Stolnjaci i staze

Stolnjaci i nadstolnjaci nisu namenjeni samo za zaštitu stolova, već mogu da služe i kao dekorativni elementi i pomoć pri stvaranju prijatne atmosfere tokom jela. Napravljeni su od čitavog niza različitih materijala, svaki sa sopstvenom funkcijom. Dolaze u različitim veličinama, pa se lako prilagođavaju svakom stolu. Možeš da biraš između ručno rađenih i fabričkih proizvoda, između prirodnih i veštačkih materijala i tradicionalnih ili onih modernog dizajna. Bez obzira da li tražiš stolnjak ili nadstolnjak sigurno ćeš ga pronaći na Idealno.rs.

Dimenzije stola su najvažniji faktor pri kupovini stolnjaka ili nadstolnjaka. Preveliki stolnjak će ti se motati između nogu dok sediš za stolom, premali će na ivicima nedostajati, pa takva tkanina neće da izgleda elegantno, već smešno. Dužina tkanine treba da bude prilagođena situaciji. Za više formalne događaje se preporučuje duži stolnjak, a za svakodnevnu upotrebu kraći. Za svakodnevne prilike treba, dakle, ivica tkanine da bude dužine između 15 i 20 centimetara, a za formalne prilike između 35 i 40 centimetara.

Za izračunavanje tačne dimenzije tkanine, prvo moraš da znaš dužinu i širinu stola ako je ugaoni, ili njegov prečnik ako je okrugli. Zatim dodaj na te dimenzije (dužina i širina ili prečnik) od dvostruke dužine željenu udaljenost i dobićeš dimenzije stolnjaka po potrebi. Na primer, sto je veliki 160 x 80 cm, treba ti tkanina sa ivicom od 20 centimetara. Dakle, dodaš 2 x 20 cm; dve dimenzije i dobio si rezultat od 200 x 120 cm. To je dimenzija tvog stolnjaka.

Kada si izabrao dimenziju stolnjaka ili nadstolnjaka (dužina ivice koji pada preko stola za nadstolnjak je isti kao i kod stolnjaka, ali u većini slučajeva nadstolnjak ne pada preko ivice, već je iste dužine kao i sto, a po širini ne bi trebao da bude tako širok da tanjir stoji na njemu), moraš da se odlučiš za odgovarajući materijal. Na raspolaganju ti je ceo niz prirodnih i veštačkih materijala, dok po kvalitetu i estetici prirodni materijali se ipak kotiraju više. Vredno razmišljanje kod kupovine je i o svojstvima održavanja materijala, jer s obzirom na funkcije koju obavljaju nadstolnjaci i stolnjaci mogućnost fleka nije zanemarljiva, štaviše one se očekuju. Svilene tkanine će biti mnogo teže za čišćenje od onih od poliestera, a iako će u početku izgledati bolje, teže ćeš sa njih ukloniti fleke, pa će stolnjak postati neupotrebljiv. Isto važi i za ručno vezene ili kukičane stolnjake, koji su lepi za videti, ali je bolje da se uklone pre jela. Za svakodnevnu upotrebu najbolji su plastični stolnjaci čiju dimenziju lako možeš da prilagodiš koristeći makaze, a na raspolaganju su ti i stolnjaci napravljeni od kvalitetnog pamuka koji se održava u veš mašini a upotreba jačih sredstava za uklanjanje fleka bi ih uništila.

Prilikom donošenja odluke o stolnjaku ili nadstolnjaku vodi računa i o tome kakav izgled u trpezariji želiš da postigneš. Osim što možeš da biraš između različitih boja i uzoraka prilikom čega možeš da pustiš mašti na volju, kombinuj boje stolnjaka sa već postojećim nijansama u trpezariji da bi zaokružio svoj lični stil pri uređenju.

Za najbolju kupovinu i najnižu cenu proveri ponudu na Idealno.rs.

više
Saveti 0
149 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.