SAVET U kuhinji
19.10.2022. 13.24.30

KAKO IZABRATI MOKA APARAT I FRANCUSKU PRESU?

1/1

Moka aparati i francuske prese spadaju među tradicionalne, ali na neko vreme zaboravljene načine pripreme kafe. Danas im se vraća popularnost, a za mnoge ljubitelje tog napitka postaju pristupačna alternativa skupim i kompleksnim espreso aparatima. Ali šta izabrati?

 

  • Maja, prevodilac na Idealno.rs
  • Vreme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Moka aparat
  2. Francuska presa
  3. Izbor moka aparata
  4. Izbor francuske prese
  5. Koju veličinu odabrati?
  6. Kako funkcioniše moka aparat?
  7. Priprema kafe u francuskoj presi
  8. Dodaci

 

1. Moka aparat

 

+ Brza i jednostavna priprema kafe
+ Niska nabavna cena
+ Kompaktan dizajn
+ Jednostavno održavanje
+ Pogodno za ljubitelje kratke i jake kafe
+ Veliki broj originalnih dizajna

- Za indukcijsku upotrebu neophodan je moka aparat od nerđajućeg čelika
- Nije optimalan za ljubitelje kafe koji vole da uživaju u suptilnim ukusima

 

→Pregledaj moka aparate na Idealno.rs

 

2. Francuska presa

 

+ Brza i jednostavna priprema kafe ili čaja
+ Elegantan dizajn
+ Manji modeli pogodni su i za putovanja
+ Priprema kafe blažeg okusa
+ I mleko može da se umuti u francuskoj presi

- Zahteva temeljnije čišćenje
- Potrebno je odgonetnuti pravo vreme kuvanja

 

 

3. Izbor moka aparata

Postoji nekoliko vrsta moka aparata. Razlikuju se uglavnom po materijalu od kojeg su izrađeni. To su klasična aluminijumska kuvala, inoks, kombinacija aluminijuma i inoksa, a tu su i posebni električni moka aparati. Ručke i drška obično su izrađeni od plastike otporne na toplotu.

 

Aluminijum

  • Aluminijum je tradicionalno materijal za izradu moka aparata
  • Stvara takozvanu patinu kafe i upija ukus napitka
  • Aluminijumski moka aparati pogodni su za sve vrste šporeta osim indukcionih ploča
  • Mala težina i kompaktne dimenzije čine aparate od ovog materijala idealnim za putovanja
  • Nije prikladan za pranje u sudo-mašini

 

Savet
Aluminijumske moka aparate ne treba prati deterdžentom, dovoljna je topla voda. Pranje deterdžentom bi promenilo ukus i aromu pripremljene kafe.

 

Moka aparat za indukciju od nerđajućeg čelika

  • Nerđajući čelik je vrlo kvalitetan i stabilan materijal sa dugim vekom trajanja
  • Prikladan za sve vrste šporeta, uključujući indukcione ploče
  • Moderan dizajn
  • Pogodan za pranje u sudo-mašini
  • Moka aparati od nerđajućeg čelika teži su od aluminijumskih

 

 

Kombinacija nerđajućeg čelika i aluminijuma

  • Kombinacija tradicionalnog italijanskog klasičnog aluminijuma i modernog nerđajućeg čelika
  • Donji deo je izrađen od nerđajućeg čelika da bi aparat mogao da se koristi i na indukcionoj ploči
  • Gornji deo izrađen je od klasičnog aluminijuma kako bi se očuvala patina i nepogrešivi ukus italijanske kafe
  • Aluminijum omogućava mnoge boje i nove dizajne

 

Potpuno novi moka aparat treba pokrenuti i isprati. Prva kafa iz novog moka aparata nije za konzumaciju.

 

 

Električni moka aparat

 

  • Klasični aluminijumski moka aparat sa sopstvenim napajanjem samo treba uključiti u utičnicu
  • Nudi mnoge dodatne funkcije kao što je održavanje kafe toplom ili merač vremena koji omogućava da se podesi tačno vreme kada kafa treba da bude spremna
  • Lako prenosiv i upotrebljiv gde god je dostupna električna energija

 

4. Izbor francuske prese

Kod francuskih presa izbor je lakši, nema toliko vrsta i sve su slične. Kao i moka aparati, razlikuju se samo po materijalima za izradu. Najuočljiviji deo francuske prese je njeno telo, odnosno posuda za kuvanje. Kod većine uređaja ono je izrađeno od borosilikatnog stakla, ali postoje i druge opcije. Francuske prese se takođe izrađuju od polikarbonata, čija je glavna prednost veća izdržljivost i otpornost na lomljenje, ili od nerđajućeg čelika, koji je nesalomljiv i koji će održati napitak toplim do sat-dva.

 

 

Kafetijera

 

 

Cediljka i klip su metalni kod svih francuskih presa i razlikuju se samo po strukturi. Materijal koji se koristi za dihtung oko cediljke takođe se razlikuje od modela do modela. Tradicionalna opruga koja pritiska poklopac francuske prese zamenjena je u nekim uređajima silikonskim prstenom sa boljim dihtungom. Prilikom izbora francuske prese preporučujemo da se proveri ima li prodavac na raspolaganju rezervne delove - staklo, cediljke ili držače cediljki.

 

French press

 

5. Koju veličinu odabrati?

Veličina moka aparata i francuske prese je važan faktor pri izboru. Kuvaš kafu za sebe u maloj šoljici ili je pripremaš za celu kancelariju? Ili voliš da piješ svoj booster iz šolje od pola litra? U oba slučaja trebaće ti uređaj sa malo drugačijim specifikacijama. Ako kafu poslužuješ u tradicionalnim šoljicama, šest šoljica navedenih na pakovanju francuske prese ili aparata za moku ne garantuju da ćeš moći da poslužiš šest osoba odjednom. Dok kod moka aparata jedna šoljica znači 50 ml napitka, kod francuskih presa jedna šoljica iznosi otprilike 100 ml.

 

Broj šoljica Zapremina posude
1–2 100–200 ml
2–4 200–300 ml
4–6 300–600 ml

 

6. Kako funkcioniše moka aparat?

Moka aparat funkcioniše jednostavno – voda u zatvorenoj posudi počinje da isparava i pritisak raste. Čim pritisak u posudi dostigne dovoljan nivo, dolazi do snažnog probijanja tople vode kroz jedini otvor. Vruća voda u mehurićima ulazi kroz filter sa mlevenom kafom u gornji deo za gotovu kafu.

Kako skuvati kafu u moka aparatu?

  1. Samleti svežu kafu. Za moka aparat kafa treba da bude finije samlevena nego za francusku presu, ali manje fino samlevena nego za pripremu espresa u aparatu za kafu.
  2. Filter uvek treba napuniti kafom do ivice ili oznake. Ne treba nabijati kafu, samo je malo poravnati. Obično je dovoljno pritisnuti nekoliko puta kašikom i cediljkom.
  3. Sipati vodu na dno aparata do ventila. Mogu se sipati hladna ili prethodno zagrejana voda, malo ispod tačke ključanja.
  4. Čvrsto pričvrstiti oba dela aparata.
  5. Staviti aparat na šporet i kuvati na laganoj vatri kako kafa ne bi zagorela i postala previše gorka.
  6. Aparat će ispustiti siktav zvuk kada para počne da prolazi kroz kafu.
  7. Nakon što para prođe kroz filter, prestati sa kuvanjem i skloniti aparat sa ringle.
  8. Kafu lagano promešati kašičicom i sipati u šoljice.

 

Ne treba otvarati poklopac aparata tokom kuvanja jer to može da prouzrokuje opekotine.

 

Kuvanje kafe u moka aparatu

 

7. Priprema kafe u francuskoj presi

  1. Francusku presu je potrebno prethodno zagrejati, pa zakuvati onoliko vode koliko stane u presu, a onda ostaviti da malo odstoji.
  2. Kafu krupnije samleti i sipati u posudu.
  3. Kafu preliti vrućom vodom (90 °C), prvo malo iznad ivice mlevene kafe, a zatim doliti vodu i promešati.
  4. Pokriti posudu poklopcem sa izvučenim klipom kako bi se sprečio izlazak toplote.
  5. Ostaviti 3-4 minuta pa polako pritiskati klip nadole. Cediljka odvaja talog od kafe.
  6. Uliti u šoljice, po želji prethodno zagrejane, ili u čajnik za posluživanje.

 

8. Dodaci

 

→Pregledaj posude za tople napitke na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka