

Kolačići veb stranice Idealno.rs:

Naziv kolačića Vreme trajanja kolačića Svrha Kompanija
ASP.NET_SessionId Sesija ID sesije sMind d.o.o.
CenejeUserCookie Neograničeno ID korisnika sMind d.o.o.
EroticConfirmation Neograničeno Potvrda punoletnosti sMind d.o.o.
ProductLastViewed Sesija Prikaz ponuda poslednjeg pogledanog proizvoda sMind d.o.o.
ProductFloatingOffer Sesija Prikaz ponudbe zadnje ogledanega izdelka sMind d.o.o.
__RequestVerificationToken Sesija Ceneje security token sMind d.o.o.
bType 1 godina Način prikaza po kategorijama sMind d.o.o.
cc_cookie_accept 1 godina Obaveštenje o kolačićima – prihvatanje sMind d.o.o.
cc_cookie_decline Sesija Obaveštenje o kolačićima – odbijanje sMind d.o.o.
cfuid 1 godina Ceneje tracking cookie sMind d.o.o.
fontsLoaded 100 min. Preuzimanje fonta veb stranice sMind d.o.o.
isChrome 10 dana Definisanje korisnika Chrome-om sMind d.o.o.
_hjDonePolls 1 godina Hotjar - Dobijanje povratnih informacija korisnika (ankete ipd.) sMind d.o.o.

Kolačići spoljnih veb stranica/servisa:

Naziv kolačića Vreme trajanja kolačića Svrha Kompanija
_ga 2 godine Statistika pregleda veb stranice Google Inc.
_gat_GaGlobal_1 1 sekunda Statistika pregleda veb stranice Google Inc.
_gat_GaGlobal_2 1 min Statistika pregleda veb stranice Google Inc.
_gat_GaL1_2 1 min Statistika pregleda veb stranice Google Inc.
_gid 1 dan Statistika pregleda veb stranice Google Inc.
.doubleclick.net DoubleClick for Publishers (DFP) - Display advertising platform Google Inc.
.hotjar.com HotJar - Analytics and user feedback tool Hotjar Ltd
.cdnma.com Netresults NetResults Inc.
.onesignal.com OneSignal - browser push notifications OneSignal Inc.
.google.com Google Google Inc.
.facebook.com Facebook pixel - ponovno traženje sa FB oglasa (FB remarketing) Facebook Inc.
.criteo.com Criteo - ponovno traženje na mreži multimedijalnog oglašavanja (display remarketing) Criteo SA
.creativecdn.com RTB House - ponovno traženje na mreži multimedijalnog oglašavanja (display remarketing) RTB House S.A.
.googleadservices.com Prikazivanje reklamnih poruka Google Inc.
.adrecover.com Prikazivanje reklamnih poruka AdPushup Software (P) Limited

Na našim veb stranicama u svrhe merenja aktivnosti koristimo sledeće funkcije:

a) IDEALNO

Kolačiće IDEALNO koristimo, pre svega, za optimalan rad Veb stranice.

Kolačići IDEALNO su pohranjeni na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakonski interes za optimizaciju rada naše veb stranice.

b) Google Universal Analytics

Ova veb stranica koristi usluge Google Universal Analytics u svrhu analize posećenosti veb stranice. Njime upravlja Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD.

Google Analytics koristi takozvane kolačiće. Podaci koje kolačići dobijaju o vašoj upotrebi veb stranice obično se prenose na Googleov server u SAD-u i tamo se čuva.

Google Universal Analytics kolačiće možete onemogućiti na linku https://tools.google.com/dlpage/gaoptout. Ako ne želite da prihvatite neke kolačiće, nećete moći da koristite određene funkcije na našim veb stranicama. Ako ne želite da primate personalizovane oglase, to znači da ćete svakako moći da primite deo oglasa na internetu, ali ti oglasi neće biti prilagođeni vašim željama i načinu pretraživanja.

Google je, s obzirom na međunarodne prenose podataka, registrovan za Štit privatnosti EU-SAD i samim tim obavezan da poštuje EU pravila u pogledu bezbednosti ličnih podataka.

Više o Googleovim pravilima privatnosti možete pročitati na https://policies.google.com/privacy?hl=en.

Kolačići usluge Google Universal Analytics su pohranjeni na osnovu čl. 6 (1) (a) GDPR.

Oglašavanje na osnovu korisnikove upotrebe naših veb stranica (ciljano oglašavanje na osnovu ponašanja)

Na našim veb stranicama koristimo kolačiće za takozvano ciljano oglašavanje na osnovu ponašanja. Reč je o tekstualnim datotekama pomoću kojih se podaci o upotrebi posećene veb stranice (broj poseta, vreme poseta, vreme provedeno na pojedinim stranicama itd.) i podaci o korisniku spremaju na vaš računar. Ti profili o upotrebi se anonimno analiziraju kako bi se kasnije kod prikazivanja onlajn oglasa (npr. banera) na drugim veb stranicama omogućio sadržaj prilagođen interesu pojedinog korisnika. U tom slučaju, kolačići ne čuvaju lične podatke poput imena i prezimena, adrese i elektronske pošte korisnika.

Pritom, IP adresu prikuplja direktno pružalac usluge ciljanog oglašavanja na osnovu ponašanja, i pravilno ga čuva u skraćenom ili šifrovanom obliku (tj. IP adresa se menja drugim nizom brojki koji ne dozvoljava otkrivanje prvobitnog rasporeda brojki IP adrese i ne može se povratno pratiti niti dalje obrađivati).

Ciljano oglašavanje na osnovu ponašanja i druge oblike oglašavanja na našim veb stranicama sprovodimo delimično samostalno, a delom u saradnji sa spoljnim saradnicima:

a) Google Remarketing

Naša veb stranica koristi funkciju ponovljenog reklamiranja u usluzi Google Analytics povezanoj sa alatima Google AdWords i DoublClick. Tu uslugu nudi Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD.

To omogućava da se oglašavanje prikazuje na osnovu vaših ličnih interesa koji su određeni s obzirom na vašu prethodnu upotrebu ili istoriju pretraživanja na jednom uređaju (na primer na vašem mobilnom telefonu) ili na drugim uređajima (na tabletu ili računaru).

Kada date svoj pristanak, Google će u te svrhe povezati istoriju internet pretraživanja i aplikacija s vašim Google nalogom. Na taj način bilo koji uređaj prijavljen s Google nalogom može da prikaže isti lični oglasni sadržaj.

Ako imate omogućenu tu funkciju, Google Analytics prikuplja oglašivačke ID-eve za identifikaciju, koji su privremeno povezani s našim podacima usluge Google Analytics kako bi odredili i ostvarili ciljne grupe za promociju oglasa među uređajima.

Trajno možete onemogućiti novo prikazivanje oglasa na svojim uređajima kada isključite prilagođeno oglašavanje u postavkama svog Google naloga. Da biste to učinili, kliknite na ovaj link: https://www.google.com/settings/ads/onweb/.

Prikupljanje podataka u okviru vašeg Google naloga zasniva se isključivo na vašem pristanku, koji možete dati ili odbiti na Googleu na osnovu čl. 6 (1) (a) GDPR. Prikupljanje podataka koji nisu objedinjeni na vašem Google nalogu (na primer, ako nemate Google nalog ili ste ga ukinuli) zasniva se na čl. 6 (1) (f) GDPR, na osnovu kojeg imamo zakonski interes za analizu anonimnog ponašanja korisnika u svrhe oglašavanja.

b) Google AdSense

Za potrebe naše veb stranice koristimo marketinški alat Google AdSense, uslugu za uključivanje oglasa koju pruža Google Inc. (1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD; Google). Iz poslovnih razloga usluge pružamo putem posrednika, poljske kompanije Yielbird i indijske kompanije AdPushup Software (P) Limited.

Google AdSense takođe koristi kolačiće pohranjene na računaru koji omogućavaju analizu korisnika. Osim kolačića, Google AdSense koristi male nevidljive brojače (Web beacons) koji omogućavaju beleženje dodatnih informacija o korisnikovom saobraćaju na našim veb stranicama. Informacije prikupljene kolačićima i brojačima sačuvane su na Googleovom serveru u SAD-u za potrebe budućih evaluacija naših korisnika. Osim toga, Googleovi izvođači mogu pristupiti evaluacijama, a tako i vašim podacima, ali Google neće objediniti vašu IP adresu s bilo kojim drugim podacima o vama koje čuva.

Korišćenjem postavki u softveru vašeg pretraživača možete onemogućiti upotrebu tih kolačića, ali je time ograničeno delovanje nekih usluga naših veb stranica.

Kolačići usluge Google AdSense su pohranjeni na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakonski interes optimizacije rada naših veb stranica i njihovog oglašavanja.

c) Hotjar

Naša veb stranica koristi onlajn marketinški alat Hotjar malteške firme Hotjar Ltd, Level 2, St Julians Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julians STJ 1000, Malta, Europe Tel: +1 (855) 464-6788). To je analitički alat koji nam pomaže da pratimo upotrebu naše veb stranice (na primer, da vidimo kako pretražujete naše veb stranice). Cilj nam je optimizacija vašeg korisničkog iskustva, kao i to da učinimo našu ponudu još privlačnijom. Hotjar će u te svrhe na vaš računar pohraniti kolačić, a dodatne informacije o kolačićima koji se tu koriste možete pronaći ovde: https://www.hotjar.com/cookies.

Hotjar nam omogućava prikupljanje sledećih informacija: (i) specifičnih podataka o uređajima (IP adresu vašeg uređaja koja je pohranjena anonimno, veličinu ekrana uređaja, vrstu uređaja, jedinstvenu identifikaciju uređaja), informacije o pretraživaču, državu i geografsku lokaciju, izabrani jezik veb stranice i podatke za prijavu (koji se odnose na domen, posećene stranice, državu i geografsku lokaciju, izabrani jezik za prikaz veb stranice i datum i vreme kada su stranice bile posećene). Generalno, vaši se podaci prikupljaju anonimno, i do ličnih veza ne dolazi.

Dodatne informacije iz Hotjarevog pravilnika o privatnosti možete naći ovde: https://www.hotjar.com/privacy. Ubuduće možete da se odjavite iz bilo kakvog prikupljanja i čuvanja vaših podataka na stranici kompanije Hotjar.

Kolačići Hotjar su sačuvani na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakonski interes za analizu ponašanja potrošača kako bismo optimizovali rad naših veb stranica i njihovo oglašavanje.

d) Facebook pixel

Naša veb stranica koristi imenovan kod Facebook Pixel, Facebook Inc., 1601 S. California Ave., Palo Alto, CA 94304, USA, http://www.facebook.com (“Facebook”). Facebook Pixel je deo koda uključenog na našoj veb stranici. Ta alatka nam omogućava da pratimo aktivnosti korisnika na našoj veb stranici i da im posledično prikazujemo personalizovane oglasne poruke na društvenoj mreži Facebook. U te svrhe će Facebook Pixel ostvariti vezu s Facebook serverima - u tom slučaju će Facebook server biti obavešten o tome da ste posetili našu veb stranicu, a Facebook će tu informaciju dodati vašem ličnom profilu na njihovoj veb stranici. Više informacija o prikupljanju i upotrebi vaših ličnih podataka na Facebook veb stranici, vaših prava i mogućnosti možete naći ovde: https://sl-si.facebook.com/about/privacy.
Funkciju možete onemogućiti praćenjem koraka opisanih ovde (prethodno morate biti prijavljeni na vaš Facebook nalog): https://sl-si.facebook.com/business/help/1415256572060999?helpref=uf_permalink.

Facebook Pixel nam omogućava stvaranje takozvane virtualne publike u svrhe oglašavanja korisnicima sličnih karakteristika na društvenoj mreži Facebook. Facebook će na vaš računar u te svrhe pohraniti kolačić. Kliknite ovde ako želite da otkažete svoj pristanak: https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/.

Kolačići Facebook Pixel se čuvaju na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR.

e) Real-time bidding (RTB)

Na veb stranicama trećih lica objavljujemo naše oglase koje upotrebom vlastitih tehnologija prikazuju firme Criteo SA, 32 Rue Blanche, 75009 Pariz, Francija i RTB House S.A. 61/101 Złota Str. Varšava (00-819), Poljska. U te će svrhe pomenute kompanije na vaš računar pohraniti kolačić. Tehnologija se zasniva na modelima razvoja ponude u realnom vremenu (real-time bidding - RTB) za pripremu personalizovanih onlajn oglasa. Svrha tih oglasa je da našim korisnicima ponude više relevantnog sadržaja povezanog s proizvodima koje su nedavno pogledali na našim veb stranicama. Prikazane oglase nadgledaju isključivo Criteo i RTB House, jednako s obzirom na sadržaj kao i na tehničko izvođenje oglasa. Ako se korisnik nije odjavio s te usluge (pogledajte niže), izabrani prikazani oglasi zasnivaju se na sadržaju koje korisnik trenutno gleda ili je nedavno pogledao na našim veb stranicama. Criteo i RTB House na sopstveni način prikupljaju anonimne podatke. Više informacija o Criteo tehnologiji potražite ovde: https://support.criteo.com/hc/en-us/articles/202427141-Cross-Device-Implementation.

Više informacija o prikupljanju i obradi podataka potražite u Criteo politici privatnosti na http://www.criteo.com/privacy. Na toj stranici imate mogućnost otkazivanja pristanka za prikupljanje vaših korisničkih i drugih podataka koje Criteo koristi u određene svrhe (u poglavlju »User Choices« kliknite na »Opt-out«). Na taj način oglasi se neće zasnivati na podacima o upotrebi koje prikuplja Criteo.

Ako ne želite da vam se prikazuju personalizovane oglasne poruke Criteo ili RTB House, možete pojedinačne kolačiće ukloniti na opisan način ovde: http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/.

Kolačići Criteo i RTB House čuvaju se na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR.

f) Push poruke ponuđača OneSignal

U slučaju da na našoj veb stranici date suglasnost za slanje push poruka (web push notifications) potvrdom na dugme „Dozvoli / Allow", pregledač vašeg uređaja će preko platforme OneSignal američkog ponuđača OneSignal Inc., 2194 Esperanca Avenue, Santa Clara, CA 95054, SAD slati push poruke. Podatak o vašem uređaju (ID vašeg pregledača) će se čuvati u bazi podataka ponuđača OneSignal u SAD-u i tamo obrađivati kako bismo vam kasnije preko njihove platforme slali push poruke na vaš pregledač. Više informacija o politici privatnosti OneSignal možete pronaći na https://onesignal.com/privacy_policy.

Slanje push poruka preko OneSignal-a izvodi se na osnovu čl. 6 (1) (a) GDPR.

Primanje push poruka možete opozvati u podešavanjima vašeg pregledača.

g) DoubleClick

Ova veb stranica koristi onlajn marketinški alat DoubleClick, kojim upravlja Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD. Alat DoubleClick nam omogućava prikazivanje oglasnih poruka (banera) na našoj veb stranici, kao i merenje njihove efikasnosti. Te informacije se ne koriste zajedno s ličnim podacima drugih Google usluga dok korisnik na to konkretno ne pristane.

DoubleClick koristi takozvane kolačiće. Podaci koje kolačići dobiju o vašem korišćenju veb stranice obično se prenose na Googleov server u SAD-u i tamo se čuvaju.

Google je, vezano za međunarodni transfer ličnih podataka, registrovan za Štit privatnosti EU-SAD, i time je obavezan da poštuje EU pravila vezana za zaštitu ličnih podataka.

DoubleClick kolačiće možete onemogućiti preko linka: https://policies.google.com/technologies/ads?hl=sl. Ako ne želite da prihvatite određene kolačiće, nećete moći da koristite ni određene funkcije na našoj veb stranici. Ako više ne želite da dobijate personalizovane oglase, to znači da će vam se i dalje prikazivati oglasi na internetu, ali oni neće biti prilagođeni vašim željama i obrascima pregleda.

Više o Google pravilima privatnosti vezanim za alatku DoubleClick možete pročitati na https://policies.google.com/privacy?hl=sr.

DoubleClick se koristi na osnovu čl. 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakonski interes za optimizovanje rada naših veb stranica i njihovog oglašavanja.

Međunarodni prenos ličnih podataka

Ukoliko planiramo da iznesemo vaše lične podatke van Evropskog ekonomskog prostora, to ćemo učiniti nakon detaljnog pregleda pravnih temelja i zaštitnih uredbi kao što su: - politika zaštite ličnih podataka, poznata kao „Obavezujuća korporativna pravila“ ili „BCR“, - standardne ugovorne klauzule koje je prihvatila Evropska komisija ili pak Poverenik za informisanje, ali ih je Evropska komisija potvrdila u skladu sa odgovarajućim zakonom, - kodeks ili kodeksi ponašanja koje priprema udruženje ili drugi organ ovlašćen od Poverenika za informisanje, - odobreni sertifikacijski mehanizmi (kao što je npr. Štit privatnosti EU-SAD), - ili kada to dopuste Poverenik za informisanje ili ugovorne klauzule između korisnika podataka ili upravnika podacima, kao i između upravnika, korisnika ili primaoca ličnih podataka u trećoj državi ili međunarodnoj organizaciji.

Prava pojedinca čiji se lični podaci koriste

Podsećamo vas na vaša prava povezana s vašim ličnim podacima koja možete ostvariti tako što ćete poslati email na privacy@ceneje.si. Ona vam omogućavaju da:

 • zahtevate pristup svojim ličnim podacima i informacijama vezanim za naše korišćenje i obradu vaših ličnih podataka,
 • zahtevate editovanje ili brisanje vaših ličnih podataka,
 • zahtevate ograničavanje korišćenja vaših ličnih podataka,
 • zahtevate vaše lične podatke koje ste nam prosledili (obezbedićemo vam ih u strukturisanom i čitljivom obliku, npr. u Excel tabeli), i imate pravo da te lične podatke prenesete drugom upravniku ličnih podataka,
 • se usprotivite obradi vaših ličnih podataka u određene svrhe (za više informacija pogledajte odlomak s naslovom „Vaša prava na protivljenje obradi vaših ličnih podataka u određene svrhe“),
 • povučete saglasnost za korišćenje vaših ličnih podataka. Ukoliko saglasnost povučete, to neće uticati na zakonitost našeg korišćenja i obrade vaših ličnih podataka na osnovu vaše prethodne saglasnosti.

Imate pravo da uložite žalbu nadležnom organu. U Republici Srbiji to je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, čiji je kontakt dostupan ovde: https://www.poverenik.rs/sr/.

ZZa dodatne informacije o vašim pravima vezanim za vaše lične podatke, uključujući određena ograničenja koja važe za neka od tih prava, pogledajte članove 12 do 23 GDPR, koji su dostupni ovde: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679.

Vaša prava na protivljenje obradi vaših ličnih podataka u određene svrhe:

Sledeća prava vezana za vaše lične podatke možete ostvariti na isti način kao u prošlom poglavlju:

 • možete da se usprotivite korišćenju ili obradi vaših ličnih podataka kada ih koristimo ili obrađujemo zbog izvršavanja zadataka od javnog interesa, kao i za naše zakonske interese, uključujući profilisanje (na primer, predviđanje vašeg ponašanja na osnovu ličnih podataka),
 • možete da se usprotivite obradi vaših ličnih podataka u svrhe direktnog marketinga (uključujući svaku automatsku ocenu koju o vama donesemo ili bilo koju od vaših karakteristika ako je povezana s takvim direktnim marketingom).

Možete ostvariti svoje pravo da se usprotivite korišćenju ili obradi vaših ličnih podataka u svrhe direktnog marketinga tako što ćete:

 • otvoriti link za odjavu koji se nalazi na dnu svakog našeg marketinškog emaila i pratiti uputstva koja se pojave u pregledaču nakon otvaranja linka ili
 • poslati email na privacy@ceneje.si, u kojem ćete zahtevati da prestanemo da vam šaljemo marketinške poruke. Pritom navedite tip poruka s kojih želite da se odjavite.

Uvek kada se usprotivite direktnom marketingu na drugi način, a ne preko marketinške poruke koju ste od nas dobili, morate nam proslediti svoje puno ime i prezime i dovoljno podataka da bismo mogli da vas prepoznamo u bazi.

Naše korišćenje automatskog odlučivanja, uključujući profilisanje

Na bazi ličnih podataka koje smo od vas dobili, u određenim slučajevima se izvodi automatsko odlučivanje (uključujući profilisanje).

Promene naših pravila o privatnosti

Povremeno može doći do promena u našim pravilima o privatnosti, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni. Ako nastavite da pristupate do naše veb stranice na taj datum ili nakon tog datuma, to znači da se slažete s tim da se i na vas odnosi nova verzija naših pravila o privatnosti. Ukoliko planiramo da koristimo vaše lične podatke u neke nove svrhe, prosledićemo vam sve važne informacije o tome pre nego što upotrebimo vaše lične podatke u te nove svrhe.

Promene vaših ličnih podataka

Molimo vas da nas obavestite ukoliko dođe do bilo kakve promene vaših ličnih podataka kako bismo sve vreme bili tačni i ažurni.

Ovlašćena osoba za zaštitu ličnih podataka

Kontakt ovlašćene osobe za bezbednost ličnih podataka:
Maja Škorić, Verovškova 55, 1000 Ljubljana, e-pošta: dpo@ceneje.si, tel: +386 1 810 95 16

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka