Sveće

(256 proizvoda)

Sveće. Male, velike, okrugle, kvadratne, organske, mirisne, prirodne, svih mogućih oblika i boja, tako da izgledaju kao tortice i mnoge druge. Dizajneri i proizvođači sveća ne poznaju granice svoje mašte, što je dobro za svakog ljubitelja sveća.

Očekivano bi bilo reći da sveće, osim svoje primarne funkcije osvetljenja, takođe mogu biti i dekorativne. Ali tačnije bi bilo to okrenuti i reći da sveće nisu namenjene samo za ukras, već od njih možemo imati i koristi. Danas su na tržištu dostupne sveće raznih oblika, a ni boje nemaju granice. Uz rastuću popularnost eteričnih ulja i mirisne sveće su postale osnova za diskretan miris u prostoriji. Naime, u posljednje vreme sveće se u domovima prvenstveno koriste zbog ukrasnih i aromatičnih svojstava, a ne toliko zbog rasvete. Ipak, kada dođe do nestanka struje i kada ne želimo da trošimo previše baterije u baterijskim lampama, svi odmah posežemo za svećama i tako sami sebi tiho priznamo da nestanak struje zapravo može biti vrlo romantičan.

Prvobitna namena sveća je bila osvetljavanje okoline, a koristile su se i za merenje vremena. U Kini je dinastija Song (10. do 13. veka koristila sveću kao sat, koje je kasnije u 13. veku nadogradio i automatizovao islamski učenjak i izumitelj Al-Jazari. Najkorišćeniji materijal za izradu sveća je uvek bio pčelinji vosak, a na obalama severnih mora životinjska mast. Kasnije su se koristila druga ulja od kojih je postao najpopularniji parafin. Danas se za proizvodnju sveća koriste mnogi prirodni i sintetički voskovi, a pčelinji vosak opet postaje sve popularniji.

Da su sveće univerzalno korisne i sveprisutne, vidi se po velikom izboru različitih sveća koje se nude na tržištu. Možeš izabrati ukrasne, mirisne, sveće koje teraju insekte, nadgrobne, rođendanske ... Koriste se za verske i duhovne obrede, ali je zanimljivo i to da rođendanske sveće nekako i dalje najviše održavaju tradiciju merenja vremena sa svećama.

Pre kupovine sveće, prvo razmisli o tome za šta ti je potrebna i šta očekuješ od nje. Mnoge sveće kombinuju nekoliko različitih funkcija. Na primer, neobično oblikovana ukrasna sveća može dobro da miriš i da odbija insekte.

Za veliki izbor sveća po najpovoljnijim cenama pogledaj na Idealno.rs.

Prikaži više
256 proizvoda
Sortiraj:
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najvišeg)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka