Deterdženti

(631 proizvod)

Imaš problema sa pranjem veša ili sudova? Misliš li da je problem u deterdžentu? To nije nemoguće, jer neki deterdženti su pogodniji za određene načine pranja od drugih. Pročitaj uputstva za izbor deterdženta i možda će ti onda biti lakše da se odlučiš za neki novi deterdžent.

Kako izabrati najbolji deterdžent za pranje? Prvo moraš da odlučiš kako i sa kojim programom najviše pereš. Ako često pereš na ruke to onda nije isto kao i kada pereš sa veš mašinom. Takođe, brzi programi pranja zahtevaju različitu vrstu deterdženta u odnosu na one koji dugo peru.

Na tržištu možeš pronaći deterdžente u obliku praška, tečnosti, tableta ili kapsula. Za ručno pranje deterdžent u tabletama ili kapsulama nije najpogodniji. Budući da se deterdžent u prahu i tečni deterdžent brzo rastvara u vodi, oni su bolje prilagođeni kraćem programu pranja, za razliku od tečnog deterdženta u kapsulama i deterdženta u obliku tableta, kojima treba više vremena da se rastvore, pa neće dobro raditi sa kraćim ciklusima pranja.

Isto tako, tekući deterdženti i deterdženti u prahu su uopšteno upakovani u velike ambalaže i zato zauzimaju više prostora. Pored toga, kod njih je potrebno pri svakom pranju odmeriti dozu, što je ponekad naporno i predugo traje. Kapsule ili tablete jednostavno možeš ubaciš u bubanj veš mašine i to je to.

Isto se odnosi i na deterdžente za sudove. Prvo, naravno, treba da izabereš deterdžent bez obzira da li pereš posuđe ručno ili mašinski. Kod ručnih deterdženata moraš uzeti u obzir da oni u prahu mogu da uzrokuju oštećenje stakla, pa zato je obično lakše oprati sudove sa tečnim deterdžentom.

Za mašinsko pranje su takođe dostupne i kapsule, tablete ili tečni deterdženti. Problem tableta je da se ne rastvaraju baš brzo i za kraće pranje nisu najpogodniji. Tečni deterdženti se teže ispiraju sa posuđa, pa je kod njih veća potrošnja vode. Opet moraš uzeti u obzir i materijal samog posuđa. Staklo je definitivno bolje oprati tečnim deterdžentom, nego sa onim u prahu. Sa druge strane, kapsula ili tableta je lakša za korišćenje. U slučaju tableta možeš da bira i između onih, koje su zamotane u foliju koja se rastvara u vodi, pa pre upotrebe nije potrebno da se skida i one na kojima je foliju potrebno ukloniti pre nego što je staviš u sudomašinu.

Ako se slažeš da je zaštita okoline vrlo važna, na tržištu su ti dostupni i ekološki deterdženti koji se u prirodnom okruženju potpuno razgrađuju i ne zagađuju podzemne vode. Čak su i mnogo klasičniji deterdženti značajno napredovali u tom pravcu, tako da je pametno proveriti sastojke pre kupovine. Ono što je takođe vrlo važno, je da pripaziš na alergije ako si ti ili bilo ko u tvom domaćinstvu alergičan, tako što ćeš da proveriš da li određeni deterdžent izaziva neke alergijske reakcije.

Ipak, pre nego što se odlučiš za kupovinu, dobro pogledaj na Idealno.rs i uporedi cene različitih proizvođača, pa sebi obezbedi najnižu.

više
631 proizvod
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najvišeg)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka