SAVET Audio & Video
31.8.2022. 13.21.41

KAKO IZABRATI AKUSTIČNU GITARU?

1/1

Akustičnim gitarama ne treba elektronika i one mogu da se koriste bilo kad i bilo gde. Njihov zvuk varira zavisno od oblika i veličine tela, kao i od korišćenog materijala pri izradi. Ako se pitaš kako da izabereš akustičnu gitaru za sebe ili svoje dete, pročitaj naš vodič.

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 9 min

 

Indeks

 1. Vrste akustičnih gitara
 2. Šta izabrati
 3. Konstrukcija
 4. Nega akustične gitare
 5. Dodaci
 6. Česta pitanja

 

Akustična vs. klasična gitara

Pre svega, hajde da objasnimo razliku između klasične (španske) i akustične gitare (western): ona se krije uglavnom u proizvedenom zvuku. Dok zapadnjačka gitara ima ekspresivniji, oštriji zvuk, idealan za rok, folk i pop, španska gitara je pogodna za klasičnu muziku i flamenko. Popularna je kod početnika zbog najlonskih žica koje se lakše savijaju. U različitim veličinama, od 1 preko 3 do pune veličine, pogodna je i za decu. Po specifičnom izgledu možeš da ih razlikuješ već na prvi pogled - dok španske gitare zadržavaju svoj tipičan oblik, zapadnjačke gitare nude nekoliko različitih tipova konstrukcija koje utiču na konačan zvuk.

 

 

1. Vrste akustičnih gitara

Dreadnought

Dreadnought je idealna gitara za početnike. Zvuk je uravnotežen i rezonantan zahvaljujući širokom telu - ali to može da bude nedostatak za svirače niže građe, kojima će Parlor ili Orchestra manjeg tela biti udobniji.

Dreadnought akustična gitara široko je rasprostranjena u bluegrass žanru, kojem daje nepogrešiv zvuk. Gitare su označene sa "D-" i brojem - što je veća brojčana oznaka, to su elementi gitare ukrašeniji.

+ Pogodna za početnike.
+ Svestrana, za različite žanrove.
+ Uravnotežen zvuk u spektru basova, srednjih i visokih tonova.

 

 


 

Parlor

Parlor gitara se, pre svega, ističe manjim dimenzijama tela i dugim, uskim vratom. Utoliko je zgodna za putovanja ili kao dečji instrument. Oblik tela reprodukuje zvuk sa brzim odzivom i zato je pogodna za sviranje prstima.

 

Parlor akustična gitara, sa svojim prepoznatljivim srednjim tonovima, prikladna je za jazz i blues. Kako bi se očuvao tradicionalni izgled tela, ono nije izrađeno sa izrezom i ne proizvodi zvuk na višim pozicijama - vrat se obično nalazi na dvanaestom ili četrnaestom pragu.

+ Prijatna za sviranje prstima zbog brzog odziva.
+ Zvučni tonovi metalnih žica sa naglaskom na sredini.
+ Udobna za sviranje zahvaljujući manjim dimenzijama tela - pogodna i za decu.

 


 

Jumbo

Tonovi na Jumbo gitari uglavnom naglašavaju bas. Glasniji duboki zvuk i izražene bas frekvencije rezultat su voluminoznog tela, najvećeg među akustičnim gitarama. Vrat je pričvršćen na četrnaestom pragu.

 

Već na prvi pogled, Jumbo akustična gitara je prepoznatljiva po okruglom obliku i voluminoznom telu, zahvaljujući kojem reprodukuje glasne i zvonke tonove. Među akustičnim gitarama to je tip sa najdubljim i najglasnijim zvukom, koji se dobija upravo zbog velikog volumena tela.

+ Prikladna za vežbanje akorda.
+ Glasni snažni tonovi sa naglaskom na basu.
+ Vrlo dobro odbijanje zvuka (reverberacija).

 


 

Orchestra

Orkestarske gitare (takođe nazvane Auditorium, TrippleO ili OOO) karakterišu visoka ravnoteža, projekcija i glasnoća. Ova akustična gitara prikladna je za sviranje prstima i solo nastupe. Manje dimenzije Orchestra gitara popularne su među gitaristima kojima su glomazne Dreadnought gitare neudobne.

 

Uravnotežen i specifičan zvuk sadrži frekvencije važne za složenu međuigru zvukova u miksu benda. Zbog svojih manjih dimenzija, takođe su ergonomičnije i ugodnije za sviranje na bini. U odnosu na Parlor gitare, imaju veću oštrinu.

+ Pogodna za žene zbog manjih dimenzija.
+ Jaki uravnoteženi tonovi u manjem telu ne izazivaju povratnu informaciju.
+ Može da se svira u bendu, a zgodna i za soliste.

 


 

Grand Auditorium

Srednji oblik Grand Auditorium gitare (nešto manja od Dreadnought tipa) predstavlja zlatnu sredinu za multižanrovske gitariste. Nudi glasne bas tonove sa dugim odjekom. Zbog svojih proporcija, ova akustična gitara je pogodna i za sviranje prstima i za sviranje celih akorda trzalicom.

 

Pokrivajući širok raspon muzičkih stilova, oblik tela Grand Auditorium popularan je među gitaristima koji traže svestrani instrument sa velikom dinamikom.

+ Sviranje prstima (fingerstyle) i trzalicom.
+ Glasan zvuk i naglašeni bas sa dugom reverberacijom.
+ Univerzalni zvuk za više stilova.

 


 

Gitare sa 12 žica

Akustične gitare sa 12 žica imaju udvostručene pojedinačne žice, smeštene jedna uz drugu, tako da obe daju zvuk istovremeno - kada sviraš akorde, obe se trzaju istim prstom. Zvuk im je stoga puniji.

 

Žice gitare štimaju se s razlikom od jedne oktave (osim najtanjih "e" i "h"), što rezultirajući zvuk čini bogatijim od akustične gitare sa šest žica. Ova vrsta je pogodna za iskusnije gitariste.

+ Bogat i čist zvuk.
+ Veći raspon tonova.
+ Prikladna za napredne gitariste.

 


 

Gitare za levoruke

Proizvođači gitara ne zaboravljaju ni levoruke svirače. Iako je raspon ovih gitara uži, reč je o podjednako kvalitetnim instrumentima precizne obrade.

 

Poznati levoruki gitaristi su Kurt Kobejn i Pol Makartni. Postoje čak i gitare za desnu ruku prilagođene levorukim osobama. Međutim, klasična gitara je najprikladnija za takvu modifikaciju - španska gitara je aksijalno simetrična, tako da treba samo da promeniš žice (namotane ispod vrata gitare) i prilagodiš nulti prag tako da bas žice stanu u žljebove.

+ Sviranje levom rukom bez ikakvih dodatnih izmena na instrumentu.
+ Džimi Hendriks takođe je svirao gitaru za levoruke.

 

 

2. Šta izabrati

Pre svega, to zavisi od toga ko će svirati gitaru.

Dečja akustična gitara

 • Neke marke akustičnih gitara proizvode manje modele posebno za decu. Međutim, možeš se odlučiti i za gitare standardne veličine. Na primer, gitare tipa Parlor prikladne su veličine za odrasle manje građe, kao i za decu. Ali imaju metalne žice, koje je teže savijati od najlonskih.
 • Klasična gitara (španska) ne spada u akustične gitare, ali je najčešći izbor gitare za početnike. Najlonske žice za gitaru lako se savijaju i učiniće žuljeve na prstima daleko manje bolnim. Još jedna prednost je to što se proizvode u nekoliko veličina: ¼, ½, ¾ i 4/4, tako da možeš da biraš odgovarajuću veličinu.

Ocrtana gitara

 

Akustična gitara za početnike vs. za iskusne gitariste

 • Popularna vrsta gitare za početnike je Dreadnought. Njen zvuk je univerzalan za široki raspon stilova i uravnotežen u visokim, srednjim i niskim tonovima.
 • Napredni svirači mogu da biraju između gitara sa 12 žica. Dvostruke žice na toj vrsti akustične gitare su naštimane sa razlikom u oktavi (osim najtanjih "e" i "h" žica). Zahvaljujući tome, dobijeni zvuk je bogatiji.

 

Koji muzički žanr ćeš svirati na gitari?

 

Svestrana za više stilova

 • Među višežanrovskim akustičnim gitarama, Dreadnought i Grand Auditorium su među najpopularnijima. Ove western gitare proizvode uravnotežen zvuk u visokim, srednjim tonovima i basovima pa su prikladne i za sviranje prstima i za sviranje trzalicom.

 

Gitara sa gustim basom

 • Zvuk akustične gitare zavisi od oblika njenog tela. Ako želiš jako glasnu gitaru, odaberi veći tip, kao što je Jumbo ili Grand Auditorium.

 

Oštar i zvonki zvuk srednjeg opsega

 • Gitare srednjeg tona pogodne su za jazz i blues. Parlor i Orchestra gitare imaju posebno visoku preciznost.

 

Sviranje na visokim pozicijama

 • Većina akustičnih gitara ima vrat uz telo, postavljen na četrnaestom ili dvanaestom pragu. Ako treba da sviraš više note, izaberi gitaru sa izrezom koji ti omogućava postizanje viših pragova. Osim tipa Parlor, izrez ćeš pronaći na svim vrstama akustičnih gitara.

 

Sviranje gitare

 

3. Konstrukcija

Materijal

Telo od laminirane šperploče je jeftinije i izdržljivije od punog drveta. Tako gitara može da se nosi sa vremenskim uslovima uz logorsku vatru, a budući da nije zahtevna za održavanje, pogodna je i za početnike.

Konstrukcija od punog drveta kombinuje na prednjoj ploči i šperploču, koja čini bočne i zadnju stranu gitare. Instrument je kvalitetniji i bolje zvuči zahvaljujući boljoj rezonanciji. Ali drvo zahteva određene uslove skladištenja - gitaru treba staviti na suvo mesto, gde nema previše vlage koja može dugoročno da ošteti puno drvo.

Najkvalitetnije gitare imaju celo telo od punog drveta. Za takve instrumente ćeš, naravno, platiti više, ali će to biti najbolji zvuk izuzetne jasnoće i rezonancije. Takve gitare zahtevnije su za održavanje, a drvo reaguje na sve promene temperature i vlage – preterana vlaga i hladnoća, kao i velika suvoća i vrućina mogu dovesti do nepovratne deformacije.

Drvo od kojeg je gitara izrađena utiče na zvučna svojstva, izgled i životni vek instrumenta.

 

Težina

Akustične gitare su relativno lagane zbog svog delimično šupljeg tela. Najmanji modeli iz kategorije Parlor ponekad teže manje od jednog kilograma, s druge strane, najteže Jumbo gitare mogu premašiti dva kilograma. Ako ćeš često nositi gitaru, izaberi manji model kao što je Parlor ili Orchestra.

 

Dužina menzure

To je udaljenost između nultog praga i mosta, koja je najčešće u rasponu od 620-680 mm za gitare standardne veličine. Što je skala duža u odnosu na broj pragova, to pojedini pragovi daju više prostora, a proizvedeni zvuk će biti puniji i čistiji u isto vreme.

 

Broj pragova

Kod akustičnih gitara broj pragova je obično oko 20. Sa više pragova dobijaš veći raspon intervala ili više položaja za pojedinačne note.

 

4. Nega akustične gitare

Dobro održavana gitara trajaće decenijama. Osnova je pravilno skladištenje, posebno modela od punog drveta. Prekomerna suvoća ili vlaga mogu dovesti do deformacije drveta, što će negativno uticati na zvučne karakteristike instrumenta. Takođe izbegavaj nagle promene temperature, jer u najgorem slučaju mogu izazvati pucanje jedne od ploča.

Redovno održavanje gitare sastoji se prvenstveno od čišćenja - drvene površine poželjno je s vremena na vreme prebrisati mekom krpom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje, a nakon svakog zahtevnijeg sviranja treba obrisati i prstohvat kako se ne bi zadržavao znoj. Konkretno, drvo treba povremeno tretirati posebnim sredstvima za čišćenje.

Redovno se menjaju i žice na gitarama koje s vremenom gube zvučna svojstva. Svakih nekoliko godina treba odneti gitaru na stručnu proveru i eventualno podešavanje, jer tunerima i mostu obično treba servis.

 

5. Dodaci 

 

6. Česta pitanja

Koje žice da izaberem i koliko često treba da ih menjam?

Svaka gitara kad-tad zahteva zamenu žica, koje zbog zamora materijala gube svoja zvučna svojstva. Na životni vek, između ostalog, utiče intenzitet sviranja, vlažnost vazduha, znoj ili prašina - nakon svakog sviranja preporučljivo je obrisati žice krpom od mikrofibera i očistiti nakupljenu prljavštinu. Žice se sastoje od jezgra preko kojeg je namotan najlon. Delovanjem vlage, znoja i prašine dolazi do stanjivanja namota i korodiranja, a žica tada pri trzaju ne vibrira pravilno. To utiče na kvalitet zvuka i dužinu tona, i tada je vreme za zamenu. To možeš lako da prepoznaš ne samo po nepravilnom zvuku već i po istrošenom izgledu.

Žice se izrađuju u različitim tvrdoćama - mekane žice lakše se trzaju i stoga su pogodne za početnike. Tvrde žice, s druge strane, imaju glasniji i prodorniji ton. Zamenu možeš prepustiti stručnjacima u nekoj od specijalizovanih radnji koje obavljaju i servis.

 

Koju debljinu trzalice da odaberem?

Dok su neki muzički stilovi i tipovi gitara prikladni za sviranje prstima, drugi bolje zvuče sa trzalicom. Ovaj mali komad plastike, metala ili najlona služi za trzanje žica i sviranje akorda, a odabrani materijal utiče na zvuk.

Što je manja debljina trzalice, to će ton biti manje oštar, ali će u isto vreme trzalica pružati manji otpor pri sviranju.

 

Koji tuner da kupim?

Gitaru je potrebno naštimovati pre svakog nastupa. Neko je obdaren apsolutnim sluhom, a za druge postoje tuneri. Postoji nekoliko varijanti:

 • Clip-on tuneri – rade na principu vibracija i pristupačni su. Zahvaljujući kopči kojom se pričvršćuju na glavu gitare, uvek su ti pri ruci.
 • Klasični tuneri – tuneri opremljeni mikrofonom i ulazom za kabl obavljaju većinu posla umesto tebe.
 • Druga opcija je mobilna aplikacija, gde preuzimaš tuner na svoj telefon. Međutim, preciznost takvih tunera možda neće biti 100%.

 

Pogledaj akustične gitare na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka