SAVET Audio & Video
25.7.2022. 09.31.26

KAKO IZABRATI ZVUČNIKE?

1/1

Tražiš zvučnike za računar, prenosni bluetooth zvučnik za druženje s prijateljima ili možda samostojeći zvučnik koji će ti omogućiti surround efekat i pravi bioskopski doživljaj u kući? Pomoći ćemo ti da pronađeš željeni zvučnik koji će zvučati baš onako kako ti to želiš.

  • Maja, prevodilac za Idealno.rs
  • Vreme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste zvučnika
  2. Zvučni sistemi
  3. Parametri
  4. Aktivni i pasivni zvučnici
  5. Dodaci
  6. Najčešća pitanja

 

Vrste zvučnika 

Izaberi pravu vrstu zvučnika s obzirom na svrhu za koju ti treba – želiš da slušaš muziku s prijateljima na pikniku ili da napraviš surround sistem i svoj kućni bioskop? Kvalitet zvuka ne određuju ni snaga ni raspon frekvencije, već sama konstrukcija zvučnika.

Prenosni zvučnik

U kategoriji prenosnih zvučnika naći ćeš uglavnom računarske zvučnike, ali i prenosne zvučnike na baterije koji mogu da reprodukuju zvuk van električne mreže. Trajanje baterije kreće se od nekoliko sati kod osnovnih modela do više od 20 sati kod kvalitetnijih modela. Za veći izbor, proveri kategoriju bluetooth zvučnika.

Zavisno od uslova u kojima želiš da koristiš zvučnik, važno je da razmotriš i aspekte dizajna. Neki modeli imaju gumenu konstrukciju koja je otpornija na udarce i vibracije, a mnogi modeli su i vodootporni; neki su otporni na kišu ili vlagu tokom tuširanja, ali uprkos tome, uranjanje u vodu bi za njih verovatno bilo pogubno.

+ Manje dimenzije, prikladni za ugradnju na radnu površinu
+ Mogućnost upravljanja na samom zvučniku

- Manji i jeftiniji modeli imaju ograničen kvalitet zvuka

→Pogledaj prenosive/Bluetooth zvučnice

 

Samostojeći zvučnici

Ovi visoki i produženi zvučnici pogodni su za kućno ozvučenje većih prostorija uz zadržavanje visoke čistoće zvuka. Sadrže nekoliko pretvarača za niske i visoke tonove, a ponekad i za srednje tonove, zbog čega mogu da proizvedu neiskrivljen i dinamičan zvuk. Njihov raspon visokih frekvencija i veličina omogućavaju dobru reprodukciju basa i prodornih visokih tonova.

+ Visok kvalitet reprodukcije zvuka
+ Pogodni za kućni bioskop

- Veličina

Zvučnici za stalak ili policu

Ovi zvučnici su manji i jeftiniji od samostojećih zvučnika, a zbog manjeg zvučnog polja i kvalitet zvuka je obično slabiji. Kvalitetni zvučnici za stalak ili policu zadovoljiće zahtevnije slušaoce, a za poboljšanje konačnog zvuka uvek se može dopuniti sabvuferom koji pojačava bas.

+ Jeftiniji od samostojećih zvučnika
+ Manjih dimenzija
+ Mogu se kombinovati sa sabvuferom

- Manji zvučnici s lošijim kvalitetom zvuka od samostojećih zvučnika

Centralni zvučnici 

Samostojeći i rek zvučnici koriste se u paru, a centralni zvučnici spajaju se pojedinačno. Često se mogu videti u obliku saundbarova, koji su niski i široki i najčešće se nalaze ispod ili iznad televizora. Imaju dobar visokofrekvencijski raspon i zato se odlično dopunjuju parom samostojećih ili rek zvučnika jer takav sistem pojačava surround efekat i produbljuje zvuk.

+ Dopunjuju samostojeće i rek zvučnike, a mogu i samostalno da se koriste
+ Primereni za televizore

Subwooferi

Sabvuferi su posebni zvučnici dizajnirani za reprodukciju vrlo niskih frekvencija. Najčešće se koriste u kombinaciji sa rek zvučnicima koji ne mogu tako dobro da reprodukuju bas.

+ Izvrsna reprodukcija zvuka

- Sami ne daju kvalitetan zvuk

→Pogledaj zvučnice

 

Zvučni sistemi

Odaberi prikladan set zvučnika koji će odgovarati tvojim potrebama. Prva cifra označava broj zvučnika u sistemu koji su namenjeni srednjim i visokim tonovima. Druga cifra, iza tačke, označava broj sabvufera uključenih u sistem, odnosno broj zvučnika za reprodukciju niskih tonova ili basa.

2.0 zvučnici

Set od dva zvučnika koji mogu da se spoje za stereo izlaz. Najčešće se koriste sa desktopima ili gramofonima i hi-fi zvučnicima.

2.1 zvučnici

U 2.1 setu se nalaze ukupno tri zvučnika. Obično su to dva aktivna zvučnika (sa ugrađenim pojačalom) i sabvufer za naglašavanje basa.

5.0 zvučnici

Petokanalni sistem stvara surround efekat. Obično su to dva rek zvučnika, dva samostojeća zvučnika i jedan srednji zvučnik. Za manje prostore prodaju se i kompleti sa četiri zvučnika za stalak ili policu.

5.1 zvučnici

Uz 5.1-kanalni zvuk, doživljaj je kao u bioskopu. Što je veća snaga zvučnika, može se čuti više detalja i uroniti dublje u radnju filma ili igre. Dodatni sabvufer poboljšava osnovne i niske tonove audio-snimka.

7.1 zvučnici

7.1. sistemi koriste dva zadnja surround zvučnika koji te okružuju zvukom tako da dobijaš pravi surround efekat, u kojem se čuju i najsuptilniji zvukovi.

Parametri

Snaga

Izlazna snaga zvučnika meri se prema RMS standardu, koji označava kolikom snagom možemo da opremimo zvučnike bez straha od oštećenja nakon duže reprodukcije. RMS snaga je obično polovina najveće izlazne snage određenog uređaja. Snaga standardnih zvučnika je između 20 W i 200 W. Naravno, izvor može da ima veću snagu od zvučnika jer oni ne moraju da šalju sav zvuk. Ali ta snaga ne sme da bude znatno niža jer u tom slučaju, zvučnici ne bi bili dovoljno glasni.

Impedancija

Impedancija označava količinu električne energije koja mora da prođe kroz zvučnik kako bi se obezbedila puna snaga. Što je impedancija niža, to je bolji protok struje kroz zvučnik. Zvučnik mora da ima višu impedanciju od one minimalne za pojačalo. U kućnim okolnostima, ovaj uslov ipak nije sasvim presudan pa se, recimo, zvučnik od 6 Ω može spojiti na pojačalo od 8 Ω.

Raspon frekvencija

Važan parametar je i frekvencijski raspon koji pokazuje koliki raspon frekvencije uređaj može da reprodukuje. Pritom treba uzeti u obzir da je tolerancija obično između 6 dB i 10 dB.

Osetljivost

Osetljivost pokazuje koliko glasno zvučnik može da reprodukuje muziku pri 1 W. Ona je obično veća kod visokotonaca nego kod niskotonaca, a s druge strane, potonjima može da se šalje manje snage.

Dimenzije i težina

Iako nije sasvim tačno da veći i teži zvučnik podrazumeva i bolji zvuk, veličina definitivno utiče na kvalitet zvuka. Zapravo, veći zvučnik ima više prostora za produbljivanje basa. Ako zvučnike planiraš da postaviš na police, pripazi na njihovu težinu.

Materijal

Osim klasične plastične konstrukcije, pronaći ćeš i metalne ili drvene zvučnike. Svaki materijal ima drugačije rezonantne karakteristike, mada će razliku primetiti samo vrlo iskusan slušalac.

Međutim, svako treba da obrati pažnju na snagu i kvalitet izrade. Sve mora biti čvrsto jer materijali mogu da rezoniraju pri većim opterećenjima i da poremete zvuk.

 

Povezivost

Ovaj parametar je najvažniji za prenosne zvučnike; obične kućne zvučnike jednostavno ćemo uključiti u utičnicu, a napajanje putem džeka spojićemo direktno u zvučnike ili na pojačalo. Na raspolaganju su i bluetooth zvučnici za kućnu upotrebu, koji se mogu spojiti na wi-fi.

Velika većina prenosnih zvučnika za bežični prenos koristi bluetooth. Neki zvučnici i zvučni sistemi opremljeni su i NFC tehnologijom, koja olakšava uparivanje. U tom slučaju, svaki je uređaj kompatibilan sa bluetoothom, bez obzira na operativni sistem. Samo najjeftiniji modeli za reprodukciju zahtevaju 3,5 mm džek. To je moguće i kod nekih bežičnih modela pa ako planiraš da reprodukuješ muziku sa MP3 plejera, odaberi zvučnik koji ćeš moći da spojiš s njim.

Mogućnosti povezivanja tu ne prestaju. Na raspolaganju su i USB priključci koji ti omogućavaju spajanje USB diska sa muzikom dok drugi imaju čitač memorijskih kartica ili mogućnost hvatanja radio-talasa.

 

Napajanje i punjenje

Zvučnici za kućnu upotrebu najčešće se standardno spajaju na električnu mrežu; jači zvučnici obično imaju i svoj transformator. Za zvučnike koji se koriste s računarima, postoji opcija spajanja putem USB-a i napajanja direktno sa računara.

Prenosni zvučnici se najčešće pune putem microUSB priključka. Budući da su baterije u takvim zvučnicima kapaciteta stotine mAh, dovoljno ih je kablom povezati sa računarom i napuniće se za samo nekoliko sati.

Aktivni i pasivni zvučnici

Aktivni zvučnici imaju ugrađeno pojačalo tako da se izvor zvuka može spojiti standardnim kablom ili putem neke od bežičnih tehnologija.

Među vrhunskim modelima zvučnika pronaći ćeš uglavnom pasivne zvučnike, za koje je potrebno spoljno pojačalo. Razlog je u tome što imaju kvalitetnije i snažnije pretvarače pa u njihovim kućištima nema mesta za dovoljno jako pojačalo. Osim toga, mogu se na razne načine spojiti sa drugim zvučnicima (npr. sabvuferima), a za optimalnu raspodelu snage između pojedinih delova zvučnog sistema može se koristiti i pojačalo.

Dodaci

Zvučnici često zahtevaju posebnu instalaciju u prostoru, posebno kada su u pitanju kombinovani sistemi. Za lakšu i jednostavniju instalaciju, razmisli o nabavci stalka i nosača koji neće samo uštedeti prostor već će uticati i na još kvalitetniji i dublji surround zvuk.

 

Najčešća pitanja

Koje zvučnike da izaberem za gramofon?

Najpre proveri ima li tvoj gramofon ugrađeno pretpojačalo – gramofoni imaju niži nivo izlaznog signala od drugih izvora zvuka. Ako gramofon ima pretpojačalo, na njega možeš da spojiš bilo koji linijski ulaz i aktivne zvučnike. Ako nema pretpojačalo, odaberi pojačalo sa fono ulazom koje će biti opremljeno pretpojačalom, a ti se zadovolji aktivnim zvučnicima.

Mogu li da kupim zvučnik sa ugrađenom antenom za FM prijem?

Zvučnici koji omogućavaju slušanje radio-stanica nalaze se u kategoriji Prenosni CD/plejeri.

Da li je veći zvučnik uvek i glasniji?

To da će zvučnik biti glasniji ako je veći, nije uvek tačno iako je istina da veličina zvučnika utiče na kvalitet zvuka. Veći zvučnici imaju više prostora za produbljivanje basa i niskih tonova pa je logično da se u njih može ugraditi veći pretvarač koji proizvodi jači zvuk.

→Pregledaj zvučnike na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka