SAVET Bela tehnika
8.9.2023. 14.36.41

KAKO ODABRATI NAJBOLJU MIKROTALASNU RERNU?

1/1

Mikrotalasna rerna je dobrodošao pomoćnik u kuhinji. Ne samo da ubrzava i pojednostavljuje zagrevanje hrane, već može i da je odmrzne i tako ubrza samo kuvanje. Kod skupljih modela u tu svrhu se koriste razne dodatne funkcije poput pečenja ili grilovanja.

 • Sofija, editorka na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 6 min

 

Indeks

 1. Vrste mikrotalasnih rerni
 2. Važni parametri
 3. Funkcije
 4. Dodaci
 5. Često postavljana pitanja

 

Vrste mikrotalasnih rerni

Samostojeća mikrotalasna rerna

Pogodna za kuhinje u kojima nema prostora za ugradnju ili gde već preovlađuju samostojeći aparati. Među vrlo popularnim je retro mikrotalasna rerna, koja će, posebno u kuhinji koja je povezana s dnevnim boravkom, delovati kao zanimljiv dekorativni dodatak.

+ Niža cena
+ Optički zauzima više prostora, ali je možeš postaviti bilo gde u blizini električne utičnice
+ Nije potrebna profesionalna instalacija

- Prilikom njihovog odabira treba obratiti pažnju na dizajn kako bi izgledom odgovarao kuhinjskim elementima i ostalim uređajima
- Treba dovoljno prostora za ventilaciju

→Pogledaj samostojeće mikrotalasne rerne

 

Ugradna mikrotalasna rerna

Pogodne su za kuhinje sa ugradnim aparatima. Dobro je odabrati konkretan model i pre realizacije kuhinje, čak i ako su dimenzije obično standardne.

+ Kombinuje se s kuhinjskim elementima i ne narušava čiste linije tvoje kuhinje
+ Ne zauzimaju mesto na kuhinjskom pultu
+ Funkcionalno su na istom nivou kao i samostojeće mikrotalasne rerne

- Viša cena
- Ima fiksno mesto i ne može se pomerati

→Pogledaj ugradne mikrotalasne rerne

 

Mikrotalasne rerne se dalje dele prema broju funkcija.

 • Monofunkcionalne služe isključivo za grejanje ili odmrzavanje.
 • Bifunkcionalne u odnosnu na prethodne, imaju i roštilj.
 • Višenamenske mini rerne nadopunjuju sve navedeno sa sistemom grejanja na vruć vazduh. To ih čini pogodnim i za pečenje.

 

Druge vrste mikrotalasnih rerni

 

Mikrotalasna rerna bez grila

 • Dovoljna ako samo želiš da zagreješ ili odmrzneš hranu
 • Odabrani modeli nude i dodatne funkcije, kao što je automatsko kuvanje
 • Ovo su vrlo jednostavne mikrotalasne rerne sa intuitivnim upravljanjem
 • Preovladavaju samostojeći modeli
 • Niža nabavna cena

Mikrotalasna rerna sa grilom

 • Vrlo popularna i tražena opcija
 • Hrana se može grejati, ispeći ili grilovati
 • Obično je takva rerna obogaćena drugim dodatnim funkcijama, na primer funkcijom kuvanja na pari
 • Međutim, ne može u potpunosti da zameni samostojeći roštilj

 

Višenamenska mikrotalasna rerna

 • Nekoliko uređaja u jednom, takva mikrotalasna rerna često zamenjuje običnu rernu
 • Uz uobičajeno grejanje i odmrzavanje, većina modela ima i druge funkcije, kao što su kuvanje na pari, gril, konvekcijska rerna, automatski programi ili programi za pečenje.
 • Nedostatak je viša nabavna cena

 

Mikrotalasna rerna sa vrućim vazduhom

 • Kod ovakvih mikrotalasnih rerni hranu možeš pripremati na sličan način kao i u rerni na vruć vazduh
 • Jelo se peče ravnomerno i u kratkom vremenu
 • Većina modela ima i druge dodatne funkcije, kao što je gril
 • Pogodna je za manje stanove i garsonjere u koje se ne može instalirati zasebna rerna ili šporet

 

→Pogledaj mikrotalasne rerne

 

Važni parametri

Dimenzije i zapremina

Mikrotalasne rerne se proizvode u raznim veličinama, ali i one najmanje zapremine, manje od 20 litara, dovoljne su za normalno zagrevanje hrane. Zapremina može dosezati i do 40 l, što je dovoljno za veću gozbu.Takva rerna ima smisla kada zagrevaš hranu za više ljudi ili je koristiš i za drugo, osim samo za grejanje hrane. Ovde je važna i njena instalacija, tako da imaš sve "pri ruci".

 

Veličina rotirajuće ploče

Veličina mikrotalasne rerne takođe zavisi od dimenzija rotirajuće ploče unutar nje. Kod najmanjih modela prečnik joj je 24 cm, a najveći 32 cm i više. Pre nego što odabereš mikrotalasnu, preporučujemo da izmeriš tanjire, činije ili drugo posuđe koje ćeš koristiti za grejanje ili pečenje.

Snaga

Brzina zagrevanja zavisi od snage mikrotalasne rerne koja je kod najjeftinijih mikrotalasnih manja od 750 W. Optimalna vrednost je najmanje 800 W, a u slučaju gril rerne 1000 W.

Nemoj zameniti ove podatke s ulaznom snagom, koja označava potrošnju energije. Logično, ta brojka je nešto veća.Odnos između snage i ulazne snage se naziva efikasnost i piše se u procentima. Mikrotalasna rerna s najvećom mogućom efikasnošću, odnosno s najvećom mogućom snagom i najmanjom mogućom ulaznom snagom, je idealna.

Dizajn i materijal

Mikrotalasne rerne dolaze u beloj, crnoj i drugim osnovnim bojama, ali možeš naići i na hrabriji dizajn – poput crvene. Jeftiniji modeli imaju metalno telo, dok su skuplji od nerđajućeg čelika. Mikrotalasne rerne retro dizajna su vrlo popularne.

Prilikom odabira obrati pažnju na stranu gde se vrata otvaraju – s desne ili leve strane. Osim toga, posebno kod ugradnih rerni, naći ćeš i vrata na šarke. Naravno, takva rerna ne sme da bude postavljena previsoko, inače će vrata biti smetnja.

Ekran i upravljanje

Najjeftinije mikrotalasne rerne nemaju ekran i obično je glavni upravljački element jedan točkić za ručni odabir programa, a drugi za podešavanje vremena, takvo upravljanje se naziva mehaničko. Za skuplje modele ekran se podrazumeva, te osim vremena, prikazuje i odabrani program odnosno preostalo vreme zagrevanja. To je posebno prikladno za automatske programe, gde mikrotalasna rerna određuje vreme prema različitim kriterijumima. Takvo upravljanje ekranom se naziva elektronsko.

Funkcije

 • Grill - omogućuje klasično pečenje ili pečenje grejačem koji se nalazi u gornjem delu rerne. Tu možeš pronaći oznaku Quartz grill koja je odlikuje većim performansama.
 • Sixth sense - rerna je opremljena senzorima toplote i vlage. Prilagođava brzinu i vreme grejanja već zabeleženim podacima.
 • Crisp - priprema jela tako da budu hrskava sa svih strana, u znatno kraćem vremenu od klasične rerne. Uslov je korišćenje posebne ploče.
 • Odmrzavanje – koristi se za odmrzavanje hrane. Brže je od normalnog odmrzavanja. U većini slučajeva možeš odabrati odmrzavanje prema težini.
 • Kuvanje na pari - funkcija koja je prikladna, na primer, za toplotnu obradu povrća ili mesa. Na taj način zadržava više vitamina i hranljivih sastojaka u hrani.
 • Jet Start - može brzo zagrejati hranu s visokim udelom vode (npr. supe).
 • Quick Heat – podgrevanje na potrebnu temperaturu, slično klasičnoj rerni.
 • Auto reheat - automatsko zagrevanje mleka ili unapred pripremljenih jela.
 • Vruć vazduh - funkcija grejanja vrućim vazduhom.

Neki skuplji modeli nude i funkciju prženja, pečenja hleba ili pravljenja jogurta. Sigurnosna brava za decu je, naravno, nešto što se podrazumeva.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koliko često i kako čistiti mikrotalasnu rernu?

Što je mikrotalasna čistija, to joj je duži vek trajanja. Osim toga, zagrejana hrana u prljavoj rerni može postati kontaminirana. Za zagrevanje hrane na tanjiru preporučuje se korišćenje plastičnog poklopca kako bi se sprečilo prskanje po zidovima. Ako „uspeš“ da zaprljaš rernu, očisti je što pre kako se hrana ili mrlja ne bi sasušila.

Za manje ostatke je dovoljna vlažna krpa, a u vodu možeš dodati malo deterdženta ili sirćeta jer on ima i dezinfekcijsko delovanje. Za čišćenje nikada nemoj koristiti sunđere ili pesak za čišćenje jer možeš oštetiti metalnu strukturu, što znači nepopravljivu štetu mikrotalasne.

Za tvrdokornije osušene ili zapečene prljavštine preporučljivo je kupiti posebna sredstva za čišćenje mikrotalasnih rerni, koja često proizvode sami proizvođači kuhinjskih aparata. Ako se želiš rešiti neprijatnog mirisa, iscedi limun u vodu i pusti da se greje na punoj snazi oko pet minuta. Na taj način možeš "olabaviti" i osušenu prljavštinu koju potom jednostavno obrišeš krpom. Ne zaboravi da očistiš i spoljašnju stranu rerne, posebno oko otvora za ventilaciju.

Šta ne treba staviti u mikrotalasnu?

U mikrotalasnoj rerni možeš bezbrižno koristiti porcelan i zemljano posuđe, ali pripazi na metalne ukrase. Uobičajena je i upotreba plastičnih posuda, ali one moraju biti otporne na toplotu, jer u protivnom mogu postati izobličene. Ako sumnjaš u prikladnost određenog dela posude, radije odaberi neku drugu posudu. Oslobođene supstance mogu biti štetne za zdravlje. Takođe možeš koristiti sigurno staklo, silikonsko posuđe, salvete ili posebne folije. Tu su i poseban pribor, poput ekonomične posude za mikrotalasnu rernu ili posude za zagrevanje jaja. Pazi da u rernu ne stavljaš aluminijumske predmete, poput pribora za jelo ili folije. Keramičko posuđe možeš koristiti samo ako je glazirano. U prikladnost posude se možeš uveriti na osnovu posebne etikete, koja je obično naznačena na njoj.

Da li je hrana zagrejana u mikrotalasnoj rerni štetna za zdravlje?

Odavno se govorilo da su mikrotalasne rerne štetne za zdravlje i da eliminišu sve vitamine i hranljive sastojke iz hrane. No, niko nije dokazao ni štetnost hrane koja se zagreva mikrotalasima kao takva, niti veće smanjenje korisnih sastojaka u odnosu na druge načine zagrevanja. To je zato što je voće i povrće lišeno korisnih sastojaka samom toplotnom obradom, kada je tu pojavu moguće smanjiti, na primer zagrevanjem parom. Mikrotalasne rerne ne štete svojoj okolini. Savršena izolacija mikrotalasnih rerni unutar metalne konstrukcije je preduslov za njihovo ispravno funkcionisanje.

 

→Pogledaj mikrotalasne rerne

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka