Kupovina računarske opreme nije uvek laka

22.12.2014. 16.48.00

Računarke komponente poput miša, tastature i web kamere su standardna oprema svakoga ko poseduje računar. Te računarske komponente nude razni proizvođači i razlikuju se u pogledu cene i kvaliteta pa odluka o kupovini nije uvek laka.

image

Miš je osnovni deo računarske opreme pa ćete na tržištu naći različite modele sa različitim funkcijama. Možete naći žične i bežične miševe. U zadnje vreme je miš postao manje popularan jer žice stvaraju prepreke na radnom stolu dok upotreba bežičnog miša eliminiše takve probleme. Ipak, žičani miševi su i dalje neizostavni deo opreme svakog pravog gejmera.

Problem koji bežični miševi imaju je pražnjenje baterije. Miševi mogu biti optički ili laserski, a razlikujemo ih još i po brzini odziva, broju i rasporedu tastera, a kod izbora treba obratiti pažnju i na dizajn jer pogrešna veličina i težina miša mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Zavisno od miša, dobro dođe i kvalitetna podloga za miša kako bi pokreti bili precizniji.

Tastatura je još jedan važan deo računarske opreme i uz miša čini osnovne ulazne komponente. I ona dolazi u dve osnovne varijante; žičnoj i bežičnoj, a razlikuju se po veličinama, oblicima i materijalima od kojih su napravljene. Tastature mogu biti membranske koje su jeftinije i najčešći oblik tastature mehaničke koje su dugotrajnije, ali i skuplje. Ako vam je posao vezan za kucanje i učestalo korišćenje tastature, preporučamo vam da izaberete neki od mehaničkih modela ovo posebno važi za gejmere.

Web kamere su jednostavne za upotrebu i praktičan su deo računarske opreme. Web kamera je jednostavna video kamera koja je povezana sa računarom. Koriste se za video pozive, a cene su vrlo prihvatljive. Na tržištu ćete naći mnogo proizvođača i različitih modela kamera. Neke kamere imaju i ugrađene mikrofone, a mogu imati i funkciju prepoznavanja pokreta za koju će vam trebati i poseban program. Prenosni računari obično imaju ugrađene web kamere. Pre kupovine izaberite web kameru koja ima mogućnost osvetljenja slike u zatamnjenim prostorima i pri slabom osvetljenju.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka