Supermarket

Održavanje / čišćenje akvarijuma

Da bi i tvoj akvarijum što duže ostao čist, a njegovi stanovnici zdravi, treba se posvetiti čišćenju i održavanju akvarijuma. U tome ti može pomoći različit pribor.

Za zamenu vode u obzir dolaze različite cevi sa nastavcima za usisavanje dna koje zovemo usisivačima. Rade na uobičajen način, a većini akvarista su osnovni pribor potreban za održavanje čistoće akvarijuma. Tako dok se vadi voda iz akvarijuma, istovremeno se čisti i dno akvarijuma. Nečistoće koje voda sama ne prenese u filter, sakupljaju se na dnu i osim što kvare izgled akvarijuma, ugrožavaju i rast biljaka i zdravlje ribica. Usisivač za akvarijumsko dno izaberi u odnosu na veličinu akvarijuma i prema svojim potrebama. Za čišćenje manjih akvarijuma biće dovoljni manji usisivači koji imaju manji kapacitet protoka vode, a zahvaljujući njihovoj maloj veličini mogu dosegnuti do najskrivenijih ćoškova akvarijuma. Veliki usisivači u kraćem roku mogu da počiste veliku površinu akvarijumskog dna što je kod velikih akvarijuma svakako prednost. Postoje i usisivači koji vodu sa dna akvarijuma filtriraju i pročišćenu, vraćaju nazad u akvarijum. Takav usisivač dobro će doći za čišćenje dna u intervalima između zamene vode.

Za održavanje ravnoteže u akvarijskoj vodi, na raspolaganju su ti najrazličitije mešavine. Većinom se radi o tečnostima koje dodajemo neposredno u akvarij. Najčešće se takve tečnosti upotrebljavaju kod zamene vode, pošto voda iz slavine sadrži visok nivo hlora i kamenca koje tečnosti za čišćenje uklanjaju. Za borbu s nitratima i nitritima postoje mešavine koje se sipaju u filter koji sadrže željene bakterije, važne u borbi s tim mešavinama. Ako prvi put sastavljaš akvarijum, važno je da vodi dodaš takozvane početne tečnosti koje sadrže kolonije svih potrebnih bakterija.

Akvarijskim biljkama trebaju dodatne hranjive materije koje im se dodaju u obliku tečnosti ili tabletica koje se zakopavaju u pesak u blizini korena. Za dobar rast akvarijskih biljaka važna je hranjiva podloga koja mora da bude prvi sloj akvarijskog dna. Hranjiva podloga se dodaje pre dodavanja peska. Pošto ta podloga nema nikakvu estetsku vrednost, možeš da je u debljem sloju sipaš u zadnjem delu akvarijuma i sloj stanjivati kako se približavaš prednjem delu. Nakon hranjive podloge u akvarijum se dodaje pesak ili kamenčići, a na tržištu je veliki izbor različitih granulacija i boja. Akvarijumski pesak treba pre sipanja u akvarijum isprati, jer sadrži dosta prašine i nečistoća koje ti ne trebaju u akvarijumu. Kod biranja akvarijskog peska možeš pustiti mašti na volju, ali ipak pripazi i proveri koja boja podloge najviše odgovara ribicama koje nameravaš da držiš u akvariju.

Uz malo sreće za samo nekoliko meseci tvoj akvarijum će imati predivno bujno rastinje za održavanje kojeg će ti, osim suplemenata za rast trebati i makaze za orezivanje. Na tržištu ćeš pronaći različite makaze pa pre kupovine u obzir uzmi dubinu akvarijuma i materijal od kojeg su makaze napravljene. Često se misli da se za orezivanje akvarijumskih biljaka mogu koristiti bilo koje makaze, ali to nije tačno, jer nam za održavanje akvarija trebaju škare otporne na rđu.

U borbi protiv neželjenih algi možemo upotrebljavati vodene mešavine, a ako se alge skupljaju na staklu, možemo i fizički da ih odstranimo upotrebom strugača za akvarijumska stakla. Na raspolaganju su ti strugači za tvrdokorne alge, pričvršćene na dužu ručku, a ako s algama nemaš velikih poteškoća, jednostavnije je koristiti magnetske strugače, sastavljene od dva dela. Jedan deo se stavlja s unutrašnje strane akvarijuma, a drugi s spoljašnje. Spojeni su magnetom preko akvarijumskog stakla tako da se pomeranjem spoljnog dela pomera se i onaj unutrašnji, pa možeš lako da očistiš akvarijumsko staklo bez kvašenja ruku.

Iako neobavezan, ovaj je deo akvarijumske opreme vrlo koristan. Radi se o automatskoj hranilici. Takve hranilice se prema potrebi nameste na poklopac akvarijuma i programiraju da svaki dan u akvarijum ispuste određenu količinu hrane za ribe. Neki akvaristi imaju automatske hranilice u stalnoj upotrebi, ali većina ih koristi za vreme dužeg putovanja ili ostanka van kuće.

Osim gore pomenutih dodataka, kod održavanja akvarijuma možemo da koristimo još neke stvarčice. Za proveru stanja vode na raspolaganju imamo različite test listiće sa kojima se može proveriti nivo nitrita i nitrata, kao i tvrdoća vode. Za dekoraciju i prijatnije okruženje tvojih ribica, možeš da izabereš različite dodatke za akvarijum; od tapeta kojima se možeš da prikriješ pozadinu akvarijuma do različitih korenja i kamenja. Obavezno proveri kvalitet i izvor, jer svaka dekoracija nije pogodna za svaki akvarijum.

S obzirom na sve dodatke koje imamo na raspolaganju, kupovina akvarijumske opreme može da postane veliki trošak, pa zato pre kupovine proveri različite ponude na Idealno.rs i izaberi onu najpovoljniju.

više

Ne propusti

Saveti prilikom kupovine

Proglašene najbolje domaće veb-prodavnice konkursa Web Retailer Award 2022!

Na konferenciji E-commerce Jam svečano su dodeljena priznanja najboljim veb-prodavnicama regiona u okviru ...

Izbor savršenog poklona više nije nemoguća misija

Praznična trpeza, zabave u decembru, druženja s porodicom, prijateljima i saradnicima. Sve je to neizostavni ...

Prikaži sve savete za kupovinu
33 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najnižeg)
  • Popust (od najvišeg)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka