SAVET Auto-Moto
25.10.2023. 08.32.56

KAKO ODABRATI AUTO RADIO?

1/1

Posegni za radiom koji može učiniti više od emitovanja FM emisija. Moderni stereo uređaji za automobile obrađuju DAB+ digitalne emisije, reprodukuju MP3 pesme sa flash pogona ili se povezuju sa tvojim pametnim telefonom putem Bluetootha.

 

 • Marija, editorka na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 6 min

 

Indeks

 1. Autoradio po veličini
 2. Parametri
 3. Funkcije auto radija i povezivost
 4. Pribor za auto radio
 5. Najčešća pitanja na temu auto radija

 

Zahtevi današnjih vozača za auto radijima su puno veći nego pre nekoliko godina, a sam AM/FM radio prijem danas je više dodatak. Na moderni auto radio možeš spojiti svoj telefon, tablet i kameru. Odaberi idealan model za svoj automobil u nekoliko trenutaka, samo sledi nekoliko korisnih saveta.

 

1. Autoradio po veličini

1DIN auto radio

1DIN autoradio ima format radija iz vozila iz 90-ih. Niže su visine i stanu u rupu od 184 x 53 mm uključujući okvir (178 x 50 mm bez okvira). Dimenzije prednje strane su 189 × 58 mm. Njihove funkcije su prilično osnovne, ali slušanje muzike sa USB ulaza ili memorijske kartice je standardno. Ponekad 1DIN auto radio podržava reprodukciju muzike sa CD-a i putem Bluetootha sa povezanog telefona.

+ Priuštivi
+ Odgovaraju na starije automobile

- Generalno manje funkcija

Uz odgovarajući redukcijski okvir mogu se ugraditi i u montažne rupe predviđene za 2DIN autoradio.

 


2DIN auto radio

2DIN su veći i obično imaju jasan zaslon ojetljiv na dodir, što olakšava upravljanje. Oni su uglavnom tehnički napredniji i nude više funkcija, pa su to praktički multimedijski centri sa svojim operativnim sistemom. Obično podržavaju širok raspon video reprodukcije, GPS navigaciju ili povezivanje kamere. Bežično povezivanje sa telefonom se podrazumeva, a najbolji modeli podržavaju Apple Car ili Android Auto.

+ Velik broj funkcija
+ Prostran zaslon, obično osetljiv na dodir

- Viša cena

Montažne dimenzije 2DIN autoradija su 178 × 102 mm bez okvira i 189 × 119 mm sa metalnim i plastičnim okvirom.

 

2. Parametri

Kompatibilnost i mogućnost spajanja sa kontrolama vozila

Većina marki izrađuje svoje stereo uređaje za automobile tako da budu kompatibilni ne samo s najnovijim automobilima današnjice, već i s onima starijima generaciju ili više.

Međutim, ono što nije automatsko je upravljanje novim radiom sa upravljačem - kao u slučaju originalne opreme. Rešenje je spojni kabel ili bežična alternativa. Ako nije moguće povezivanje na softverskom nivou, moraćeš uložiti u spojni kabel zajedno sa sklopom. Takođe je verovatno da ćeš trebati redukcijski okvir, antenski reduktor ili ISO adapter.

 

Kontrola i pozadinsko osvetljenje

Najosnovniji modeli nude jednu boju i jedan intenzitet pozadinskog osvjetljenja zaslona. Međutim, kada putuješ noću, intenzivna svjetlost može biti neugodna i ometati. Radije odaberi model koji nudi nekoliko boja (npr. plava, crvena, žuta itd.) i izbor intenziteta pozadinskog osvjetljenja. Isto vrijedi i za gumbe – zadnja stvar koju želiš je tražiti kontrolu glasnoće u mraku.

Što se samog zaslona tiče, stariji modeli su imali matrične zaslone i mogli su prikazivati samo unapred postavljene brojeve ili slova. No, više ih nećeš viđati tako često, zamenjeni su potpuno grafičkim varijantama koje su u svakom pogledu jasnije, a pre svega čitljivije na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako kupiš 2DIN radio, možeš imati i funkciju reprodukcije slike sa DVD-a direktno na zaslonu.

Prijem radio stanica

 • FM - najrasprostranjeniji tip tunera, zahvaljujući RDS tehnologiji, na ekranu se pojavljuju tekstualne poruke o stanici ili pesmi koja se pušta.
 • DAB/DAB+ – digitalno emitovani radio, puno bolja pokrivenost i na teško dostupnim mestima, kvalitetan prijem bez buke i šuma, veliki izbor stanica

 

RDS funkcija takođe omogućuje FM radiju prikaz osnovnih informacija kao što su naziv stanice ili izvođača i naziv pesme koja trenutno svira.

 

Auto radio sa zaslonom

 

Podrška za format

Autoradio sa CD jedinicom obično može reprodukovati ne samo CD-e, već i MP3, WMA i AAC formate. Iste formate može čitati sa USB uređaja i memorijskih kartica. Mnogi radijski uređaji će nuditi i podršku za formate bez gubitaka kao što je FLAC.

Sa 2DIN radijima i 1DIN radijima sa zaslonom koji se uvlači, pronaći ćeš i opciju reprodukcije videa. Osim podrške za određene formate (DivX, Xvid, MPEG, MP4, ...), prati i parametre maksimalnih video kvaliteta/rezolucije.

Ukoliko ne koristiš CD ili ih ne želiš imati u automobilu, preporučujemo da odabereš vrlo popularne autoradije bez CD pogona koji su danas najprodavaniji.

 

Izvođenje

Većina auto stereo uređaja nudi snagu od 4x50 W (50 W po kanalu), što je dovoljno za normalnu upotrebu. Zahtevniji korisnici mogu ići na 4×60 W ili čak 4×100 W snage, ali ovde je izbor ograničeniji.

Ako ti snaga auto radija nije dovoljna, preko RCA izlaza možeš spojiti auto hi-fi pojačalo ili aktivni subwoofer.

 

 

Zaštita od krađe

Donedavno su bili česta meta lopova. Postoji nekoliko načina zaštite uređaja. Najjednostavniji, a ujedno i najučinkovitiji je mogućnost skidanja prednje upravljačke ploče. Druga mogućnost je kodiranje radija. Ovo je učinkovito, ali lopov neće znati za to dok radio već ne bude ukraden. Stoga je moguće, na primer, staviti nalepnicu sa ovim podacima na bočno staklo.

 

3. Funkcije auto radija i povezivost

 • USB - USB konektor danas je praktički neophodan. Razlog je uglavnom korišćenje spoljašnjih flash diskova sa muzikom, ređe i kao način povezivanja mobilnog telefona ili tableta. Ako nađeš oznake USB Apple i iPod Ready, možeš spojiti i Apple iPod, iPhone ili iPad na stereo u automobilu. Zatim ih možeš kontrolisati putem autoradija.
 • Bluetooth - bežična tehnologija povezuje auto radio sa telefonom. Ne samo da će ti omogućiti jednostavan prenos muzike, već će predstavljati i hands-free set. Mikrofon će biti integrisan u prednju ploču radija, a druga strana će se čuti iz zvučnika koji se nalaze u unutrašnjosti automobila.
 • Wi-Fi - bežična tehnologija, zahvaljujući kojoj se takođe mogu prenositi podaci, na primer, ako proizvođač izda ažuriranje softvera ili dodatnu funkciju. Ako auto radio ima mogućnost skladištenje podataka, na njega možeš preuzimati muziku, primera radi sa telefona ili računara.
 • Slot za memorijsku karticu - ako ne želite da se bavite fleš diskovima, memorijska kartica je idealna. Može da skladišti mnogo sati muzike, govora ili čak filmova i serija. Ako je auto radio deo navigacije, memorijska kartica takođe može da sadrži podatke o mapi
 • DVD/CD reprodukcija - ovo je standardna funkcija koja ti omogućuje reprodukciju muzike sa CD-a ili filmova sa DVD-a. Ako, na primer, želiš gledati film, potraži i opciju povezivanja sa spoljnik monitorima. Jednako je važna i podrška za druge formate (MP3 i WMA, MPEG4, AAC itd.).

Auto radio ulazi za konektore

 

 • Ulazi za zvučnike i subwoofer - Jednostavno rečeno, svakom paru zvučnika treba jedan par RCA izlaza.
 • AV ulaz - ako tovj radio ima zaslon i AV ulaz, možeš spojiti kameru za vožnju, zahvaljujući kojoj možeš videti neposrednu okolinu automobila i svako parkiranje biće puno lakše. Spoljni ekran se takođe može povezati sa spoljnim projekcionim ekranom, što c´e se dopasti putnicima na zadnjim sedištima.
 • Jack ulaz - putem ovog konektora možeš spojiti drugi spoljnii izvor muzike, na primer mobilni telefon ili MP3 player.
 • GPS navigacija - najčešće će biti funkcija povezana s 2DIN radijima, gdje možeš pratiti svoju rutu i upute za navigaciju na velikom zaslonu. GPS modul dobrodošao je dodatak ako se ne želiš mučiti sa spoljnom navigacijom.
 • Equalizer – mogućnost podešavanja karakteristika zvuka kao što su visoki/srednji/niski tonovi prema žanru koji se svira (rock, pop, jazz, itd.)
 • Bass Boost – funkcija za naglašavanje basa pesama koje sviraju.
 • MirrorLink – funkcija koja ti omoguc´ava da preslikate ekran svog pametnog telefona ili tableta. Ovim mobilnim uređajima se može upravljati preko ekrana osetljivog na dodir. 

 

4. Pribor za auto radio


5. Najčešća pitanja na temu auto radija

Kako spojiti auto radio?

Kod modernih automobila spajanje je relativno jednostavno i rešeno je pomoću glavnog ISO konektora. To su dva osmopinska konektora. Ako ga nemaš u autu ili imaš drugačiji zupčanik i broj pinova, upotrebi odgovarajući adapter na koji možeš spojiti auto radio. Ako želiš upravljati neoriginalnim auto radiom preko volana potrebno ga je spojiti pomoću kabelskog adaptera ili bežično.

Ako ne znaš kako spojiti radio, proveri taj posao stručnjacima. Ako je spojen na pogrešan način, neke funkcije ili celi autoradio možda neće raditi, a postoji i opasnost od pražnjenja akumulatora automobila itd.

 

Mogu li koristiti auto radio kao hands-free?

Pored bežičnog strimovanja muzike, stereo uređaji za automobile koji podržavaju Bluetooth takođe bi trebalo da upravljaju telefonskim pozivima. Sagovornika c´ete čuti u zvučnicima automobila, dok vaš glas snima mikrofon ugrađen u kuc´ište auto-radija ili eksterni mikrofon povezan sa radija na „A-stub”.

 

Pogledaj auto radije na Idealno.rs »

Slični saveti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka