SAVET Bela tehnika
18.3.2022. 13.51.00

KAKO IZABRATI KUHINJSKI ASPIRATOR?

1/1

Kuhinjski aspiratori su praktični pomoćnici za usisavanje pare iz slabo provetrenih kuhinja. Uz njega će tvoj dom biti bez plesni i neprijatnih mirisa. Do sada su aspiratori uglavnom bili instalirani tako da uopšte ne budu primetni. Danas su, međutim, sve popularniji uočljivi modeli, koji se ugrađuju iznad same površine za kuvanje. Uz dizajn i instalaciju, razmisli i o funkcijama i zapremini.

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

 1. Vrste kuhinjskih aspiratora
 2. Važni parametri
 3. Funkcije
 4. Dodaci za kuhinjske aspiratore
 5. Pitanja i odgovori

 

Vrste kuhinjskih aspiratora

Ugradni aspirator

Srebrni ugradni aspirator u kuhinji.
Srebrni ugradni aspirator u kuhinji.

+ Može u potpunosti da se integriše u kuhinju
+ Ne remeti čiste linije kuhinje
+ Pogodan za manje kuhinje - ne zauzima mnogo prostora

- Dizajn se ne ističe
- Upravljanje može biti otežano
- Zahteva profesionalnu instalaciju

 

→Pogledaj ugradne aspiratore

 

Viseći aspirator

+ Kompaktne dimenzije (pogodan za manje kuhinje)
+ Relativno jednostavan za instalaciju
+ Uprkos manjim dimenzijama, nudi visoke performanse
+ Povoljna kupovna cena

- Nije dovoljan za veće kuhinje (manji kapacitet)
- Dizajn se ne ističe

 

→Pogledaj viseće aspiratore

 

Ostrvski aspiratori

Srebrni ostrvski aspirator.
Srebrni ostrvski aspirator.

+ Pogodan za veće kuhinje
+ Može da ima vrlo visoke performanse
+ Moderan dizajn (vrlo uočljiv element)
+ Rešava usisavanje pare ako je ploča za kuvanje na kuhinjskom ostrvu

- Prostorno zahtevan (veće dimenzije)
- Potrebna profesionalna instalacija
- Viša nabavna cena

 

→Pogledaj ostrvske aspiratore

 

Aspiratori ugrađeni u ploču za kuvanje

Ploča za kuvanje s aspiratorom.
Ploča za kuvanje s aspiratorom.

+ Znatno štedi prostor u kuhinji
+ Nudi visoke performanse uz nisku potrošnju energije
+ Vrlo modernog dizajna
+ Lako se čisti
+ Tu je i električni kuhinjski aspirator koji može da se skine sa kuhinjskog pulta i ima ugrađen motor

- Potrebna profesionalna instalacija
- Viša nabavna cena

 

→Pogledaj ploče za kuvanje sa integrisanim aspiratorom

 

Važni parametri

 

Lokacija

Izbor modela uvek treba da se zasniva na konceptu kuhinje gde nameravaš da ga ugradiš. Njegova lokacija povezana je sa pločom za kuvanje. Mora da bude postavljen odmah iznad nje kako bi što bolje obavljao svoju osnovnu funkciju, a to je usisavanje viška pare i neprijatnih mirisa kuvanja.

Aspirator mora da se postavi na određenoj visini, između 80 i 100 centimetara iznad ploče za kuvanje. Važna je i širina aspiratora, koja mora da bude bar približno jednaka širini ploče za kuvanje, a u idealnom slučaju može i da je premašuje. Širina kuhinjskog aspiratora je obično od 40 do 100 centimetara.

 

Metoda ekstrakcije

Pošto odabereš model koji odgovara tvojoj kuhinji, zapitaj se i kako će višak pare biti uklonjen iz prostorije. Dostupna su dva rešenja: aspiratori sa odvodom vazduha i oni za recirkulaciju. Postoji i kombinacija te dve opcije, pri čemu sam određuješ kako će para biti isisana.

 

Aspirator sa odvodom vazduha

Ovaj aspirator se spaja na dimnjak ili cevovod za pravilan odvod pare (spoljašnja ekstrakcija). Para se iz prostorije ispušta kroz kanale. Najefikasniji je kanal za direktan odvod, bez suvišnih elemenata. Pritom, cev mora da se provuče napolje i neophodno je obezbediti odgovarajuća zaštita kako bi se sprečio neželjeni dotok vazduha. Zimi treba uzeti u obzir mogućnost širenja pare nadole, što se može rešiti raznim naborima i posebnim elementima na putu pražnjenja. Tipičan primer takvih mera je nepovratni ventil, koji se otvara samo iz haube. Dužina cevi ne sme biti veća od dva-tri metra. Ako je ruta duža, možeš da koristiš dodatni motor kako bi se poboljšala efikasnost.

 

Aspirator za recirkulaciju vazduha

Idealan za prostorije u kojima ne postoji mogućnost pripajanja na dimnjak. Prema dizajnu, ovaj element podseća na aspirator sa odvodom vazduha. Bitna razlika je, međutim, u haubi. Aspirator nije spojen na odvod, već je opremljen sistemom za recirkulaciju koji funkcioniše tako što usisava vazduh iz prostorije, čisti ga – na primer ugljenim filterom - i vraća u prostoriju. Prečišćavanje vazduha obezbeđuju posebni filteri koje je preporučljivo čistiti i menjati bar jednom u šest meseci, što opet utiče na tvoje finansije.

 

Rad i potrošnja energije

Jedan od najvažnijih parametara je izlazna snaga, koja se izražava u m3/h, i označava količinu vazduha koji aspirator može da usisa za jedan sat. Od snage zavisi da li će aspirator u tvojoj kuhinji obavljati svoj posao, a lako unapred možeš da izračunaš potreban kapacitet.

Ako ne znaš koja snaga aspiratora odgovara prostoru u koji ga ugrađuješ, postoji jednostavna formula za to: dužina × širina × visina = zapremina u m³. Tako se izračunava zapremina prostora gde kuvaš, a samim tim i količina vazduha u njemu. Izlazna snaga tvog aspiratora treba da nadmaši ovu količinu najmanje deset puta, a po mogućstvu i šesnaest puta. Dodaj izračunatu zapreminu sledećoj formuli:

zapremina u m³ × 16 = kapacitet u m³/h

 

To je kapacitet potreban za tvoj prostor, a u najboljem slučaju i malo preko toga. Međutim, ako je kuhinja spojena sa dnevnim boravkom, izmena vazduha u prostoriji takođe bi uticala na odvođenje toplote. U tom slučaju odaberi aspirator snage 600 m3/h.

Sam dizajn aspiratora jednako je važan za pravilno uklanjanje pare. Na primer, položaj i ukupna površina filtera, dubina, unutrašnji kanali i dizajn odvodnog kanala, koji mora da ima najkraći mogući put kako ne bi izgubio performanse.

Učinak direktno utiče na energetsku efikasnost. Što više snage ti treba, to veću potrošnju električne energije možeš da očekuješ. Zato pazi da odabereš pravi aspirator da ne trošiš struju nepotrebno.

Moderna tamna kuhinja s visečim aspiratorom.
Moderna tamna kuhinja s visečim aspiratorom.

Funkcije

Kuhinjski aspiratori prvenstveno su praktični kuhinjski pomoćnici i najčešće nude i bolje funkcije od samog usisavanja neželjene pare tokom kuvanja. Standardno su opremljeni sa najmanje tri brzine kojima se može upravljati na taster ili kliznim elementom.

Dodatne funkcije

 • Rasveta - imaju je svi moderni aspiratori. Sijalice moraju biti usmerene na radnu površinu, a njihova zaštita mora biti prozirna kako bi svetlosni efekat bio maksimalan.
 • Vremenski sistem - pritiskom na dugme se aktivira motor koji radi izvesno vreme i nakon što se hauba isključi. I prostor oko kuhinje se tako potpuno pročišćava.
 • Automatsko usisavanje - uključuje se automatski kada aspirator detektuje viši nivo pare u okolini.
 • Senzor koji reguliše snagu usisavanja - detektuje višak pare u prostoriji i prema njenoj količini reguliše snagu usisavanja.
 • Indikator prljavog filtera - LED indikator koji upozorava kada je vreme za čišćenje ili zamenu filtera.
 • Upravljanje na dodir - zamenjuje uobičajenu mehaničku kontrolu, umesto čega aspirator ima ekran koji prikazuje različite funkcije i radne vrednosti.
 • Daljinski upravljač - pruža potpunu udobnost pri kuvanju. Kuhinjskim aspiratorom možeš da upravljaš na daljinu pomoću daljinskog upravljača.

 

Dodaci za kuhinjske aspiratore

Prilikom izbora filtera ne zaboravi da proveriš njegovu kompatibilnost sa tvojim modelom aspiratora.

 

Pitanja i odgovori

Kako održavati kuhinjski aspirator?

Kuhinjskom aspiratoru je potrebno posvetiti malo pažnje, samo menjanje filtera nije dovoljno. Ako želiš da ovaj kuhinjski dodatak ostane lep i potpuno funkcionalan, brini se za njegovo održavanje.

Redovno (bar jednom mesečno) obriši aspirator vlažnom krpom. Treba biti posebno oprezni sa filterima za aspiratore za recirkulaciju, koji nakon određenog vremena moraju da se zamene. Filteri za masnoću mogu da se peru ručno ili u mašini za pranje sudova. Izrađeni su od čelika. Vek trajanja ugljenih filtera je ograničen, ali ga možete produžiti pažljivim čišćenjem. Filter se može prati i u sudo mašini, ali samo na temperaturama do 65°C. Filtere vratite u aspirator tek pošto su sasvim suvi.

 

→Pogledaj kuhinjske aspiratore na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka