Trube

(82 proizvoda)

Odlučuješ se za kupovinu instrumenta iz porodice truba, ali ne možeš da nađeš adekvatan? U tom slučaju svakim trenutkom odlaganja uskraćuješ sebi i drugima magične zvukove koje proizvode ti instrumenti, zato što pre pogledaj ponudu koja će ti pomoći da doneseš odluku.

Pronaći ćeš trube, trombone, baritone i rogove, ukratko sve važnije predstavnike te vrste instrumenata.

Zvuk proizvode svi tako što, duvanjem vazduha prouzrokuješ vibraciju koja se u instrumentu pretvara u zvuk. Pri tom moraš adekvatno da napneš usne i njihovim tresenjem da odrediš visinu tonova.

Najpoznatiji duvački instrument je truba, koja je sastavljena iz cilindrične cevi koja paralelno teče u dve cevi i završava levkom. Na drugoj strani je rupa za usta, a između tri cevi koje pokrivaš prstima desne ruke.

Trubi je sličan trombon, koji isto tako ima dva puta presavijenu cilindričnu cev i rupu za usta koja je oblikom slična trubi, samo malo veća. Osim trombona s ventilima, poznajemo još i trombone na potezanje kod kojih visinu tonova menjaš produžavanjem odnosno skraćivanjem cevi.

U ovu porodicu instrumenata spada i bariton, koji je tenorski krilni rog sa širom menzurom što omogućava sviranje niskih tonova, pa je zbog toga bas instrument.

Poslednji predstavnik je rog za kojeg je karakterističan bogat zvuk, a poznat je kao i popularni instrument (engleski rog, krilni rog...).

Pre kupovine razmisli koliko velike ciljeve želiš da postigneš sviranjem određenog instrumenta. Ako želiš da nastupaš u orkestru ili sličnim grupama, bariton ili trombon mogu da budu pogrešna odluka.

više
82 proizvoda
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najvišeg)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka