Supermarket

Vrste i izbor grafičkih kartica

22.12.2014. 02.13.00

Grafička kartica je deo opreme koju sadrži svaki računar i njena glavna svrha je da na ekranu prikazuje sliku. Osim toga, grafička kartica ima nekoliko drugih funkcija. Upotrebljava se za igranje igara, i tada procesor koji je na njoj obavlja poslove koji su potrebni za prikaz slike iz igre. Na tržištu grafičkih kartica dominiraju dva proizvođača - AMD (bivši ATI) i NVIDIA, ali je njihov izbor modela vrlo raznolik.

image

Grafičke kartice su podeljene u dve vrste, postoje integrisane grafičke kartice i odvojene grafičke kartice. Razlika između njih je u tome što je integrisana grafička kartica slabija i obično se nalazi u kancelarijskim računarima, kojima ne treba snažna grafika. Integrisana grafička kartica je sastavni deo matične ploče ili procesora, a deli radnu memoriju sistema za čuvanje podataka, što je sporije nego na odvojenim grafičkim karticama, koje imaju vlastitu memoriju. Postoje i grafičke kartice za prenosne računare. Njihova prednost je u tome što im je potrošnja energije vrlo niska i što su manje pa stanu u prenosni računar, čime ne skraćuju trajanje baterije. Nedostatak ovih grafičkih kartica je osetno zagrevanje prenosnog računara pri radu. Odvojene grafičke kartice su obavezan izbor za one koji se igraju na računarima. Te grafičke kartice imaju vlastitu memoriju i snažan procesor, kao i dobro hlađenje.

Naravno, nije svaka grafička kartica pogodna za svaki računar, tako da pre kupovine treba proveriti i obabrati neku koja odgovara. Za sve one koji koriste računar za proveru e-pošte i pretraživanje veba, sasvim je dovoljna integrisana grafička kartica, ali ona nikako nije dovoljno za računar za igranje igara. Na tržištu postoji veliki izbor grafičkih kartica svih vrsta i cenovnih razreda.

AGP grafičke kartice su zamenjene sa PCI Express, koje su postale standard jer su brže i imaju veću propusnost. Ako imate staru matičnu ploču, koja ne podržava PCI-E, još uvek možete pronaći i AGP kartice. Grafička kartica za prenosni računar je u većini slučajeva integrisana, osim kod skupih gejmerskih prenosnika. Na prenosnim računarima se obično ne može dodatno instalirati odvojena grafička kartica ako je već nema jer za nju nema mesta.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka