SAVET Lepota i zdravlje
11.5.2022. 11.33.32

KOJA JE NAJBOLJA ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE ZA TEBE?

1/1

Zube, kao što znamo, treba prati po tri minuta bar dvaput dnevno. Međutim, nije lako ustrajati u tome i iz dana u dan čistiti zube klasičnom četkicom. Srećom, postoje električni modeli koji vibriraju pa je vrlo malo našeg zalaganja potrebno kako bi se uklonile nečistoće i bakterije iz usta. Na tebi je samo da odlučiš koja je vrsta električne četkice za zube optimalna za tebe.

  • Maja, prevodilac na Idealno.rs
  • Vreme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrste električnih četkica za zube
  2. Na šta treba obratiti pažnju pri izboru
  3. Zamenjive glave
  4. Za kraj nekoliko korisnih saveta

 

Vrste električnih četkica za zube

Na tržištu postoje tri vrste električnih četkica, a to su sonične, rotirajuće i magnetske IO. Ove tri vrste električnih četkica se međusobno razlikuju uglavnom po načinu kretanja glave. Jednostavno rečeno, sonične četkice vibriraju, rotirajuće se okreću, a magnetske iO kombinuju funkcije prethodna dva tipa. Električne četkice za zube mogu se dodatno razlikovati prema vrsti napajanja, koje može biti punjenje ili na baterije.

 

Sonična četkica za zube

 

Sonične četkice za zube su pogodne za osobe sa posebno osetljivim desnima jer vrlo nežno čiste usnu duplju. Glava sonične četkice je slična klasičnoj četkici za zube i ne rotira se. Sonične četkice proizvode brze vibrirajuće pokrete koji prave desetine hiljada oscilacija u minutu, što stvara zvučne talase i vazdušne mikromehuriće. Zvučni talasi pomeraju mešavinu paste i vode takvom snagom i brzinom da efikasno uklanjaju kamenac sa zuba. Tehnologija zvučnih talasa pomaže pri čišćenju teško dostupnih mesta, npr. između zuba. Mikromehurići masiraju desni i tako poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Pojedinačni modeli soničnih četkica za zube međusobno se razlikuju uglavnom po broju oscilacija koje prave u minutu. Punjive sonične četkice za odrasle počinju sa 31.000 oscilacija, ali mogu da pređu i 43.000 oscilacija.

 

Sonične četkice za zube se kupuju sa nekoliko izmenjivih glava, tako da jednu četkicu može da koristi cela porodica. Neke sonične četkice u paketu imaju i uređaj za UV sterilizaciju koji dezinfikuje glavu četkice i održava je higijenski čistom.

+ Nežne
+ Pogodne za osetljive zube i desni
+ Zavisno od modela, prave i više od 40.000 oscilacija u minutu
+ Dugo trajanje baterije
+ Tihe
+ Različiti načini čišćenja
+ Lako rukovanje
+ Neke četkice uključuju i UV sterilizator
+ Mogu se upariti sa telefonom

- Viša nabavna cena

Električna rotirajuća četkica za zube

 

Rotirajuće četkice čiste zube rotiranjem glave za 90° napred-nazad, oponašajući kružne pokrete uobičajene četkice za zube. Glava četkice je mala i okruglasta i dopire i do teško dostupnih mesta. Osnovne rotirajuće četkice razvijaju približno 8.000 pokreta u minutu, dok bolje rotirajuće četkice mogu imati i do 48.000 pokreta u minutu.

Rotirajuće četkice dalje se, prema načinu kretanja, dele na jednostavnije dvodimenzionalne (2D) i naprednije trodimenzionalne (3D). Ako se četkica kreće samo u 2D, to znači da je njeno kretanje samo oscilirajuće. Trodimenzionalne četkice su takođe oscilirajuće, ali uz to i pulsiraju.

Mnoga istraživanja šire mit da rotirajuće četkice nisu pogodne za osobe sa osetljivim desnima. Međutim, ako je četkica opremljena senzorom pritiska i korisnik je samo prislanja na zube i desni, potpuno je bezbedna za korišćenje.

 

+ Mala glava koja seže do teško dostupnih mesta
+ Prirodno kretanje kao kod čišćenja klasičnom četkicom
+ Najefikasnije uklanja naslage
+ Različiti načini čišćenja
+ Lako rukovanje
+ Može se upariti sa telefonom
+ Niža cena za osnovne modele

- Bučnije
- Baterija traje kraće
- Uz više funkcija raste i cena

Magnetne četkice iO

 

Električne magnetne četkice sa iO tehnologijom su novost na tržištu. One kombinuju prednosti soničnih i rotirajućih četkica dok na prvi pogled izgledaju kao rotirajuće četkice. Zahvaljujući toj kombinaciji pranje zuba nije samo efikasno nego i vrlo nežno.

Magnet koji se nalazi u telu četkice izvodi rotiranje praćeno magnetskim mikrovibracijama. Zahvaljujući magnetskom linearnom motoru, proces pranja zuba je tih, a vibracije na dršci četkice gotovo su neprimetne. Ovaj motor je veliki napredak u odnosu na sve druge električne četkice za zube, koje su opremljene klasičnim motorom.

Četkice imaju malu okruglastu glavu koja lako dopire i do teško dostupnih mesta. Posebna glava Ultimate Clean može svojim vlaknima da okruži čitavu gleđ, a vlakna usmerena u različitim smerovima prodiru do svih međuzubnih prostora. Na ručki četkice nalazi se interaktivni ekran koji prikazuje način čišćenja i omogućava podešavanje četkice. Veštačka inteligencija u iO četkici može da prepozna 16 različitih površina zuba.

 

Magnetnu četkicu za zube moguće je povezati i sa mobilnim telefonom na koji možeš preuzeti posebnu aplikaciju. Zahvaljujući preciznom položaju usne šupljine, ova aplikacija će pokazati mesta koja su propuštena tokom čišćenja i koja treba bolje očistiti.

+ Nova magnetska tehnologija
+ Mala glava koja seže do teško dostupnih mesta
+ Kombinacija prednosti rotirajućih i soničnih četkica
+ Nežno čišćenje
+ Potpuno napunjena za 3 sata
+ Možnost povezovanja s pametnim telefonom
+ Nekoliko načina čišćenja
+ Tih rad
+ Interaktivni OLED ekran
+ Veštačka inteligencija

- Viša nabavna cena

Dečje električne četkice za zube

 

Dečje električne četkice za zube proizvode se u dve verzije: rotirajuće i sonične. Ove četkice su prilagođene potrebama dece jer imaju malu mekanu glavu i ručku koja se lako drži.

Postoji i posebna aplikacija koja decu motiviše da peru zube prikupljanjem virtuelnih nagrada za pranje zuba. Zahvaljujući aplikaciji, ti kao roditelj tada imaš priliku da pratiš koliko efikasno tvoje dete pere zube. Električne rotirajuće četkice za decu prave oko 8.000 pokreta u minutu. Imaju malu okruglastu glavu koja lako dopire do teško dostupnih mesta. Međutim, četkicu je potrebno češće puniti. Velika prednost je to što je povoljnija od sonične četkice.

Dečje sonične četkice imaju oko 30.000 pokreta u minutu i stvaraju nežne vibrirajuće pokrete. Glava četkice je slična klasičnoj četkici za zube, ne rotira se, pa je zato prikladna za osetljive zube i desni. Sonične četkice imaju duže trajanje baterije, ali su nešto skuplje od rotirajućih.

 

+ Lako rukovanje
+ Neke četkice za bebe imaju senzor pritiska
+ Aplikacija koja će deci učiniti čišćenje zuba zabavnim
+ 3D čišćenje
+ Mogućnost povezivanja sa mobilnom aplikacijom
+ Niža nabavna cena za rotirajuće četkice
+ Dug vek trajanja baterije za sonične četkice

- Viša nabavna cena za sonične četkice
- Kraće trajanje baterije za rotirajuće četkice

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru

Koliko može da očisti u minutu?

Električne četkice su hiljadu puta brže od uobičajenih ručnih četkica. Osnovni modeli mogu da naprave oko 8.000, a skuplji i više od 43.000 oscilacija u minutu. Što više oscilacija, to će četkica brže i efikasnije čistiti zube.

Jeste li znali da …
Prosečna osoba koristeći klasičnu četkicu za zube razvije brzinu od 300 poteza u minutu. S nekim posebno oblikovanim četkicama može da se napravi do 600 poteza u minutu.

 

Broj oscilacija u minutu takođe je povezan sa brojem poteza. Ova dva parametra su malo zbunjujuća, međutim, potrebno ih je razlikovati. Jedan pokret čišćenja sastoji se od dva poteza, pa ako četkica nudi npr. 31.000 okreta u minutu, za to vreme napravi ukupno 62.000 poteza.

 

Senzor pritiska

Senzor pritiska je vrlo važna funkcija četkica za zube, ali nije svaka četkica njime opremljena. Električna četkica za zube sa senzorom pritiska upozorava vizualno ili vibrirajući kada previše pritiskaš zube. U tom slučaju se isključuje pulsiranje rotirajućih četkica i oscilacija se znatno usporava. Na isti način reagiraju i sonične četkice koje usporavaju vibracije kako se desni i zubna gleđ ne bi oštetili. Električne četkice za zube sa senzorom pritiska idealne su za osobe koje tek počinju da čište zube električnim aparatima, decu i osobe sa osetljivim desnima.

 

Povezivanje sa telefonom

 

Aplikacija za povezivanje sa telefonom

 

Koristeći aplikaciju i Bluetooth, neke četkice za zube imaju mogućnost spajanja sa pametnim telefonom. U odgovarajućoj aplikaciji pronaći ćeš pojedinosti o svojim navikama čišćenja zuba, kao što su vreme pranja zuba ili primenjeni pritisak. Aplikacija takođe može da ti pomogne da bolje savladaš pravilnu tehniku.

 

Načini čišćenja

Električne četkice za zube opremljene su sa nekoliko načina čišćenja. Njihov broj varira zavisno od proizvođača i modela. Osim klasičnog čišćenja, četkica može da ima i opciju izbeljivanja zuba, poliranja, način rada za osetljive zube i desni, masažu desni ili čišćenje jezika.

 

Merač vremena

Merač vremena je osnovna karakteristika i može se naći kod većine električnih četkica za zube. Vibrirajući signal na električnim četkicama nakon 30 sekundi upozorava da treba preći na drugi deo zuba. Nakon tri minuta rad četkice automatski prestaje, što je i preporuka stomatologa.

 

Način napajanja

Neizostavan dodatak svake električne četkice je punjiva baterija, osim ako je reč o verziji na baterije. Tada se koriste AA ili AAA baterije.

Većina električnih četkica za zube je punjiva. One već imaju ugrađenu bateriju i pune se u posebnoj priključnoj stanici, u koju se četkica stavlja za novo punjenje. Četkicu za zube ne moraš stavljati u stanicu za punjenje odmah nakon pranja zuba jer četkica može da istraje do dve nedelje sa jednim punjenjem.

Priključne stanice su međusobno slične po izgledu, bez obzira na marku, ali postoje izuzeci. Tako stanica za punjenje može da izgleda i kao, na primer, čaša u koju spuštaš svoju četkicu.

 

UV sterilizator

UV sterilizator

 

Neke električne četkice za zube dolaze u pakovanju sa UV sterilizatorom koji ubija bakterije. Glave za mokro čišćenje u toplom i mračnom okruženju kupatila doslovno su leglo bakterija, pa ih je poželjno na taj način dezinfikovati. UV sterilizatori se mogu kupiti i zasebno.

 

3. Zamenljive glave

U osnovnom paketu električnih četkica nalazi se i nekoliko komada rezervnih glava koje se razlikuju po prstenu u boji, zahvaljujući kojem jednu četkicu možeš deliti sa više članova porodice.

Zamenske glave četkice za zube kompatibilne su samo unutar jednog brenda. A ponekad čak i unutar određene linije proizvoda. Zato obrati pažnju na ponudu rezervnih glava kako bi bili zadovoljeni svi tvoji zahtevi.

Osim univerzalnih glava, moguće je kupiti i posebne glave za električne četkice, zahvaljujući kojima će deca, osobe sa protezom ili osetljivim desnima moći da čiste zube.

Većina zamenjivih glava opremljena je vlaknima u boji sa indikatorima koji nestaju nakon otprilike tri meseca. Ovo je signal da glavu treba zameniti novom.

Takođe je moguće birati tvrdoću vlakana; postoje glave sa ekstra mekim vlaknima, mekim, srednje mekim i srednje tvrdim.

 

Za kraj nekoliko korisnih saveta

  • Bez pritiska! Kada koristiš električnu četkicu, radi se o preciznosti, a ne o pritisku. Glavu treba polako voditi preko svakog zuba sa svih strana. Samo prisloni četkicu, nikada nemoj ribati zube. Preterani pritisak mogao bi da uzrokuje povlačenje desni.
  • Redovno menjaj glavu četkice. Provera istrošenosti glave i redovna zamena ključne su za električne četkice. Preporučeno vreme zamene glave je svaka tri meseca za sve tipove, bez obzira na tehnologiju. Indikatori boja u vlaknima četkice takođe su u tom smislu vrlo korisni.
  • Iako su električne četkice za zube vrlo efikasne u uklanjanju naslaga, preporučljivo je koristiti visokokvalitetne interdentalne četkice ili interdentalni konac. Oralni tuševi takođe znatno doprinose prevenciji upale desni i drugih bolesti usne šupljine, kao i ukupnom zdravlju zuba i desni.

 

→Pogledaj električne četkice za zube na Idealno .rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka