Supermarket
SAVET Lepota i zdravlje
29.6.2022. 11.34.15

KAKO IZABRATI PARFEM?

1/1

Pravi parfem podići će ti samopouzdanje, i naglasiti tvoju razigranost I zavodljivost. Novi miris može da poveže uspomene na prvi zajednički odmor, novi posao ili romantičnu večeru. Izbor pravog parfema nije lak zadatak. Da li već imaš favorite ili želiš da eksperimentišeš? Nauči da se probijaš kroz svet parfema i da uvek biraš adekvatnu notu za sebe.

 

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Za koga biraš parfem
 2. Vrste parfema
 3. Specifične vrste
 4. Tipovi mirisa
 5. Sastav parfema
 6. Cena jednaka kvalitetu
 7. Savet za kraj

 

1. Za koga biraš parfem?

Pre svega, moraš da odrediš za koga biraš parfem. Ženski parfemi se umnogome razlikuju od muških, na pola puta ćeš se susresti sa uniseks verzijama, a tu su i oni dečji.

Ženski parfemi

U ženskim parfemima prevladavaju cvetne note, gde su glavne komponente kompozicije cvetovi – ruža, jasmin, magnolija, đurđevak, ljubičica... Takođe uključuju sveže voćne mirise sa jakom citrusnom komponentom, često u kombinaciji sa drvenastim, začinskim ili cvetnim notama. Bočice ovih mirisa su tipično ženstvene, izrađene od duvanog ili glatkog stakla i mogu biti ukrašene mašnicama i zlatnim elementima.

Pogledaj ženske parfeme

Muški parfemi

U muškim parfemima prevladavaju drvenasti mirisi, pri čemu veliku ulogu imaju sandalovina, kedar ili ružino drvo, i su obično upotpunjeni orijentalnim sastojcima, začinima, citrusima i cvećem. Među muškim mirisima možemo pronaći i elemente koji podsećaju na miris kože. Dopunjuju ih note duvana, tamjana i raznih vrsta drveta. Za muške parfeme pronaći ćeš moderne četvrtaste bočice robusnog dizajna, često u tamnim bojama i sa metalnim elementima.

Pogledaj muške parfeme

Uniseks parfemi

Uniseks parfemi prikladni su za oba spola i često sadrže jaku citrusnu komponentu – limun, limetu, bergamot ili pomorandžu. U ovu klasifikaciju spadaju sveži i takozvani čisti mirisi. Kao i sastojci, bočice su uniseks i neće odbiti ni dame ili gospodu.

Pogledaj uniseks parfeme

Dečji parfemi

Dečji parfemi su obično slatki. Popularne su arome žvakaće gume, bombona, voća i koka-kole. Zbog osetljivosti dečje kože, ovi mirisi ne smeju da sadrže alkohol. Bočice obično imaju ilustracije popularnih junaka iz bajki. Među njima ćeš pronaći verzije za dečake i devojčice.

2. Vrste parfema

Mirisi se klasifikuju prema postotku aromatičnih sastojaka koje sadrže. Koncentracija mirisnih komponenti u određenoj je meri dopunjena alkoholom. Što je veći sadržaj sastojaka, to je intenzivnija aroma, koja uz to traje duže.

 • Parfem (Extrait de Parfum - P) sadrži 15-40% sastojaka mirisa. To je najkoncentrisanija vrsta mirisa. Vrlo je jak i zahtevan za proizvodnju, pa ga proizvodi samo nekoliko poznatih brendova. Obično je manje zapremine, a cena je viša. Ali intenzitet i dugotrajnost su toliko visoki da će nekoliko kapi oslobađati miris satima. Parfemi se češće koriste za svečanije prilike, ali ih možeš nositi i svaki dan. Po pravilu nemaju raspršivač, a kapi se nanose iza ušiju i unutar laktova.
 • Parfemska voda (Eau de Parfum - EdP) ima oko 15% mirisnih esencija u ukupnom sadržaju. Ovo je optimalan odnos alkohola i sastojaka mirisa, što ga čini nežnim za osetljiviju kožu. Od ekstrakta parfema razlikuje se samo po nižem intenzitetu i kraćoj postojanosti. Uprkos tome, na koži i garderobi traje 4-6 sati. Jedna je od najprodavanijih vrsta mirisa i prikladna je za svakodnevnu upotrebu.
 • Toaletna voda (Eau de Toilette - EdT) sastoji se od 5-15% sastojaka mirisa i oko 80% alkohola. Toaletnu vodu preferiraju uglavnom oni koji često menjaju mirise. Kraće se zadržavaju od parfemskih voda, a kao što samo ime govori, izvorno je to bio svež miris za jutro. Nabavna cena je povoljnija od koncentrisanijih vrsta mirisa.
 • Kolonjska voda (Eau de Cologne - EdC) sadrži oko 4% sastojaka mirisa u oko 70% alkohola. Zato spada u najmanje koncentrisane vrste mirisa. Koriste ga muškarci nakon brijanja, gde može da zameniti afteršejv. Traje oko 1 do 2 sata pa se brže troši i obično se prodaje u većim ambalažama po povoljnijoj ceni.
 • Eau de Fraiche sadrži oko 2% mirisnih čestica. Ovo je manje uobičajena koncentracija, ali dostupna na tržištu. Cena je vrlo niska pa je dostupan svima. Miris ne traje dugo i potrebno ga je češće nanositi.

 

3. Specifične vrste

Parfemsko ulje

Parfemska ulja (CPO) su orijentalni specijalitet i obično ćeš naići na začinske i vrlo aromatične mirise. Za razređivanje mirisnih esencija ne koristi se alkohol, već ulje, uglavnom jojobino. Ulje omogućava bolje oslobađanje komponenti mirisa od alkohola i ne uzrokuje isušivanje kože. Osim toga, obično ne iritira i ne uzrokuje alergije. Parfemska ulja se nanose kap po kap na tople delove kože, baš kao i druge vrste mirisa. Na koži mogu da se zadrže do dva dana, a ispiraju se pod vodom.

Niche parfem

Ovi mirisi sadrže retke i ekskluzivne sastojke, kao što su Grasse iris, Damask ruža i pravi jantar. Niche parfeme proizvode manje nezavisne kompanije ili pojedinci i zato ne podležu diktatu trendova. Pakovani su u neobične bočice, što savršeno naglašava njihov izuzetan karakter.

Tester

Tester ima isti sastav kao i parfem. Međutim, razlikuje se u nekim detaljima zbog kojih nije prikladan poklon. Pogodan je izbor za kupce koji ga žele za ličnu upotrebu, ne mare za luksuznu ambalažu, ali traže nižu cenu.

Minijatura, uzorak i parfemski sprej

Minijature predstavljaju mini verzije parfema i obično su zapremine do 7 ml. Reč je o limitiranim izdanjima proizvođača, gde može biti samo nekoliko minijatura jednog brenda ili jedne vrste mirisa. Olakšava isprobavanje nekoliko različitih nota i pronalaženje one koja ti najviše odgovara. Idealni su za testiranje i putovanja jer lako staju u torbicu i džep.

Takođe, možeš da pronađeš uzorke i sprejove koji su još manje zapremine i ponekad dolaze u bočici sa raspršivačem. Nanesi miris nekoliko puta, pusti da se razvije i eventualno tada kupi standardno pakovanje.

Putna ambalaža

Svoj omiljeni miris možeš poneti i u avion. Sve što treba da uradiš jeste da koristiš putnu bočicu male, dozvoljene zapremine i u nju da prespeš potrebnu količinu. Putni raspršivači za punjenje obično su dostupni u mnogim dizajnima, najčešće plastičnim ili metalnim.

4. Tipovi mirisa

Mirisi većine brendova danas su razvrstani prema bazi u različite porodice radi lakšeg raspoznavanja. Pronaći ćeš sastojke biljnog i životinjskog, prirodnog ili sintetičkog porekla.

 • Cvetni – Najbrojnija porodica mirisa, pogodna uglavnom za dame. Baza su snažne cvetne note, najčešće jasmin, đurđevak, ruža ili ljubičica. Sveži su, lagani i razigrani i zato idealni za prolećnu sezonu.
 • Voćni - Karakteriše ih svežina i lakoća sa jakim voćnim podnotom. Često sadrže jake voćne elemente kao što su maline, jagode ili breskve. U njima ćeš pronaći i egzotične note poput ananasa, kokosa ili, s druge strane, svežije voće poput jabuka ili kupina. Savršeni su za leto.
 • Citrusni - Pogodni za sve koji vole svežinu i zest. To su uglavnom pomorandže, limete i egzotično voće. Posebno su prikladni u toplim danima, a mogu ugodno da osveže i oslobode od umora ili stresa.
 • Orijentalni – Na početku mogu biti preslatki i izražajni. Obično sadrže intenzivnu aromu začina poput vanile, cimeta ili karanfilića. Parfemi su teški, senzualni i strastveni. Posebno se ističu zimi i u večernjim prilikama.
 • Drvenasti - Prevladava aroma drveta, bilo sandalovine, kedra ili ruže. Sofisticirani su i neobični i savršeno će upotpuniti veče u društvu.
 • Kožni - Ovi parfemi su napravljeni po meri za muškarce i sadrže sastojke koji dočaravaju miris kože ili duvana.
 • Vodeni - U ovim parfemima ćeš pronaći vodene note. Često se dopunjuju lotosom ili morskom soli i mogu se okarakterisati kao sveži mirisi pogodni za leto ili sportske prilike.
 • Čempres i paprat - Parfemi čempresa i paprati variraju od svežih voćnih i cvetnih nota do nota duvana. Baziraju se na četinarima, koji u isto vreme podsećaju na prirodu i ekstravaganciju, i utoliko su prikladniji za gospodu.

 

Mirisne baze se ponekad mešaju kako bi se dobile različite kombinacije, poput cvetno-citrusnih ili citrusno-drvenastih mirisa.

Parfem Marc Jacobs Decadence

5. Sastav parfema

Svaki parfem se sastoji od tri dela - glave, srca, baze.

Kada ga prvi put pomirišeš, osetiš glavu mirisa. To stvara prvi utisak, pa se na to stavlja veliki naglasak. Najčešće se sastoji od cvetnih, citrusnih i voćnih komponenti. Glava parfema ispari u okviru 15 minuta.

Nakon što glava izbledi, na scenu nastupa srce. Srednje note arome propraćene su niskim notama baze u prepoznatljivoj i specifičnoj liniji, što ukazuje na karakter mirisa. Sastojci u srcu traju oko 2 do 3 sata.

Poslednja i najduža faza koja zatvara celovitost mirisa naziva se baza. Kompozicija je uglavnom teža i pikantnija s notama vanile ili sandalovine. Zavisno od korišćenih sastojaka i kvaliteta mirisa, polako bledi nakon 3-4 sata, ali kod nekih parfema sa višom koncentracijom esencije može trajati i desetak sati.

Parfem Calvin Klein Euphoria

6. Cena jednaka kvalitetu

Što je cenovna kategorija parfema viša, to je veći postotak mirisa u njemu, a time i kvaliteta, ali to nije fiksno pravilo. Često plaćaš dodatno za poznati brend koji kupuješ. Na tržištu ćeš pronaći i imitacije poznatih parfema. Cena im je obično znatno niža, ali je tu upitan kvalitet korišćenih sastojaka.

Čuvaj se sumnjivo niskih cena originalnih parfema. U tom slučaju može biti reč o fušeraju.

 

7. Savet za kraj

Kako izabrati i nositi parfem?

 1. Nanesi parfem na golu kožu zglobova, vrata i slepoočnice. Ne preporučuje se nanošenje na odeću jer se tu miris ne razvija kako treba, a osim toga, sastojci parfema mogu da je oštete.
 2. Prilikom izbora prvo isprobaj laganije voćne ili sveže mirise, a zatim pređi na teže i jače kompozicije.
 3. Nakon isprobavanja svakog mirisa pusti nos da se odmori ili pokušaj da osetiš aromu kafe, koja neutrališe druge arome.
 4. Isprobaj maksimalno četiri mirisa u cugu. Nemoj žuriti i dozvoli da se svaki razvije.
 5. Ne širi miris utrljavanjem u kožu jer ga to oslabljuje, a uz to bi se pomešale pojedine komponente sastava.
 6. Prilikom izbora i nošenja parfema, razmisli o svom okruženju. Preteške komponente ili preterana primena neće se svideti kolegama na poslu ili saputnicima u javnom saobraćaju.

Trajnost i čuvanje

Zavisi od toga da li je miris otvoren ili nije. Nakon otvaranja i korišćenja, njegov sadržaj će trajati pola godine ili više. Ipak, čuvaj bočicu van dnevne svetlosti, na temperaturi do 20°C. Miris u originalnoj neotvorenoj bočici traje duže od godinu dana.

Čim boja mirisa počne da se menja, nijansa potamni i oko čepa se pojavi smolasti prsten, vreme je da ga se rešiš. Može se dogoditi i da miris postane kiselkast ili smolast. Tako ćeš znati da je proizvod došao do kraja svog veka trajanja.

Kako birati miris za poklon?

Prilikom izbora mirisa za poklon, imaj u vidu da on zavisi i od pH vrednosti kože korisnika. To znači da će se isti sastav mirisa formirati različito na različitim tipovima kože. Najbolje je kupiti miris koji primalac već poznaje i koristi ili odabrati onaj koji sadrži omiljene mirisne sastojke primaoca.

Pogledaj parfeme na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka