SAVET Lepota i zdravlje
14.6.2022. 08.27.54

KAKO IZABRATI PRESU ZA KOSU?

1/1

Ideš na ples, na večeru ili prosto ne možeš da ukrotiš svoju bujnu grivu? Pravilno odabrana presa za kosu može da se nosi sa grubom, finom i lomljivom kosom, ali i da učini daleko više od samog peglanja. Zaglađuje valovite vlasi, uvija ravne i podiže beživotnu kosu.

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 7 min

 

Indeks

 1. Vrste
 2. Važni parametri
 3. Funkcije i svojstva
 4. Materijal 
 5. Pribor
 6. Često postavljana pitanja

Vrste

Klasične prese za kosu

U zavisnosti od širine i oblika ploča, klasične prese mogu da služe ne samo za peglanje kose već i za njeno uvijanje.

 • Ako želiš da imaš obe opcije, izaberi uži model koji ima zaobljene rubove ploča za peglanje.
 • Uz užu presu, kosu možeš lakše i da ispeglaš i da uviješ.
 • Ako planiraš samo da peglaš kosu, onda je najbolja opcija model sa širokim pločama, kojima će peglanje kose ići brže.

Prese sa izmenjivim nastavcima

Pegle sa izmenjivim nastavcima imaju široku primenu.

 • Oprema najčešće uključuje obične ploče za peglanje i valovite ploče.
 • Neki modeli nude i nastavke pomoću kojih presu možeš da pretvoriš u figaro ili električnu četku za oblikovanje.
 • Što je oprema odabranog modela bogatija, to ćeš imati više mogućnosti za izradu frizura.

Prese za uvijanje kose

 • Ovo su posebne prese koje ne peglaju kosu, već je oblikuju u minijaturne valove tako da kosa dobije na volumenu.
 • Brzina uvijanja zavisi od širine ploča i broja valova koje presa može da napravi jednim pritiskom.

Prese na paru

Parne prese dobar su izbor za grubu i kovrdžavu kosu koju klasična presa ne bi adekvatno ispeglala.

 • Peglanje parom je nežno za kosu pa se čak može koristiti za nanošenje keratinskih proizvoda direktno na strukturu vlasi.
 • Kao rezultat, kosa će dobiti na sjaju i izgledati zdravije.
 • Nedostatak parnih modela je viša nabavna cena.

Putne prese

Ako ni van kuće ne možeš da zamisliš stilizovanje kose bez njenog peglanja, pametno je da uz klasičnu presu za kosu imaš i manju, putnu verziju.

 • Ne zauzima puno mesta pa može da stane i u neseser.
 • Lako je možeš poneti sa sobom na poslovno putovanje ili vikend-izlet.
 • Prilikom izbora modela pripazi na materijal od kojeg su izrađene ploče kako bi kosa i na putu dobila pravu negu.

Četke za peglanje

Četke za peglanje kosu ravnaju i istovremeno joj daju volumen pa su odličan izbor i za finu i za gustu kosu.

 • Kombinuju površinu za peglanje i četku za kosu, koja je na nekim modelima izmenjiva tako da možeš da biraš vrstu vlakana koja ti odgovara.
 • Nedostatak četki za peglanje je to što ne mogu da prave valove i kovrdže.

→Pogledaj prese za kosu

 

Važni parametri

Prilikom izbora prese, ključna su tvoja očekivanja i tip kose koju imaš. Te informacije pomoći će ti da odabereš određenu vrstu ploča, raspon temperature i druge korisne odlike.

Tip kose

Tip kose je alfa i omega kod biranja prese. Direktno utiče na pravilan izbor materijala i oblika ploča za peglanje, temperaturni raspon, kao i zaštitne funkcije poput jonizacije ili impregnacije ploča uljima i serumima za negu koji štite slabu kosu od isušivanja. Za peglanje grube i neposlušne kose prikladne su prese od titanijuma i one na paru, koje lako podnose visoke temperature. Fina kosa, s druge strane, zahteva posvećeniju negu i za nju su pogodnije keramičke prese.

Namena

Ono što očekuješ od prese je drugi najvažniji činilac pri izboru pravog modela. Ako želiš isključivo da peglaš kosu, cenićeš model sa širokim pločama. Ako te, osim savršeno ravne kose, privlače i valovi i lepo oblikovane kovrdže, odaberi varijantu sa uskim pločama koje imaju zaobljene rubove. Kosu njome možeš i da uvijaš i da peglaš, po želji. Posebnu kategoriju čine krep prese, koje kosi daju volumen.

Ergonomija i rukovanje

Ergonomija i težina aparata takođe su važne za rad sa presom za kosu. Naravno, lagane prese daleko su zgodnije za rukovanje. Dobro ergonomski dizajnirani modeli moraju da pristaju ruci kako bi bili udobni za držanje. Prese za izradu talasa treba da imaju okretni kabl koji se neće upetljavati prilikom uvijanja. Dobra ergonomija prese uključuje i fleksibilne ploče za peglanje, zahvaljujući kojima se pritisak ravnomerno raspoređuje po celoj površini i lako klizi po kosi. Važna je i brava, zahvaljujući kojoj možeš da spojiš ploče za peglanje tokom zagrevanja.

Ulazna snaga

Utiče na brzinu zagrevanja. Što je veća ulazna snaga prese, to se ona brže zagreva do željene temperature. Kreće se od 30 do 90 vati. Osim ulazne snage, pazi i na brzinu zagrevanja. Najbrži modeli mogu da se zagreju za manje od 25 sekundi.

Veličina ploča 

Širina (ploča) je odlučujuća dimenzija prese za kosu. Uske ploče sa zaobljenim rubovima idealne su za pravljenje talasa i kovrdža, dok široke ploče služe za brže i efikasnije peglanje kose.

Dužina kabla za napajanje

Kratak kabl za napajanje može da te ograničava prilikom korišćenja prese. Odgovarajuću dužinu možeš da proceniš posmatrajući udaljenost između utičnice i ogledala ispred kojeg najčešće oblikuješ kosu.

Regulacija temperature

Prese sa podesivom temperaturom imaju naznačen raspon između minimalne i maksimalne temperature koju postižu. Raspon je obično između 80 i 240 °C. Neki modeli nude širok raspon temperatura, kod drugih je nešto ograničeniji izbor, pa zato pre samog odabira modela saznaj koje su temperature idealne za oblikovanje tvoje kose. Međutim, neke klasične i putne prese za kosu uopšte ne nude funkciju kontrole temperature.

Brzina zagrevanja

Brzina zagrevanja pokazuje vreme potrebno da se ploče zagreju do željene temperature. Najbrži modeli mogu da se zagreju i za manje od 20 sekundi, dok kod najsporijih to može potrajati više od 50 sekundi.

Funkcije i svojstva

 • Kontrola temperature - kod većine presa možeš da podešavaš temperaturu pomoću tastera. Temperature se najčešće kreću od 80 do 240°C. Odstupanje temperature varira zavisno od modela.
 • Automatsko isključivanje – to je korisna sigurnosna funkcija koja je zgodna kad god zaboraviš  da isključiš aparat. Vreme koje je potrebno da se presa sama isključi razlikuje se od modela do modela, ali to je obično nekoliko desetina minuta.
 • Jonizacija – prese s tom funkcijom proizvode negativne jone ili anjone, koji neutralizuju neželjene katjone u kosi i istovremeno je hidriraju. Zbog toga se kosa ne lomi, sjajnija je i ne elektriše se. Prese sa turmalinskim pločama nude ovu funkciju.
 • Postolje za odlaganje - postolje drži zagrejane ploče prese na sigurnoj udaljenosti. Možeš da je jednostavno postaviš na sto ili drugi čvrsti komad nameštaja bez straha da ćeš ga oštetiti.
 • Rukavice protiv opekotina – ako tek počinješ sa stilizovanjem kose na visokim temperaturama, dobro će ti doći rukavice otporne na visoke temperature koje će zaštititi tvoje ruke od opekotina tokom komplikovanog rukovanja presom.
 • Impregnacija ploča serumom ili uljem - ploče mogu da se impregniraju serumima, regeneratorima bez ispiranja ili uljima za negu, koji se aktiviraju toplotom i postupno oslobađaju u kosu tokom stilizovanja, čime se podstiče njen sjaj.
 • Ekran - ekran i tasteri služe za kontrolu temperature na presi. Neki modeli prikazuju i preostalo vreme do kraja zagrevanja ili imaju opciju zaključavanja tastera i podešavanja temperature.
 • Okretni kabl - olakšava rukovanje uvijačem za kosu.

 

Materijal

Materijal od kojeg su ploče izrađene znatno utiče na ukupan kvalitet prese.

 • Keramičke ploče su glatke, dobro klize po kosi i ne oštećuju je mehanički tokom stilizovanja. Brzo se i ravnomerno zagrevaju pa su pogodne za peglanje fine kose koja preferira niže temperature.
 • Turmalinske ploče proizvode negativne jone koji zadržavaju vlagu u kosi, pojačavaju sjaj i imaju antistatički učinak. Kosa se ne elektriše ni nakon peglanja. Turmalinske pegle ravnaju kosu i na niskim temperaturama, zbog čega su idealne za finu i oslabljenu kosu.
 • Različiti materijali imaju svoje prednosti i nedostatke, pa se često kombinuju kako bi se postigli najbolji rezultati. Za finu kosu prikladan izbor je i kombinacija turmalina i keramike, koja efikasno deluje i na nižim temperaturama. Kombinacija keramike i titanijuma, pak, nudi upotrebu sa širokim rasponom temperatura. Titanijum je specijalizovan za visoke temperature, a keramika može dobro da radi i na nižim razinama.
 • Metalne ploče se neravnomerno zagrevaju, često se pregrevaju i mogu da oštete kosu. Takođe, treba postupati oprezno sa modelima gde su metalne ploče obložene slojem keramike. Zaštitni sloj se lako oštećuje i kosa tada dolazi u direktan kontakt sa vrućim metalom koji može da je spali.
 • Titanijumske prese su lagane, vrlo otporne na oštećenja i visoke temperature, zahvaljujući čemu imaju najduži vek trajanja i profesionalci ih i te kako cene. Pogodne su za grubu i neposlušnu kosu kojoj su potrebne više temperature.

Pribor

 

Često postavljana pitanja

Koja su osnovna pravila za bezbedno stilizovanje kose?

Pre nego što počneš da oblikuješ svoju kosu, nauči više o osnovnim pravilima bezbednog stilizovanja, zahvaljujući kojima ćeš postići najbolje rezultate bez oštećenja vlasi.
Najpre moraš da pripremiš kosu za njeno stilizovanje. Ona treba da bude suva, dobro očešljana, bez laka i drugih proizvoda za oblikovanje. Prvo je potrebno da na kosu naneseš zaštitni proizvod koji će ublažiti njeno isušivanje i oštećenje. Zatim postavi temperaturu do koje će se ploče zagrejati.

Koje temperature birati?

 • Slabu i krtu kosu treba peglati na nižim temperaturama, između 100 i 140 °C
 • Finu kosu tretiraj na 140 do 160 °C
 • Za normalnu kosu možeš da priuštiš i 160 do 180 °C
 • Zdrava gruba i kovrdžava kosa može da podnese 180 do 240 °C

 

→Pogledaj prese za kosu na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka