SAVET Telefoni
27.7.2023. 11.52.02

KAKO IZABRATI PRAVE SLUŠALICE?

1/1

Gubiš se u tehničkim parametrima i ne znaš kako i koje slušalice da odabereš a da je zvuk kvalitetan? Bilo da tražiš bežične bluetooth slušalice, slušalice s mikrofonom za praktično rukovanje telefonskim pozivima ili slušalice za gaming, naš vodič ti daje pregled najboljih slušalica.

 

 • Sofija, editorka na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste slušalica
 2. Koje slušalice odabrati
 3. Parametri
 4. Funkcije i karakteristike
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja


1. Vrste slušalica

Naglavne slušalice

Slušalice koje se postavljaju preko glave vrlo su popularne, uglavnom zbog boljeg kvaliteta zvuka u odnosu na slušalice koje se stavljaju u uvo. Kontrole ćeš pronaći na kablu slušalica, ali često i direktno na slušalici. Najčešći kabalski konektor za slušalice ostaje AUX, tačnije 3,5 mm priključak. Neki mobilni telefoni ne podržavaju ovaj konektor, u tom slučaju možeš odabrati odgovarajući reduktor.

 

 

 • Na ušima (supra-aural)

Supra-aural slušalice leže na ušnim školjkama i uglavnom su prenosni modeli koje možeš koristiti na redovnim putovanjima na posao i po gradu. Kod modela otvorene ili poluotvorene konstrukcije naići ćeš na „propuštanje“, gde slušalice puštaju muziku u okolinu. No, možeš naći i zatvorene supra-auralne slušalice koje ne otkrivaju šta slušaš, čak ni pri velikoj jačini zvuka. Konstrukcija školjki i kvalitet penastih jastučića ovde igraju veliku ulogu.

 

 • Preko ušiju (circumaural)

Ove slušalice okružuju celo uho i zahvaljujući zatvorenom dizajnu nude kvalitetnu reprodukciju zvuka uz zvučnu izolaciju okolne buke. Pogodne su za studio ili za slušanje kod kuće - kako zbog kvaliteta zvuka, tako i zbog veće udobnosti.

+ Kvalitetna zvučna izolacija okoline
+ Bolji zvuk zahvaljujući većim pretvaračima
+ Greju uši zimi

- Manje kompaktne u poređenju sa slušalicama koje idu unutar ušne školjke
- Neki modeli mogu postati neudobni nakon dužeg nošenja

 

 

Slušalice za umetanje u uho (intra-aural)

Slušalice za umetanje u uho dele se na tzv. bubice (slušalice koje idu direktno u ušni kanal) i klasične slušalice, poznate kao slušalice za telefon, koje obično dolaze u paketu s mobilnim telefonom (postavljaju se na ivicu ušnog kanala).

 

 • Bubice

Imaju prednost u svojoj konstrukciji jer uvek zatvaraju ušni kanal i stoga ne puštaju muziku u okolinu. Obično u paketu dobiješ tri različite veličine nastavka, i tako će ti uvek dobro pristajati. Ubacuju se direktno u ušni kanal, ali nisu ništa štetnije za sluh, jer omogućuju slušanje na nižoj jačini zahvaljujući boljoj izolaciji. Međutim, bolji čepovi toliko dobro izoluju da se moraš opreznije kretati gradom gde ima prometa.

 

 • Klasične slušalice za umetanje u uho

Najčešće se dobiju uz kupovinu mobilnog telefona. Poluotvoreni dizajn ovih slušalica ne prigušuje okolnu buku, što je u nekim slučajevima prednost (na primer, ako slušalice koristite kao hands-free za volanom). Prikladne su i za osobe koje ne vole veći pritisak u ušima, koji će stvoriti bubice. Nedostatak ovih slušalica je nepostojanje mogućnosti pričvršćivanja za uho pa mogu ispasti iz uha.

+ Kompaktne, lako stanu u džep
+ Pogodne za sport

- Zbog malih pretvarača, kvalitet zvuka je ograničena
- Jeftiniji modeli mogu biti neudobni nakon dužeg korišćenja

 

 

Bežične Bluetooth slušalice

Ako se ne želiš zamarati zapetljanim kablovima, odaberi bežične slušalice. Bluetooth prenos na novijim modelima gotovo je na nivou kablovske veze, tako da ne moraš brinuti o gubitku kvaliteta zvuka.

 • True Wireless in-ear slušalice su in-ear slušalice koje nisu spojene nikakvim kablom i puniš ih u posebnoj torbici. Njihovo trajanje baterije zavisi od cene - one jeftine traju do 6 sati, a one skuplje čak 30 sati. Slušalice su povezane kablom u koji je ugrađena baterija. Ove slušalice možeš skinuti s ušiju i nositi ih oko vrata, što ćeš posebno ceniti tokom sporta ili ako je gubljenje stvari tvoja sklonost.
 • Naglavne bežične slušalice - Proizvođači sve više dodaju kablove za naglavne Bluetooth slušalice, što će ti dobro doći kada ti se isprazni baterija. Međutim, prilikom kupovine proveri da li slušalice podržavaju zaista Bluetooth – čak i one koje ne podržavaju ovu karakteristiku mogu imati odvojivi kabal.

 

+ Veća sloboda kretanja

- Ograničeno trajanje baterije

 

 

Pogledaj bežične slušalice na Idealno.rs »

 

 

Gaming slušalice

Slušalice za gaming obično su opremljene mikrofonom i kablom za bolji prenos zvuka. Međutim, bežične gaming slušalice ne zaostaju i nude više slobode kretanja.

Iznad svega, njihova reprodukcija pruža snažan bas koji će ti pomoći da bolje doživiš svet igre. Često imaju dizajn s pozadinskim osvetljenjem koji možeš uskladiti s drugom opremom u svom setu za igru.

+ Dizajnirane za udobnost čak i nakon dugog vremena korišćenja

- Veći dizajn nije prikladan za korišćenje u pokretu

 

 

Pogledaj gaming slušalice na Idealno.rs »

 

Slušalice za decu

Slušalice za decu na prvi pogled se razlikuju po veselom motivu, često sa slikama likova iz crtaća.

 

Ipak, najvažniji aspekt koji ih izdvaja od slušalica za odrasle je granica jačine zvuka koja ne prelazi 90 dB. To štiti sluh tvog deteta od oštećenja koje izlaganje glasnim zvukovima može lako uzrokovati.

+ Štiti dečji sluh od oštećenja
+ Dizajn prilagođen veličini detetove glave
+ Veseli motivi

- Ograničen vek trajanja

 


2. Koje slušalice odabrati

Prenosne slušalice

Biraj slušalice koje su kompaktne i, pre svega, izdržljive. Kod slušalica s head bridge-om obrati pažnju na spojeve strukture školjke i mosta, jer najčešće prvi propadnu – posebno na jeftinijim modelima. Osetljiva tačka je i veza između kabla i audio konektora, koja postaje najopterećenija, a žice unutar kabla na kraju puknu zbog stalnog savijanja. U ovom slučaju idealne su slušalice s odvojivim kablom, gde nakon kvara jednostavno promeniš audio kabl. Osim toga, bežične slušalice štede ti gnjavažu oko raspetljavanja kabla.

 

Slušanje glazbe u pokretu


Slušalice za kuću

Obično imaju veću i udobniju konstrukciju. U slučaju žičanih slušalica imaju duži kabl, što omogućuje više kretanja po prostoriji.

 

Slušalice za studio


Sportske slušalice

Slušalice koje možeš nositi tokom vežbanja u teretani, kardio treninga u šumi ili časovima fitnessa treba da budu otporne na znoj - najmanje IPx4, dobro pristajati na glavi ili ušima i ne smeju ometati tvoje kretanje.

 

Sportske slušalice za trčanje

 

3. Parametri

Osetljivost

Osetljivost se izražava u decibelima (dB). Komunicira vrednost zvučnog pritiska koji slušalice stvaraju u uhu, drugim rečima, to je vrednost zvučne snage slušalica, što takođe utiče na njihovu glasnoću. (Dečje slušalice ne bi smele prelaziti vrednost osetljivosti od 90 dB.) Slušalice visoke osetljivosti i niskog otpora prikladne su za slušanje mp3 playera, jer ti uređaji generalno imaju nisku izlaznu snagu.


Otpor

Otpor je iskazan u Ω (Om) i električni je parametar pretvarača, koji određuje otpor celog kruga u slušalicama. Slušalice za normalno slušanje s računara ili prenosnih playera obično imaju vrednost do 100 Ω. Potraži veće vrednosti ako koristiš veće izvore snage (kao što je u studiju) kako bi se izbeglo oštećenje pojačala slabijih slušalica.


Raspon frekvencija

Frekvencijski raspon zdravog ljudskog uha je otprilike 16-20000 Hz. Za slušalice, ovaj parametar ti govori koje frekvencije su slušalice sposobne reprodukovati. Takođe je važna tolerancija, koja je obično ± 10 dB za modele srednjeg raspona (tj. delovi deklarisanog frekvencijskog raspona mogu biti znatno oslabljeni od ostalih). Za kvalitetne slušalice ovaj parametar ne sme prelaziti ± 3 dB.


Otpornost na vodu i prašinu

IPxx označava stepen zaštite slušalica. Prva cifra određuje stepen zaštite od prodora stranih tela (prašina, pesak, glina) i mehaničkih oštećenja (kidanje, abrazija). Druga cifra označava stepen zaštite od tečnosti (voda, znoj).

 

4. Funkcije i značajke

Bluetooth

Bežične slušalice se najčešće povezuju putem Bluetootha, ali neki kućni modeli imaju bazu spojenu kablom na izvor i prenose radio signal. Kvalitet zvuka je veći kroz Bluetooth prenos, ali ipak gubi u odnosu na žičane slušalice. Takođe ćeš primetiti razliku u verziji koju slušalice podržavaju – što je Bluetooth verzija viša, zvuk je bolji. Međutim, ako tražiš maksimalan kvalitet i želiš uložiti više novca u iskustvo slušanja, nijedan bežični model još se ne može meriti s vrhunskim žičanim slušalicama.


ANC (aktivno uklanjanje buke)

Ovu karakteristiku ćeš pronaći na skupljim modelima slušalica koji imaju ugrađenu bateriju. ANC - aktivno poništavanje buke može eliminisati ambijentalnu buku čak i kada ne slušaš muziku te uklanja ometajuće zvukove iz tvog okruženja. Deluje na principu negacije amplitude – emituje isti zvučni talas suprotan onome koji ti šalju izvori buke u okolini. Vrlo efikasno eliminiše niže frekvencije (kancelarijski poziv, okolna buka), jer je to konstantna buka. Međutim, kada se pojavi iznenadna buka (npr. automobilska sirena), čućeš zvuk. To je zato što ANC radi s vlastitim mikrofonom koji koristi za snimanje okoline i procenu koju amplitudu poslati. Neočekivani zvukovi, koji brzo blede, obično nemaju vremena za obradu.


Kabel koji se može ukloniti

Za slušalice koje imaju Bluetooth, odvojivi kabl je alternativa slušanju u slučaju slabe baterije. No, naći ćeš i slušalice koje nemaju bežičnu vezu, ali se kabl može ukloniti. Po tome je, na primer, poznat Marshall, gde slušalice omogućuju da odabereš one koje želiš imati priključene na kabl, što će dobro doći levorukim slušaocima. Još jedna prednost odvojivog kabla je laka zamena kada se žice iznutra pokidaju i možeš čuti muziku sa samo jedne slušalice.


Mikrofon

Handsfree je, na primer, sigurna karakteristika u automobilu, ali će olakšati život čak i večnim slušaocima koji su umorni od neprestanog traženja telefona u džepu. Ako dolazni poziv ometa slušanje tvog omiljenog popisa pesama ili podcasta, možeš upravljati pozivom jednostavnim pritiskom dugmeta na slušalicama.


Kontrola zvuka

Slušalice s mikrofonom obično su opremljene i kontrolom jačine zvuka. Ovo je posebno korisno za slušalice za telefone. Pomoću ove kontrole obično ne samo da možeš odgovoriti na pozive i prekinuti ih, već i reprodukovati i pauzirati muziku ili preskočiti pesme na popisu za reprodukciju.

 

Dodaci za slušalice

 

5. Dodaci


6. Često postavljana pitanja

Koje slušalice imaju najbolji zvuk?

Nemoguće je univerzalno reći koje slušalice imaju najbolji zvuk, jer je to vrlo individualna percepcija zavisno od tvojih želja i muzike koju slušaš. Slušalice koje se čine savršenim možda neće odgovarati tvom kolegi, koji sluša klasičnu muziku, a ne klasični rok. Možeš se orijentisati prema vrednostima osetljivosti i otpora.


Koje slušalice neće ometati moju okolinu?

Ako ne želiš ometati svoju okolinu, biraj zatvorene slušalice koje ne “propuštaju” zvuk.


Koje slušalice su prikladne za kancelariju?

Ako slušalice na poslu koristiš isključivo za slušanje muzike, odaberi naglavne slušalice, koje okružuju celu ušnu školjku i stoga su udobnije za dugo nošenje. Prikladne su i slušalice s ANC funkcijom - aktivnim poništavanjem buke, koje potiskuju smetnje emitovanjem negativnih talasa, tako da se možeš usredsrediti na svoj posao.

Ako često telefoniraš dok radiš, odaberi slušalice na kojima možeš primati pozive bez potrebe za traženjem telefona. Obrati pažnju na kvalitet ugrađenog mikrofona, što je bolji, to ćeš bolje razumeti i nećeš morati da vičeš i ponavljaš svaku reč – idealni su usmereni mikrofoni koji hvataju zvuk iz jednog smera i bolje zvučno izoluju tvoju okolinu.

 

Pogledaj slušalice na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka