SAVET Računari i oprema
11.8.2023. 10.44.05

KAKO ODABRATI DESKTOP RAČUNAR?

1/1

Da li tražiš brz uređaj za igranje igrica, moćan, svestrani multimedijski računar, a ne znaš parametre računarskih komponenti? Desktop računar ne mora da bude glomazna kutija ispod stola, već se može ugraditi u sam monitor. Međutim, svako rešenje ima svoje zamke, pa ćemo te savetovati koji dizajn je pravi za tebe i na koje parametre bi trebalo da se usredsrediš.

 • Sofija, editorka na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 13 min

 

Indeks

 1. Vrste desktop računara
 2. Važni parametri
 3. Zamena komponenti
 4. Održavanje i servisiranje
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja

 

Vrste desktop računara

Desktop računar

Desktop računar je klasičnog dizajna i kod njega je ceo računar skriven u velikom kućištu, najčešće smeštenom ispod stola ili na radnom stolu.

Primjer crnog stolnog računala.

+ U njemu možeš pohraniti veće komponente
+ Najbolji odnos cene i učinka
+ Jednostavno održavanje i zamena komponenti

- Zauzima mnogo mesta
- Nije ga moguće premeštati

 

→Pogledaj desktop računare

 

All-in-one

Sve komponente računara su ugrađene u ekran, koji može biti i osetljiv na dodir.

Apple all-in-one računalo s paunom za desktop sliku.

+ Ušteda prostora
+ Jednostavno ožičenje

- Niže performanse u odnosu na desktop računare
- Nije prikladan kao računar za igrice

 

→Pogledaj All-in-one računare

 

Mini PC

Mini PC su male kutije, zapravo minijaturni desktop računari koje možeš poneti sa sobom i spojiti na bilo koji monitor i druge periferne uređaje.

Crni mini PC.

+ Prenosni i kompaktnih dimenzija
+ Računar pristupačne cene

- Ograničen broj priključaka
- Obično manji kapacitet

Desktop ili prenosni računar?

Najvažnija razlika između ove dve kategorije je, naravno, mobilnost. Iako prenosni računar nije teško nositi sa sobom, desktop računar ne menja svoju lokaciju tokom većeg dela svog životnog veka. Prednost prenosnog računara je što sve dobijaš u jednom, pa ne moraš kupovati tastaturu, monitor, zvučnike i ostale dodatke. Prenosni računar takođe sadrži energetski efikasnije komponente, pa troši manje energije. Osim toga, zbog ugrađene baterije, za razliku od desktop računara, ne zahteva trajnu vezu s električnom mrežom. Iako ne možeš izbeći kupovinu bar nekoliko perifernih uređaja na desktop računaru, s druge strane, možeš odabrati one koji ti najbolje odgovaraju i jednostavno ih zameniti ako se neki od njih pokvare. Desktop računar zauzima mnogo više prostora, ali je praktičniji za rad. Za isti novac nudi i bolji procesor, grafičku karticu kao i veću i bržu memoriju. Ako su ti potrebne bolje performanse ili više prostora, pojedinačne komponente možeš zameniti boljim na nekim desktop računarima. Desktop računari imaju i duži vek trajanja jer imaju bolje uslove hlađenja, a pojedine komponente nisu izložene tolikim toplotnim opterećenjima. Desktop računar prosečnom korisniku može služiti i do deset godina.

Ako te zanimaju prenosni računari, pročitaj naš vodič za kupnju prenosnika.

 

Parametri

Prilikom odabira računara uzmi u obzir svrhu za koju kupuješ uređaj. Normalnom kućnom računaru nisu potrebne visoke performanse, a glavni kriterijum je nesmetan i tihi rad. Kancelarijskom računaru takođe nisu potrebne snažne komponente, ali je njegov ekonomičan rad bitan ako želiš da radi osam ili više sati dnevno. Skuplji modeli obično su opremljeni višim verzijama operativnih sistema koji, na primer omogućuju napredno umreženo povezivanje. Profesionalni računar najčešće se koristi za video i grafiku kao i druge računarske i grafičke aktivnosti. Dizajniran je za dugotrajna radna opterećenja ( kao što je uređivanje više videa) i sadrži komponente visokih performansi, što ga može učiniti mnogo skupljim od običnog kancelarijskog računara. Gaming PC, s druge strane, ima snažan procesor i grafičku karticu koja može pokrenuti zahtevnije igre bez kvara i visokog kvaliteta. Hlađenje je ovde važno, jer komponente često rade nekoliko sati na maksimalnoj snazi, što rezultira velikim količinama toplote. Takođe je često privlačnog izgleda, na primer, s providnim kućištem ili višebojnom rasvetom. Oni su skuplji od konvencionalnih kućnih računara, a cena zavisi od potrebnog kapaciteta.

Unutar stolnog računala s Ryzen procesorom.

Procesor

U osnovi, procesor predstavlja mozak računara, naime brine se o implementaciji svih procesa. Brzina u velikoj meri zavisi od toga. To se meri u GHz, no danas to nije baš važan podatak, jer brzina procesora zavisi i od više ključnih faktora poput broja jezgara, mogućnosti overclocking-a i korišćene tehnologije. Procesore za stone i prenosne računare proizvode gotovo samo dve kompanije u svetu – Intel i AMD. Ne može se reći koja marka je bolja, ali treba se fokusirati na određeni model.

Ukratko o Intel procesorima
Celeron i Pentium – osnovna serija procesora, niska cena i dovoljna za svakodnevni rad, pretraživanje po internetu, gledanje filmova ili igranje jednostavnih igrica.
Core i3 i i5 – moderni, brzi procesori koji olakšavaju svakodnevni rad, dok se nose sa zahtevnom multimedijom, filmovima visoke rezolucije, naprednim uređivanjem fotografija, videa i muzike, radeći u više programa u isto vreme i igrajući zahtevnije igre.
Core i7 i i9 – procesor za igrače videoigara, profesionalce i entuzijaste tehnologije. Procesori ove serije mogu značajno ubrzati performanse jednog ili više jezgara ( TurboBoost tehnologija ), što je velika prednost u aplikacijama koje zahtevaju velike performanse.
Xenon – posebna kategorija procesora bez integrisanog grafičkog jezgra, prilagođena prvenstveno za rad na serverima.
Ukratko o AMD procesorima
E1 i E2 – osnovna serija procesora, pogodna za osnovne operacije ( pisanje tekstova, e-mailova, rad sa tabelama, gledanje slika, nije prikladno za igre)
Athlon, A4, A6 – procesori, idealni za normalan rad, pretražvianje po internetu, gledanje filmova ili jednostavnih igrica.
A8, A10 i FX – brzi procesori koji omogućuju multitasking, uređivanje velikih fotografija, videa, muzike, filmova visoke rezolucije i igranje zahtevnijih igrica.
Ryzen 3, 5, 7 – trenutna vodeća serija fokusirana na brzinu i multimediju. Često sadrže vrlo moćne grafičke čipove.

Broj procesorskih jezgara je takođe važan faktor. Pojedinačna jezgra višejezgrenih procesora mogu samostalno određivati različite proračune i aplikacije, pa mogu raditi mnogo brže. Dakle, jezgra ne povećavaju performanse, ali to zavisi od vrste zadataka – možeš iskoristiti puni potencijal višejezgrenih procesora, na primer, za rad sa videom, igranje nekih izazovnijih igrica, uređivanje velikih fotografija, renderovanje 3D modela ili raditi s muzikom.

Neki procesori takođe imaju i opciju hyper-threading-a (virtuelno stvaranje dodatnih jezgara), ali to nije potpuna zamena za višejezgreni čip. Dostupni su i otključani procesori kojima možeš povećati frekvenciju, ali naravno samo u meri u kojoj se ne pregrevaju. To je obično moguće za oko deset posto, ali procesor troši više energije i proizvodi više toplote pri višim brzinama takta. Neki procesori automatski overclock-uju na kratko vreme kada se opterećenje poveća.

Cache je brza predmemorija koju procesor koristi pri radu s podacima. Generalno se veruje što je više, to bolje. Današnji procesori imaju dovoljno predmemorije za normalno korišćenje, pa se ovaj parametar može smatrati prilično beznačajnim.

Radna memorija (RAM)

Radna memorija se koristi za pohranu procesora i privremenih aplikacijskih datoteka, uključujući operativni sistem. Što je veći, to više računar može učiniti odjednom.

Za obične korisnike dovoljno je manje od 8 GB, što se može malo ograničiti s nekoliko otvorenih kartica u pretraživaču u kombinaciji s drugim programima.

Zlatna sredina je 8 GB RAM-a, koji može podneti većinu zadataka, uključujući igranje igrica. Profesionalci za uređivanje videa i grafike trebalo bi da se odluče za 16 GB RAM-a ili više. Ako su dodatni slotovi dostupni na matičnoj ploči, možeš jednostavno i relativno jeftino proširiti RAM.

Oznaka DDR
RAM ima nekoliko kategorija s oznakom DDR + broj. Veći broj znači bržu memoriju. Trenutno na tržištu postoje stariji DDR3 koji su prikladniji za manje zahtevnije korisnike. Ako imaš mogućnost, investiraj u DDR4 memoriju koja je znatno brža i služiće ti dugi niz godina.

Hard disk

Svi korisnički podaci pohranjeni su na hard disku.

 • Tradicionalni hard disk je znatno sporiji i osetljiviji na oštećenja zbog pokretnih delova. Njegova prednost je vrlo niska cena po jedinici memorije, ali ni skuplji modeli nisu brži.

+ Niska cena po jedinici memorije

- Povećana osetljivost na oštećenja zbog pokretnih delova
- Sporiji od SSD-a

 • SSD diskovi imaju velike brzine koje su i do deset puta brže od hard diskova. Zbog nepostojanja pokretnih delova, oni su takođe manji i potpuno nečujni. Međutim, njihova cena je znatno viša. Dobra kombinacija je instalirati operativni sistem najčešće korišćene aplikacije na manji SSD, a ostale podatke pohraniti na veći HDD.

+ Tihi rad
+ Veća izdržljivost

- Cena znatno viša od HDD-a

Korišćenje više diskova u isto vreme je takođe prilično uobičajeno na desktop računarima. Dostupni su i hibridni SSHD-ovi, koji kombinuju hard disk i minijaturni SSD na koji se po potrebi prenose određeni podaci kako bi se ubrzale performanse računara. To je pristupačnije rešenje od dva odvojena pogona, ali se ne može takmičiti s konvencionalnim SSD-ovima u smislu brzine. Druga mogućnost je da sve podatke ne sačuvaš na računar, već na eksterne diskove ili cloud programe. Ovo rešenje je posebno prikladno za podatke kojima nije potreban čest pristup, kao što su zbirke dokumenata ili fotografije.

Grafička kartica

Grafička kartica prikazuje sliku na ekranu putem grafičkog izlaza. Njena glavna komponenta je GPU grafički procesor koji je zaslužan za brze i efikasne promene sadržaja grafičke memorije, a time i slike na ekranu. Mnogi računari danas koriste takozvane integrisane grafičke kartice, koje su deo procesora ili deo matične ploče. Dovoljne su ne samo za osnovni kancelarijski rad, već i za multimediju i manje zahtevne igrice. Prednosti su tihi rad i manja potrošnja energije zbog nedostatka samohlađenja.

Ako ti treba više grafičkog kapaciteta, odaberi namensku karticu. Ovo poslednje je potpuno nezavisna jedinica, koja povećava potrošnju energije i buku, ali omogućuje korišćenje zahtevnih grafičkih programa ili pokretanje zahtevnih igrica. Potrebno je razlikovati profesionalne i grafičke kartice za video igre, koje se uglavnom razlikuju po upravljačkim programima i distribuciji energije. Profesionalne grafičke kartice su namenjene dugotrajnim i stabilnim radnim opterećenjima, dok su grafičke kartice za video igre dizajnirane da pružaju najbolje moguće performanse u svakom trenutku.

Grafičke kartice AMD in NVidia
AMD – ATI Radeon grafičke kartice imaju dve serije – FirePro su profesionalni modeli, a Radeon RX multimedijski i igrači. Umesto x obično je broj od 5 do 9 ili slovo X koje označava deset; što je broj veći, to je snažnija serija grafičkih kartica.
NVidia – Profesionalne grafičke kartice poznate su kao Quadro, a kartice za igre kao GeForce GTX. Pri tom prvi broj označava generaciju, a drugi performanse.

Napajanje

Napajanje napaja pojedine komponente, pa njegova snaga uvek mora da bude veća od ukupne potrošnje energije pojedinih komponenti. Ako kupuješ gotov komplet, proizvođač se već pobrinuo za to, ali nemoj zaboraviti ovaj parametar prilikom sastavljanja računara ili menjanja komponenti.

Operativni sistem

Operativni sistem je interfejs kroz koji se pokreću aplikacije i koje koristiš za upravljanje računarom. Za desktop računare najčešći operativni sistem je Microsoft Windows 10, a najnoviji računari su opremljeni novim operativnim sistemom Windows 11. Iako njegova pristupačnost povećava osnovnu cenu računara, ono je odmah nakon kupovine spremno za punu upotrebu i rad s većinom aplikacija. Takođe operativni sistem Mac OS dolazi unapred instaliran na Apple računarima, od samog početka je potpuno opremljen. U odnosu na Windows, ima manji skup kompatibilnih programa (pogotovo igrica),a neki kvalitetniji programi nisu dostupni za Windows.

Druge verzije operativnog sistema
Računari se takođe mogu prodavati bez operativnog sistema ili samo s osnovnim sistemom kao što je FreeDOS, koji su samo jednostavna komandna linija bez grafičkog interfejsa. U tom slučaju je potrebno instalirati sistem. Windows ti omogućuje kupovinu posebnog OEM izdanja za nove uređaje po sniženoj ceni, ali uvek moraš instalirati upravljačke programe za komponente i drugi softver u poređenju s računarom s unapred instaliranim sistemom.
Dostupni su i besplatni operativni sistemi. Linux je dostupan u raznim tzv. distribucijama, koje se razlikuju po izgledu interfejsa i kompatibilnosti programa, ali generalno je ponuda programa vrlo skromna, a sam Linux zahteva bar osnovno znanje programiranja za rad. Chrome OS možeš pokrenuti i na desktop računaru koje ima jednostavno i dobro prilagođeno okruženje te je dovoljno za osnovni kancelarijski rad ili multimediju za nezahtevne korisnike.

Povezivost

Svaki računar ima niz konektora koji određuju broj dodataka koji se mogu spojiti.

 • Važan faktor je broj USB priključaka, a potrebno je razlikovati osnovni USB 2.0 i brži USB 3.0 (obično plave boje) i moderni dvostrani USB-C. Osim broja USB priključaka, uzmi u obzir i njihov položaj, jer nećeš morati da tražiš priključak na zadnjoj strani svaki put kada želiš priključiti flash-disk, posebno na desktop računarima.
 • Video izlaz – stariji VGA konektor se više ne koristi, ali se koristi univerzalni HDMI ili profesionalni DisplayPort. Pogledaj koji ulaz ima tvoj monitor ili televizor i zapamti da kada povezuješ više monitora, svakome je potreban svoj vlastiti izlaz.
 • Za razliku od prenosnih računara, bežično povezivanje nije samo po sebi dostupno. Ako nameravaš da koristiš bežične uređaje ili se bežično povezuješ s internetom, proveri da li tvoj računar ima WiFi i Bluetooth. Iako se ove funkcije mogu dodati posebnim adapterima ili USB adapterima, to znači dodatno ulaganje i stalno zauzet USB priključak.
 • Lan veza omogućuje najstabilniju vezu s internetom putem ethernet kabla. Međutim, to nije uvek slučaj, posebno s mini PC i all-in-one računarima.
 • Iako HDMI i DisplayPort takođe mogu da prenose zvuk, potreban ti je klasični 3,5-milimetarski priključak za spajanje spoljašnjeg sistema zvučnika. Neki računari imaju drugi izlaz za mikrofon, dok drugi zahtevaju USB kada koristiš slušalice.

Ostala oprema

Računari all-in-one su često opremljeni web kamerom, ali njihova kvalitet varira. Ako često upućuješ video pozive, razmisli o spoljašnjoj web kameri.

Pogotovo kod mini PC ili all-in-one računara, pristup CD/DVD pogona se ne podrazumeva jer ga većina korisnika više ne koristi. Ako želiš koristiti ovu vrstu medija, proveri da li ga ima tvoj računar. Eksterni pogoni medija su rešenje za hitne slučajeve, ali povećavaju troškove i zauzimaju jedan USB slot.

Zamena komponenti i individualna postavljanje računara

Prednost dizajna desktop računara je relativno lak pristup komponentama, a time i mogućnost njihove zamene. Međutim, to ponekad nije moguće s gotovim računarskim kompletima ili su oni zapečaćeni i neovlašćeno menjanje unutrašnjosti računara poništava garanciju. Međutim, vreme za zamenu komponenti je obično nakon isteka garancije, kako počnu slabiti. Ne moraš zameniti ceo računar, samo grafičku karticu ili, na primer, dodati još jedan hard disk. Neke prodavnice takođe nude mogućnost izrade računara od komponenti koje odrediš, uključujući instalaciju operativnog sistema i podizanje sistema ako je potrebno.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom zamene komponenti?
Proveri da li može tvoj trenutni izvor napajanja napajati dodate ili zamenjene komponente ili umesto njih kupi snažnije. Trivijalan, ali prilično čest problem je veličina komponenti za koje postojeće kučište možda nije prikladno. Takođe razmotri kompatibilnost; na primer, ne možeš spojiti Intelov procesor na matičnu ploču za AMD procesor.

Održavanje i servisiranje

Računar treba redovno čistiti kako bi se sprečilo nakupljanje prašine zbog ometanja protoka vazduha i pregrevanja. Najlakše rešenje je otvoriti kućište i mehanički ukloniti prašinu, ali to će poništiti garanciju. Zatim možeš koristiti kompresor za uklanjanje prašine iz ventilacionih otvora. Zavisno od opterećenja tvog računara, preporučuje se da ga s vremena na vreme profesionalno očistiš i zameniš pastu za prenos toplote na procesoru koja se brine za odvođenje toplote.

Takođe bi trebalo proveriti da li prodavac ima unapred sastavljen računar ili prodavac komponenti dostupnu uslugu servisa. Na taj način će moći da osigura postgarancijski servis i kraće vreme čekanja u slučaju rešavanja problema. Neki proizvođači nude veće garancije, kao što je popravka sledećeg radnog dana.

Dodaci

Često postavljana pitanja

Šta treba učiniti ako moj računar postane spor i glasan?

Najčešći problemi su prašnjavi ventilacioni otvori. Izduvaj ili očisti računar kompresorom. Ako računar i dalje ima kvar, odnesi ga na servis.

Kako mogu da znam da li moj računar može pokrenuti igre koje želim da igram?

Zahtevi sistema svih igara navedeni su na pakovanju ili u opisu proizvoda. Ako odabrani računar ispunjava ove zahteve, možeš igrati tu igricu na njemu. Takav računar mora da ima moćnu grafičku karticu i brz procesor koji može obavljati i zadatke poput montaže videa.

 

→Pogledaj desktop računare na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka