Potraži među prikazanim proizvodima

Cena
MIN MAX

Viskoznost

Zapremina (l)

MIN MAX

Motorna ulja

(8 proizvoda)

Da li ste znali da kupovinom kvalitetnog i pravog motornog ulja možete da smanjite troškove održavanja svog vozila i da potrošite manje goriva, dok istovremeno vaše vozilo ima čistije izduvavanje? Korišćenjem dobro izabranog motornog ulja utičete i na pouzdaniji i dugotrajniji rad motora vašeg vozila.

Motorna ulja se dele prema kvalitetu i viskoznosti. Viskoznost pokazuje koliko je ulje retko ili gusto. Vrednost viskoznosti ima dodatnu komponentu, a to je temperatura. Dakle, što je vrednost viskoznosti niža, to je niža viskoznost pri niskim temperaturama, što znači da je ulje fluidnije i brže dolazi do svih mesta gde trenje treba da bude što manje.

Vrednost viskoznosti motornih ulja može se kretati od 0 do 60. Pri nižim vrednostima, od 0 do 15, dodaje se slovo W, što znači da je motorno ulje pogodno za upotrebu na nižim zimskim temperaturama. Veće viskoznosti, od 20 do 40, pogodnije su za umereno toplu klimu, a viskoznosti od 50 do 60 pogodne su za vrlo vruću klimu i najteže radne uslove. Većina proizvođača nudi motorna ulja koja su korisna tokom cele godine, jer je njihova viskoznost istovremeno pogodna za niže i više temperature. Takva ulja su označena sledećim vrednostima viskoznosti: 5W-30, 5W-40, 10W-40, 10W-50, 15W-40 ili 15W-50.

Kvalitetno benzinsko motorno ulje će imati oznaku od SA abecedom dalje prema SN, a svako sledeće uzastopno slovo ukazuje na veći kvalitet. Isto važi i za dizel motorna ulja. Označeni su slovom C, a zatim je dodato slovo koje označava kvalitet na isti način kao i kod benzinskih motora.

Za automobil koji je još uvek pod garancijom, preporučuje se zamena ulja u servisnim intervalima (određeni vremenski interval ili kilometraža), ali kada vozilo više nije u garanciji, potrebno je samo obratiti pažnju na broj pređenih kilometara. Motociklisti menjaju ulje na jesen pre nego što motor započne zimski odmor, jer korišćeno ulje može da stvori štetne spojeve koji mogu da oštete delove motora.

Prikaži više

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka