SAVET Nameštaj
31.8.2023. 08.22.13

KAKO ODABRATI GARNITURU ZA SEDENJE?

1/1

Moderna dnevna soba ne može bez kvalitetne garniture za sedenje. Bilo da će se koristiti za odmaranje s celom porodicom ili će biti za jedno ili dvoje, ona bi pre svega trebalo da bude udobna. Da li tražite ugaonu garnituru ili onu u obliku slova U? Da li treba da bude rasklopiva za smeštaj gostiju ili za svakodonevno spavanje? Važan parametar je materijal– konstrukcija ali i presvlaka.

  • Sofija, editorka na Idealno.rs
  • Vreme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste garnitura
  2. Parametri
  3. Materijal
  4. Održavanje
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

1. Vrste garnitura

Sedeće garniture u obliku slova U

U-garniture su opremljene s dva ugla, ležaja smeštenih s obe strane garniture. Nude više prostora za opuštanje ili druge aktivnosti, a mogu poslužiti i kao prostor za skladištenje.

+ Veliki prostor za opuštanje
+ Skladišni prostor

- Veće veličine nisu prikladne za manje prostorije

Ugaone sedeće garniture

Garniture za sedenje u obliku slova L - jednostavnija verzija garniture u obliku slova U.

+ Sklopivi modeli se u trenu pretvaraju u krevet
+ Prirodno dele prostoriju
+ Idealne za sedenje s prijateljima

- Nisu prikladne za manje sobe

 

Sedeće garniture sa foteljom

Garniture dolaze i u kompletu sa foteljom koja odgovara dizajnu garniture. Od jednostavnih naslonjača do udobnih pomagala za čitanje ispod lampe, možeš birati prema potrebi i nameni korišćenja. Udobna fotelja dobro dođe za protezanje nogu, a takođe možeš odabrati i garniture sa foteljom i tabureom.

+ Odgovarajući set garniture i fotelje
+ U nekim slučajevima, taburei su uključeni

- Ako se fotelja uništi, može biti teško nadopuniti set

Sedeće garniture na razvlačenje

Garnitura na razvlačenje može poslužiti kao pomoćni ležaj za posetu ili za svakodnevno spavanje – pogotovo ako biraš nameštaj za manje stanove, gde svaki centimetar ima svoju namenu.

+ Služiće i kao krevet
+ Idealna za manje apartmane i garsonjere

- Svakodnevno spavanje na dušeku slabijeg kvaliteta možda neće biti dobro za tvoja leđa

Dvosed

Ako tražiš klasičan ravni dvosed, uputi se u našu kategoriju Dvosedi/trosedi, gde ćeš pronaći veliki izbor.

+ Pogodno za svaki stan

- Nudi manje prostora od L ili U garnitura

 

→Pogledaj dvosede

 

2. Parametri

Broj osoba i upotreba

Koliko je ljudi u domaćinstvu? Koliko često imaš posetioce i koliko njih? Ako neko s vremena na vreme spava kod tebe, dobro će ti doći kauč na razvlačenje. Ako nemaš dovoljno prostora, kauč s prostorom za odlaganje će ti poslužiti kao skladište. Za domaćinstvo u kojem žive životinje ili deca, postoje prikladne garniture sa zamenjivom presvlakom koju pereš u mašini za veš.

Veličina dnevnog boravka

Pri kupovini imaj na umu da oko sedeće garniture mora biti dovoljno mesta za kretanje po sobi. U manjim prostorima povoljnije je kupiti manji trosed i upotpuniti ga foteljom ili tabureom. Prednost je što vremenom možeš promeniti neke istrošene delove, ili dodati još, te tako proširiti trosed.

Udobnost sedenja

Na ukupnu udobnost uglavnom utiče tvrdoća sedišta. Premekana sedišta ne drže pravilno leđa i ne pružaju im odgovarajuću potporu. Srednje tvrda sedišta pružaju dobar oslonac za leđa i optimalnu dubinu sedišta. Tvrdo sedište je prikladno za spavanje posetilaca, gde pruža dovoljnu potporu. Mekoću sedišta možeš podesiti kupovinom jastuka ili prekrivača.

Kvalitet izrade i trajnost

Konstrukcija drži garnituru zajedno, stoga je bitno odabrati dovoljno jaku i izdržljivu. Sedišta s metalnom konstrukcijom, koja su skuplja, ali traju duže, ispunjavaju ovaj uslov. Najčešće ćeš susresti konstrukciju od drveta ili iverice, no njihova niža cena znači i manju izdržljivost.

Odaberi materijal presvlake prema nameni garniture, uzimajući u obzir koliko će često biti potrebno čišćenje.

Dizajn

Izgled sedeće garniture je stvar tvojih ličnih preferencija i ukusa, ali bi trebalo da odgovara enterijeru sobe. Ako ne znaš koju boju da odabereš, odaberi prigušene neutralne tonove koji pristaju bilo gde. Neki će preferirati modernu garnituru, dok će drugi izabrati bezvremenski klasik koji neće izaći iz mode za nekoliko godina. U svakom slučaju, prednost daj udobnosti pre nego dizajnu, jer bi garnitura za sedenje prvenstveno trebalo da služi za opuštanje.

Cena

U ponudi ćeš pronaći manje sedeće garniture klasičnog izgleda do 50.000 dinara, kao i one veće za koje su i cene osetno veće. Na konačnu cenu utiču materijal presvlake, punjenje, materijal dodatnih komponenti i konstrukcija.

3. Materijal

Presvlaka ima presudnu ulogu u trajnosti, ali i ceni, kao i materijal konstrukcije koji drži garnituru na okupu.

Materijal presvlake

Izbor presvlake za garnituru trebalo bi da odražava prirodu tvog domaćinstva. Na primer, nije svaki materijal prikladan za porodicu s decom i kućnim ljubimcima. U ovoj situaciji odaberi presvlaku koja se može lako prati ili onu koja se može skinuti i staviti u mašinu za veš. Takođe će biti prikladnije odabrati gusto tkane presvlake. Na primer, vuna je vrlo fleksibilna, ali u isto vreme izdržljiva i lako se čisti. Za potpunu sigurnost tvoje garniture razmisli o mogućnosti impregnacije –garnitura će se prekriti tankim slojem zaštitnog materijala, zahvaljujući kojem se mrlje lako mogu obrisati bez traga.

Materijal bi trebalo da bude čvrst, estetski, prijatan na dodir i udoban. Prilikom kupovine pažljivo proveri kvalitet i izradu presvlake. Tkanine s čvršćim tkanjem i tanjim vlaknima su trajnije i prikladnije za tapaciranje nameštaja u aktivnom domaćinstvu. Generalno, što materijal ima manje šavova, to je veći rizik od deformacije tokom čestog rastezanja.

Ako garnituru za sedenje u svom domu koristiš prilično sporadično, možeš odabrati i finije i zanimljivije tkanine, poput baršuna ili svile. Međutim, očekuj više održavanja.

Materijal punjenja

Obrati pažnju na punjenje samog sedećeg dela i naslona. Jeftinije garniture su punjene penom, ponekad u kombinaciji s bonell oprugama. Nedostatak ovog materijala je brzo propadanje ili nije u potpunosti anatomski prikladan. Viša cenovna kategorija koristi lateks i memorijsku penu, koji se savršeno oblikuju prema tvojoj figuri, udobni su i doprinose boljem držanju tela.

Materijal izrade i dodaci

Kvalitetne i izdržljive sedeće garniture treba da imaju osnovu od punog drveta ili metala. Nemoj zanemariti materijal detalja za izvlačenje, noge garniture, točkiće ili mehanizam za otvaranje fioka. Noge su izrađene od drveta, metala i plastike - plastične konstrukcije imaju minimalan vek trajanja.

4. Održavanje

Obriši kožna sedišta vlažnom krpom s malo blagog deterdženta. Uvek koristi sredstva za čišćenje kože i presvlaka i pre čišćenja prvo testiraj proizvod na skrivenom mestu, gde bilo kakva promena boje površine neće biti bitna. Ni u kom slučaju nemoj koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže izbeljivač, koji može nepovratno oštetiti presvlaku – obezbojiti je ili posvetliti. Nikada nemoj primenjivati ekstremnu silu, površinu očisti nežno. Kako bi se sprečila kontaminacija kože, preporučujemo impregniranje.

Redovno usisavaj sve garniture od tkanine. Ako postoji vidljiva prljavština, mrlje ćeš morati da očistiš ručno ili mehanički. 

Redovno peri uklonjive presvlake i dodatke kao što su jastuci i ćebići.

5. Dodaci

 

6. Često postavljana pitanja

Kako očistiti sedišta?

Mašinsko čišćenje

Postoje dve metode profesionalnog čišćenja koje treba primeniti barem jednom ili dvaput godišnje, ako to pre nije potrebno zbog kontaminacije, i uz prisutnost stručnjaka. U domaćinstvima s malom decom i kućnim ljubimcima čišćenje bi trebalo da bude češće.

Primeni mokro čišćenje ako je garnitura uobičajeno zaprljana i redovno se održava. Izvodi se na način ekstrakcije, gde mašina prska vodu po površini presvlake pod odgovarajućim pritiskom i odmah je usisava natrag u rezervoar. Time ćeš uništiti prašinu, grinje, neprijatne mirise kao i sveže i male mrlje.

Hemijsko čišćenje se izvodi usisivačem, gde se na površinski materijal nanose vruće hemikalije ili suva pena. Uz jaku struju vazduha, sredstva za čišćenje se isisavaju zajedno s prljavštinom. Pogodno i za veće kontaminacije.

Ručno čišćenje 

Redovno usisavaj sedišta od tkanine i peri uklonjive navlake u mašini. Obriši kožna sedišta vlažnom krpom s malo blagog deterdženta. Uvek koristi sredstva za čišćenje kože i presvlaka i pre čišćenja prvo testiraj proizvod na skrivenom mestu, gde bilo kakva promena boje površine neće biti bitna.

Meka ili tvrda sedišta?

Previše mekana sedišta ne drže pravilno leđa i ne pružaju im odgovarajuću potporu. Srednje tvrda sedišta pružaju dobar oslonac za leđa i optimalnu dubinu sedišta. Tvrdo sedište je pogodno za spavanje posetilaca i čini dovoljnu potporu kičmi tokom spavanja. Mekoću sedišta možeš podesiti kupovinom jastuka ili prekrivača i ćebića.

Koliko veliku sedeću garnituru odabrati?

Pri kupovini imaj na umu da oko nje mora biti dovoljno mesta za kretanje po sobi. U manjim prostorima povoljnije je kupiti manji trosed i upotpuniti ga foteljom ili tabureom.

 

→Pogledaj sedeće garniture na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka