Supermarket

Aparati za sušenje voća / dehidratori

Da li imaš baštu u kojoj uzgajaš mnogo voća i povrća i želiš da u njima uživaš u zimskim mesecima? Možda uzgajaš biljke, pa želiš da ih osušiš da bi duže trajale? Onda verovatno već znaš da bi ti dobro došao aparat za sušenje voća.

Sušenje je vrlo star proces konzerviranja hrane. Čak i u davna vremena, ljudi su znali da cene suve trave i jabuke zimi, ali i suhomesnate proizvode. U to vreme smo bili zavisni od klime i sopstvene genijalnosti, ali danas više ne moraš da čekaš periode bure, već nabavi sopstveni aparat za sušenje hrane.

Budući da većina hrane sadrži vodu, voda je odličan medij za razvoj patogenih bakterija, pa je proces sušenja hrane jedan od najboljih načina njenog očuvanja. Kada se voda velikim delom ukloni iz hrane ili biljaka, smanji se težina hrane, što je čini lakšom za spremanje za kasniju upotrebu. Proces sušenja hrane sačuva sve njene prehrambene vrednosti, pa je zato sušeno voće i povrće ekvivalentno nesušenoj verziji. Ako želiš dodatno da produžiš rok trajanja suve hrane, spakuj je u hermetički zatvorene posude.

Uglavnom se aparati za sušenje hrane ili dehidratori sastoje od nekoliko nivoa, koji omogućavaju sušenje velike količine hrane u isto vreme. Ukupni kapacitet aparata za sušenje hrane ne zavisi od broja nivoa, već od ukupnog volumena, dakle, važan je prečnik uređaja. Glavni sastavni deo svakog takvog aparata za sušenje su grejač i ventilator. Grejanje obezbeđuje konstantnu temperaturu u svakom trenutku - za sušenje voća i povrća je to oko 54 stepena - ventilator je odgovoran za cirkulaciju vrućeg vazduha u aparatu. Kada grejač zagrijava voće, iz njega izlazi vodena para, koja uz pomoć ventilatora izlazi kroz otvore za ventilaciju i tako se voće suši. Ovaj proces obično traje nekoliko sati.

Pre nego što kupiš aparat za sušenje, proveri njegove mogućnosti i funkcije. Bitna je i jednostavnost korišćenja kao i mogućnost pranja posuda u sudomašini. Neki modeli aparata za sušenje hrane imaju automatska podešavanja sa automatskim isključivanjem, a kod drugih je to potrebno učiniti ručno. Razlikuju se i po tome što je u nekima kruženje vazduha vertikalno, a kod drugih vodoravno, ali obe su jednako efikasne.

Pre nego što kupiš aparat za sušenje hrane proveri različite ponude na Idealno.rs i izaberi najbolju.

više

Saveti prilikom kupovine

Proglašene najbolje domaće veb-prodavnice konkursa Web Retailer Award 2022!

Na konferenciji E-commerce Jam svečano su dodeljena priznanja najboljim veb-prodavnicama regiona u okviru ...

Izbor savršenog poklona više nije nemoguća misija

Praznična trpeza, zabave u decembru, druženja s porodicom, prijateljima i saradnicima. Sve je to neizostavni ...

Prikaži sve savete za kupovinu
53 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najnižeg)
  • Popust (od najvišeg)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka