SAVET Nameštaj
18.5.2022. 10.04.35

KAKO IZABRATI KREVET?

1/1

U proseku bi trebalo da spavamo osam sati dnevno. Zato je važno da odabereš krevet koji je vredan vremena provedenog u njemu. Na šta se treba usredsrediti pri izboru i između kojih vrsta kreveta možeš da biraš?

 • Maja, prevodilac na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste kreveta
 2. Dimenzije kreveta
 3. Materijal
 4. Dodaci

 

Vrste kreveta

Singl kreveti

Sivo beli tapacirani singl krevet.

Standardna veličina je 90 x 200 cm, ali kreveti 100 x 200 cm postaju sve popularniji. Ako želiš da ti bude super komotno i udobno, odaberi krevet dimenzija 120 x 200 cm.

Za ležerne situacije kada neko prespava kod tebe, preporučuje se krevet na rasklapanje ili pomoćni ležaj dimenzija 140 x 200 cm.

 

→Pogledaj krevete za jednu osobu

 

Bračni krevet

 

Drveni bračni krevet sa ukrasnim jastucima.

To je praktična i isplativa opcija. Mogu da ga koriste ne samo bračni parovi već i samci koji vole više udobnosti i prostranosti pri snu. Standardna veličina ovog tipa kreveta je 160 x 200 cm. Za manje prostore prikladna je najmanja veličina - 140 x 200 cm. Ako želiš više prostora ili si krupnije građe, možeš da biraš između kreveta dimenzija 180 x 200 cm ili većih, kako po širini tako i po dužini.

 

→Poglej dvojne postelje

 

Dečji kreveti

Dečji krevet sa ogradom i šarenom posteljinom.

To su klasični singl kreveti, obično dimenzija 60 x 120 cm. Pametno je razmisliti i o kupovini bočne ograde ta zaštitu deteta od pada pri nemirnom snu. Upravo iz tog razloga preporučujemo izbor nižeg kreveta. Kada dete odraste, veličina kreveta od 90 x 160 cm je standard. Dečji krevet sa ogradom koji izgleda kao kućica vrlo je popularan izbor za dečju sobu.

 

→Poglej otroške posteljice

 

Dvoje dece, a jedna soba?
Ako imaš više dece, a mali stambeni prostor, krevet na sprat je logičan izbor. Pravilo je da dete mlađe od šest godina ne spava na gornjem spratu radi bezbednosti. Ako ti se krevet na sprat ne sviđa kao rešenje, pokušaj sa krevetom i pomoćnim ležajem, koji se izvlači po potrebi. Ova vrsta kreveta posebno je popularna u manjim prostorima.

 

→Pogledaj dječje krevete na kat

 

Uzdignuti kreveti

Uzdignuti singl krevet sa noćnim ormarićem.

Uzdignuti kreveti pružaju visok nivo udobnosti pa su posebno prikladni za starije osobe. Seniori češće imaju problema sa zglobovima ili leđima, pa im je teže da ustanu iz niskog ležaja. Ovaj problem možeš da rešiš i višim dušekom. Idealna visina kreveta je 60 cm. Prednost ovih kreveta može da bude i mehanizam sa nagibom koji pomaže pri sedenju ili ručke koje olakšavaju ustajanje.

 

Kontinentalni kreveti boxspring

Boxspring krevet sa sivim tapaciranim okvirom.

Boxspring ili moderni visoki krevet kombinacija je baze i kreveta u jednom. Ove krevete karakteriše visoko uzglavlje i dizajnerski izgled. Često se mogu videti u luksuznim hotelima. Njihov sastav odlikuje donji opružni ležaj, koji služi kao građevni blok i ventilaciona baza za gornji ležaj. Gornji ležaj se tada bira prema željama korisnika. Ova kombinacija obezbeđuje kvalitetan i zdrav san. Prednost boxspring kreveta je njihova visoka izdržljivost i eliminacija buke. Luksuzni modeli nude osvetljenje donjeg ruba ili motorizirano podešavanje.

 

→Poglej Boxspring postelje

 

Rasklopivi kreveti

Rasklopivi krevet.

Sigurno se i ti ponekad mučiš s pitanjem gde da smestiš goste na spavanju, pogotovo ako nemaš kauč na razvlačenje. U ovom slučaju, rasklopivi krevet, krevet za odlaganje stvari ili futon je odlično rešenje. Gosti mogu jednostavno da ih rasklope, a zatim sklope i odlože pri odlasku. Futoni se obično izrađuju od prirodnih materijala kao što su pamuk ili vuna. Ovu karakteristiku posebno cene senzitivne osobe.

Prilikom izbora kreveta obrati pažnju na čvrstoću materijala i ukupnu prozračnost. Kreveti bez fioke na podignutim nogama obično su dobro prozračeni jer vazduh slobodno cirkuliše.

 

Odgovarajuće dimenzije kreveta

Odaberi krevet dovoljno dug da se u njemu osećaš ugodno. Idealan krevet je bar 25 cm duži od tvoje visine kako bi imao dovoljno mesta i za noge i za glavu. Standardna dužina je 200 cm, a produžena 240 cm. Naravno, moraš uzeti u obzir i veličinu spavaće sobe, jer oko kreveta treba da ostane makar malo prostora za, na primer, noćne ormariće.

Idealna širina kreveta za jednu osobu je jedan metar, a dostupna je i širina od 80 ili 90 cm. Optimalna širina bračnog kreveta je 180 cm ili 160 cm. U poslednjem slučaju, međutim, moraš računati na manje udobnosti. Luksuzni kreveti su širine do 200 cm.

Prilikom izbora širine fokusiraj se na dimenzije prostora spavanja, a ne na širinu okvira kreveta. Što je krevet širi, to je udobniji san jer možeš da se rastegneš i namestiš kako god želiš.

Mala spavaća soba sa krevetom uz zidove.

Visinu kreveta od poda biraj zavisno od toga koliko visok dušek planiraš. Optimalno je da ležiš oko 40 cm od poda, ne samo radi udobnosti ustajanja, već i iz higijenskih razloga – zbog prašine i provetravanja dna kreveta. Za udobnije sedenje i ustajanje preporučujemo visinu 50- 65 cm za starije osobe. Nemoj da zaboraviš da krevet možeš da podigneš dodatno dušekom ili letvicama. S nekim letvicama čak možeš da prilagoditi visinu prema svojim potrebama.

 

Materijal

Krevet će ti poslužiti bar nekoliko godina, i zato je važno da obratiš pažnju na materijal od kojeg je izrađen, ukupan kvalitet i oblik. Najčešće su kreveti izrađeni od drveta, iverice, metala ili tapacirunga.

Drveni kreveti

Drveni krevet sa fiokama.

Kreveti od punog drveta odlikuju se izdržljivošću, lepim dizajnom i čvrstoćom. Kreveti od prirodnog drveta su preporučljivi i za osobe sklone alergijama. Kod drveta se smatra da što je starije, to lepše izgleda. Nedostatak je viša nabavna cena i težina. Prilikom izbora usredsredi se na kvalitet ivičnih spojeva. Čvrsti spojevi znače čvrst krevet. Kreveti od tvrdog drveta (bukva, hrast, orah, trešnja) obično su najstabilniji. U drvene krevete spadaju i sve popularniji kreveti od paleta.

 

→Pogledaj drvene krevete

 

Iverica

Krevet od iverice u obliku trkačkog automobila.

Ako si na budžetu, potraži krevet od iverice. Obično su laminirani folijom, koja takođe može da izgleda kao puno drvo. Međutim, postoji mnogo različitih uzoraka ili boja. Zapamti da ovaj materijal nema prednosti osim niske cene i velikog izbora modela. Nakon nekoliko godina počeće da škripi, a i lepak može da se oslobađa iz strukture. Uvek biraj deblje vrste laminata, minimalno 32-36 mm, i pripazi na čvrstoću ivičnih spojeva.

 

→Poglej postelje iz iverene plošče

 

Metal

Uzdignuti metalni singl krevet sa ružičastim dodacima.

Metalni kreveti popularni su uglavnom zato što se lepo slažu sa modernim enterijerom. Izrađuju se od profilisanih ploča i šupljih cevi. To ih čini laganim za premeštanje i selidbu. Ali, baš kao i kod kreveta od iverice, često škripe, što može učiniti spavanje neprijatnim. Prilikom izbora takvog kreveta pazi na kvalitet spojeva, koji ne bi trebalo da uzrokuju buku pri opterećenju.

Tapacirani kreveti

Tapacirani bračni tamno sivi krevet.

Tapacirani kreveti imaju okvir i uzglavlja presvučene tkaninom ili kožom. Mogu se međusobno razlikovati u veličini površine za spavanje i dizajnu uzglavne ploče. Često je uključen i praktičan prostor za odlaganje, što s druge strane ponekad ograničava ventilaciju kreveta. Kod ovih kreveta proveri kvalitet presvlake i šavova. Neki imaju uzglavlje tapacirano do kraja, tako da uvek izgledaju kompaktno kada se krevet prevrne ili odabere niži dušek. Tapacirane krevete potrebno je redovno čistiti jer različiti tipovi prljavštine mogu da zapadnu u presvlaku. Zato ova vrsta kreveta nije preporučljiva za osobe sa alergijama.

 

Dodaci za krevet

 • Skladišni prostor može biti od velike pomoći, posebno u manjim stanovima. U tom slučaju razmisli koliko često nameravaš da ga koristiš ili koliko često ti je potreban pristup.
 • Ostali dodaci za krevet uključuju bočne ormariće ili uzglavlje. Bočne ograde su praktičan element, posebno kod dečjeg kreveta, jer sprečavaju da dete padne tokom spavanja. Uzglavlje ima više funkcija i najčešće se postavlja u blizini glave. To je najvažniji element dizajna kreveta. Ako dosta vremena sediš u krevetu, na primer čitajući, ono će ti biti izuzetno praktično. Bez uzglavlja bi jastuk brzo skliznuo, čime se i zid lakše prlja. Takođe je funkcionalno ako krevet nije potpuno uza zid, pa ploča može da zaštiti područje glave od promaje. Za uzglavlje uzmi u obzir i materijal koji će odgovarati celokupnom dizajnu sobe.
 • Noćni ormarić uobičajeni je dodatak krevetu. Možeš ga koristiti za držanje knjiga, telefona, lampe i budilnika. Često su noćni ormarići dostupni kao dodatak određenom krevetu, s kojim se slažu ne samo po materijalu već i po dizajnu.
 • Krevet se može dopuniti i rasvetom koja se postavlja ispod stranica i tako daje meko svetlo u prostoru ispod kreveta ili iznad uzglavlja.
 • Za savršeno romantičnu atmosferu na krevet možeš da postaviš baldahin baldahin ili mrežicu protiv komaraca koja će te leti štititi od insekata.
 • Letvice - potrebne su ti odgovarajuće letvice za svaki krevet. Najčešći tipovi su lamelirane. Dobro se izvijaju, dišu i jako dobro štite tvoj krevet. Položaj lamela možeš prilagođavati pojedinačno, na primer pri čitanju. Odaberi odgovarajući razmak, broj i materijal letvica.
 • Dušek - na kraju, ali ne i manje važno, treba izabrati udoban dušek. Ne zaboravi da je životni vek kreveta pet do deset godina, posle čega ga treba zameniti. Pravilno odabran dušek obezbediće ugodan san i ublažiti bolove u leđima i zglobovima. Pogledaj optimalnu tvrdoću, koja varira zavisno od pola, dobi i težine korisnika. Zatim dužina, širina i visina, kao i materijal i nosivost.
 • Ne zaboravi posteljinu, čaršave, jastuke i ćebad.

 

→Pogledaj krevete na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka