SAVET Računari i oprema
13.9.2023. 13.10.36

KAKO ODABRATI MONITOR?

1/1

Obično provodimo nekoliko sati dnevno ispred monitora, stoga nemoj podceniti svoj izbor i biraj imajući na umu upotrebu. Gejmeri imaju svoje zahteve za monitorom, digitalni kreatori imaju svoje, korisnici weba i oni koji rade na računarima imaju svoje. Da se ne izgubiš u poplavi parametara, mi ćemo ti pomoći odabrati pravi monitor.

 • Marija, editorka na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 9 min

 

Indeks

 1. Vrste monitora
 2. Važne karakteristike
 3. Karakteristike i funkcije
 4. Dodatna oprema za monitore
 5. Pogosta vprašanja

Podela monitora prema upotrebi

Gejmerski monitor

Gejmere posebno zanima brzina osvežavanja i odziv. Važna je i rezolucija te prisutnost G-Sync i Free Sync tehnologija koje eliminiraju dosadno seckanje slike. Monitori za igranje obično imaju karakterističniji dizajn koji odgovara računalu za igranje i drugoj opremi. Zakrivljeni monitori su popularni.

+ Glatkija slika
+ Veća stopa osvežavanja
+ Često u elegantnom dizajnu

 

Monitor za kancelarijski rad

Posebno je važna vrsta površine zaslona i optimalna kombinacija dijagonale i rezolucije. Na većem monitoru veće razlučivosti možeš posložiti rad u nekoliko aktivnih prozora jedan do drugoga i povećati svoju produktivnost. Korisna je tehnologija Flicker-Free koja smanjuje umor očiju.

+ Tehnologija koja smanjuje umor očiju
+ Veći radni prostor

 

Monitor za rad sa grafikom i videom

Kreatori multimedijskih sadržaja imaju najveće zahteve prema monitorima. Za njih su alfa i omega verna reprodukcija boja i pokrivenost sRGB, AdobeRGB i DCI-P3 prostora boja. Za grafički rad je takođe preporučljivo imati dovoljno prostranu radnu površinu visoke rezolucije, velike dubine boje i visoku maksimalnu osvetljenost i kontrast monitora.

+ Visokokvalitetna reprodukcija boja
+ Prostrana radna površina
+ Visoka rezolucija

 

Parametri

Dijagonala i odnos širine i visine

Dijagonala se obično daje u inčima i predstavlja rastojanje između suprotnih ivica ekrana. Na vec´em monitoru možete lako da vidite dva prozora dokumenta jedan pored drugog i tako radite efikasnije. Ako imate ograničen prostor na stolu i sedite blizu monitora, ne možete lako da vidite ivice na velikom monitoru.

Oko 20-24 inča je pogodno za kancelarijski rad, 24-29 inča najbolje je za multimediju i igrice, a grafički dizajneri i urednicima je potrebno više prostora na monitoru od 30 inča ili većem.

 

Trenutno su najčešc´i odnosi 16:9 i 16:10. Svestrani su za rad, surfovanje vebom, gledanje filmova i igranje igrica. Štaviše, ovaj odnos je sličan onom u ljudskom vidnom polju. Ako često radite sa dokumentima, možda c´e vam odgovarati i uži monitori 4:3 i 5:4, ali izbor je prilično mali. Na drugom kraju spektra su ultraširoki monitori 21:9, koji su idealni za igranje igara i gledanje filmova, i zanimljiva su alternativa korišc´enju dva monitora.

Rezolucija

Razlučivost se odnosi na broj piksela (piksela) po širini i visini zaslona. Što je veća rezolucija, to je bolja slika. Ako je razlučivost preniska, slika nije jasna i tekst može izgledati nespretno. Danas se Full HD rezolucija smatra osnovnom i sasvim je primerena do dijagonale od 24 inča. Kod 27-inčnih monitora obično već vidiš više QHD rezolucije, a najveći i najkvalitetniji monitori privlače izuzetno visokom 4K rezolucijom. Na takvom monitoru možeš uživati u filmovima i igricama najvišeg kvaliteta, ali posebno u drugom  slučaju gde ti je potreban vrlo snažan računar.

Rezolucija slike Broj piksela Odnos širine i visine slike
4K Ultra HD 3840 × 2160 16:9
WQHD 3440 × 1440 21:9
QHD 2560 × 1440 16:9
WUXGA 1920 × 1200 16:10
Full HD 1920 × 1080 16:9

 

 

Tehnologija slikanja

Velika većina modernih računarskih monitora koristi različite verzije LCD zaslona sa LED osvetljenjem. Većina monitora na današnjem tržištu koristi IPS panele, koji imaju pravu i dovoljno bogatu reprodukciju boja te odgovarajući odziv. PVA, MVA i VA paneli su vrlo slični, sa malo boljim kontrastom, ali inače uporedivi u performansama sa IPS-om. Sa druge strane, TN paneli su znatno slabiji što se tiče boja i uglova gledanja, a jedina prednost im je brzo vreme odziva, što je ključno pogotovo za zahevnije gejmere.

Maksimalna osvetljenost

Meri se u cd/m2 i veruje se da što je veća vrednost, to bolje. Pojedinačni pikseli u boji su svetliji, a rezultati vašeg rada vidljiviji. Uvek bi trebalo biti moguće smanjiti osvetljenje ako je potrebno. Minimalna vrednost trenutno iznosi najmanje 300 cd/m2, 350 cd/m2 preporučuje se grafičkim dizajnerima i igračima, a osvetljenje iznad 400 cd/m2 korisna je samo za monitore koji se koriste u vrlo osvetljenim prostorijama, poput izložbenih prostora.

Kontrast

Što je veći kontrast, to je bolji kvalite boja, posebno crne i bele. Za kancelarijsku upotrebu će biti dovoljna razmera od 400 : 1, dok za igranje igrica i gledanje filmova barem 1000 : 1. Visokokvalitetni monitori imaju razmeru 2000 : 1 ili više. Umesto statičkog kontrasta mnogi proizvođači navode dinamički kontrast na koji može uticati npr. pozadinsko osvetljenje i često doseže 1000000 : 1, pa je statički kontrast primereniji.

Postavitev računalnika, monitorja tipkovnice in dodatkov.

Stopa osvežavanja/odgovora

Oba su podatka posebno važna za igrače akcionih računarskih igara. Nije toliko važno za normalnu upotrebu. Prvi podatak pokazuje koliko puta u sekundi monitor može ponovno iscrtati sliku. Standard među LCD monitorima je 60 Hz, a većina korisnika verovatno neće primetiti promenu. Izuzetak su FPS akcioni igrači koji bi trebali odabrati monitor od 144Hz ili više.

Vreme odziva dato je u milisekundama i označava vreme koje je potrebno pikselu monitora da promeni boju. Što je vreme kraće, manji je rizik od zamućenja slike tokom brzog kretanja. Normalni monitori imaju vreme odziva od oko 8 milisekundi, dok najbolji gejming monitori imaju vreme odziva od oko 2 milisekunde.

Dubina boje

Govori koliko je memorije rezervirano za svaku od primarnih boja RGB matrice (crvena, zelena, plava). Standardni su 8-bitni monitori koji mogu prikazati do 16 miliona nijansi. Postoje i 10-bitni monitori koji mogu prikazati do milijardu. Za prosečnog korisnika razlika je zanemarljiva, ali je profesionalni grafički dizajneri primjećuju na delu.

 

Povezivost

Stariji DVI ulaz dostupan je isključivo na grafičkim karticama, i iako njegova upotreba opada, još uvek se nalazi na prilično širokom rasponu monitora. Njegova rezolucija je ograničena na 2560 x 1600 px. Osim toga, neki monitori još uvek imaju zastareli analogni VGA/D-Sub konektor, koji podržava 10-bitnu boju, ali oštrina slike pada sa većom rezolucijom.

Trenutno se najčešće koristi HDMI ulaz koji osim slike može prenositi i zvuk. Mana mu je što podržava samo 8-bitne boje. Ako želiš spojiti monitor sa 10-bitnim bojama, potreban ti je DisplayPort koji pruža najbolji kvalitet slike među uobičajenim ulazima. Međutim, nemaju ga sve grafičke kartice.

Vsak monitor ima različno število in različne vrste vhodov.

Karakteristike i funkcije

Područje zaslona

Površina LCD monitora može biti mat, sjajna ili antirefleksna. Glossy ima bogatije boje, ali je vrlo osetljiv na upadnu svetlost. Iako mat monitor malo smanjuje živost boja, ne reflektuje svetlost. Antirefleksni završni sloj kombinuje svojstva oba - dobru osvetljenost i reprodukciju boja te vrlo dobro smanjenje odsjaja. Odgovarajući izbor stoga ovisi o položaju monitora i načinu na koji je soba osvetljena.

Potrošnja

Generalno, LCD monitori su relativno energetski učinkoviti, sa potrošnjom obično između 30 i 40 W. Za velike, naprednije zaslone visoke razlučivosti, potrošnja može biti dvostruko veća, što je cena za visoku kvalitetu slike. Ako će tvoj monitor raditi nekoliko sati dnevno ili čak neprekidno, proveri njegovu potrošnju pre kupovine.

Osnovni modeli monitora obično imaju jednu fiksnu poziciju sa mogućnošću podešavanja visine. Ovo je korisno ako želiš da monitor bude postavljen pod idealnim uglom za tvoje oči. Napredniji monitori takođe ti omogućuju naginjanje zaslona za još bolje podešavanje ugla. Koristan je i nagib do 90° (tzv. pivot), posebno za grafičke dizajnere ili one koji često pišu duge dokumente na računaru.

Ostale funkcije monitora

 • Zakrivljeni ekran - vertikalno zakrivljen ekran smanjuje odsjaj monitora, dok se dijagonala uklapa u uže vidno polje u poređenju sa ravnim monitorom
 • Ugrađeni zvučnici - neki monitori imaju ugrađene zvučnike, ali oni su više nego dovoljni za osnovnu upotrebu, budući da kvalitet nikada neće biti vrlo visok zbog ograničenja veličine. Međutim, za obične korisnike ovo može biti dovoljno rešenje koje štedi novac za kupovinu zvučnika, ali i prostor na stolu
 • Ugrađeni TV prijamnik - zahvaljujući ugrađenom prijamniku možeš podesiti i digitalnu televiziju na monitoru - npr. u malim stanovima možeš spojiti dva uređaja u jedan, što je potpuno dovoljno za obe namene. Neki od ovih monitora takođe imaju slot za CI karticu za pristup TV kanalima koji se plac´aju
 • Touch bar - danas je interfejs vec´ine sistema vec´ dizajniran za kontrolu dodirom, a monitori koji ga podržavaju postaju sve češc´i. Ali znajte da su monitori osetljivi na dodir dostupni gotovo isključivo sa sjajnom površinom ekrana
 • Ugrađena web kamera - ugrađene kamere sa mikrofonom češće su u prenosnim računarima, ali ih možeš pronaći i u stonim monitorima. Iako kvalitet ovih kamera nije dorasla kamerama koje možeš kupiti zasebno, dovoljne su za normalne video pozive sa prijateljima
 • Zaštita od kidanja slike - kidanje slike je pretnja pri brzom ponovnom crtanju u grafički zahtevnim programima, najčešće u igrama. Razlog za to je što brzina osvežavanja monitora nije ista kao brzina kadrova programa. To se obično ne događa često, ali može biti neugodno. NVidia G-Sync i AMD FreeSync tehnologije mogu u potpunosti eliminisati kidanje slike, ali koštaju malo više
 • Filter bez treperenja i plave svetlosti - koristan tokom dugih sati, ne samo navečer, jer sprečava glavobolju i umor očiju

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kako pravilno očistiti monitor?

Uvek čisti monitor nakon što ga isključiš iz struje. Obriši zaslon krpom od mikrovlakana (nežno da ga ne izgrebeš česticama prašine). Koristi neabrazivno sredstvo za čišćenje mrlja. U tom slučaju priključi monitor na struju tek nakon što se potpuno osušio.

Kako mogu znati može li se monitor spojiti na moj računar/prenosni računar?

Proveri da li tvoj uređaj ima potreban priključak (HDMI, USB-C, itd.). U opisu monitora uvek mora biti navedena vrsta priloženog kabela, ali ako se priključci ne podudaraju, uvek možeš kupiti potreban kabel.

Treba li nakon gašenja računala isključiti i monitor?

To nije nužno, ali je u svakom slučaju sigurnije - struja i dalje teče do aktivnog monitora, što osim troška struje povećava opasnost od zapaljenja kabela.

 

→Pogledaj monitore na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka