SAVET Bela tehnika
11.2.2022. 13.47.35

KAKO IZABRATI PLOČU ZA KUVANJE?

1/1

Ploča za kuvanje jedan je od najvažnijih uređaja u svakoj kuhinji. Zato ne treba potceniti pravi izbor. Iako je osnovna funkcija svake ploče za kuvanje proizvodnja toplote, neki modeli idu dalje od toga i obično kuvanje čine jedinstvenim iskustvom.

 

Vrste ploča za kuvanje

Moguće je birati između tri osnovne vrste ploča za kuvanje. Najpopularnija je indukcijska ploča, koju sami proizvođači oplemenjuju mnogim korisnim karakteristikama i tehnološkim inovacijama. Popularni klasici su plinska i stakleno-keramička ploča za kuvanje, koja je gotovo sasvim zamenila klasičnu ploču od livenog gvožđa.

 

Plinska ploča za kuvanje

 

Plinska ploča za kuvanje je dobar stari klasik od kojeg ni mnogi profesionalci ne odustaju. Cenovno su pristupačne, brzina zagrevanja je dobro regulisana, a snaga plamena se podešava lakim okretanjem dugmeta.

Nije potrebno brinuti o upravljanju plinom jer plinske ploče za kuvanje imaju ugrađen osigurač. Ako voda iskipi i pređe ivicu lonca pa se vatra ugasi, osigurač automatski zaustavlja dovod plina.

Plinske ploče za kuvanje najčešće se pale električnim paljenjem. Srž električnog paljenja je varnica koja pali plin u ploči za kuvanje. Potrebno je samo okrenuti dugme i pritisnuti ga. Međutim, ovaj način paljenja zahteva da ploča bude spojena na električnu mrežu. Za klasično ručno paljenje potrebne su šibice ili upaljač.

Prednosti

 

Nedostaci

+Trenutno zagrevanje
+ Plamen se brzo i jednostavno reguliše
+ Automatsko paljenje
  - Treba je spojiti na plin ili na propan-butan
- Teže održavanje
- Plin stvara vlažnu i masnu prašinu

 

 

Indukcijska ploča za kuvanje

 

Indukcijsko zagrevanje je najefikasnije u poređenju sa drugim vrstama zagrevanja, a toplotni gubici su minimalni – proizvođači navode najviše 10%. Toplota se ne ispušta unaokolo, već se magnetskom tehnologijom zagreva samo dno posude. Zato čim skloniš šerpu sa ploče za kuvanje, zagrevanje se zaustavlja i ploča se brzo hladi. Indukcijsko zagrevanje je i najbrže.  Međutim, kod indukcijskog kuvanja potrebno je koristiti posebnu indukcijsku posudu sa feromagnetnim dnom.

Po tehnološkom napretku, indukcijske ploče za kuvanje nadmašuju sve druge vrste šporeta. Mnoge imaju moderne karakteristike kao što su: booster, koji trenutno omogućava postizanje najviše temperature, prilagođenost nestandardnim oblicima i veličinama posuđa, povezivanje ploče za kuvanje i aspiratora funkcijom Hob2Hood, što omogućava da se aspirator sam aktivira. Tehnološki najnaprednije ploče za kuvanje imaju i ugrađenu temperaturnu sondu, zahvaljujući kojoj je, između ostalog, moguće pripremati jela metodom sous-vide (u vakuumu).

Prednosti

 

Nedostaci

+ Minimalni gubici toplote
+ Ekonomičan rad
+ Najbrže zagrevanje
+ Ogroman tehnološki napredak
+ Hrana koja kaplje na ploču za kuvanje neće zagoreti
+ Vrlo jednostavno održavanje
+ Litar vode se zagreje za otprilike 2 minuta
+ Neke ploče za kuvanje mogu da se spoje na samo jednu fazu
  - Viša nabavna cena
- Više buke
- Potreba za korišćenjem posebnih posuda
- Često je potrebno spajanje na dve ili tri faze

 

 

Stakleno-keramička ploča za kuvanje

 

Na prvi pogled, stakleno-keramička ploča za kuvanje podseća na indukcijsku ploču, ali je zapravo praktičnija i modernija zamena ploče za kuvanje od livenog gvožđa. Za zagrevanje koristi električnu energiju.

Za razliku od ploče za kuvanje od livenog gvožđa, stakleno-keramička ploča pravi manje gubitke energije i lakše se održava zbog svoje kompaktne površine. Radi po principu grejača koji zagrevaju ploču za kuvanje. Po crvenoj boji je vidljivo kad je ploča za kuvanje dostigla traženu temperaturu. Velika prednost je to što nisu potrebne posebne posude za stakleno-keramičku ploču. Nedostaci su obično duže vreme kuvanja, prekomerno stvaranje toplote i duže vreme hlađenja ploče nakon isključivanja.

Neke stakleno-keramičke ploče za kuvanje imaju funkciju brzog zagrevanja koja se naziva booster. Za brže zagrevanje, u neke stakleno-keramičke ploče ugrađene su takozvane halogene zone. Zahvaljujući staklenim spiralama punjenim halogenim plinom, ploča se vrlo brzo zagreva do visokog intenziteta.

Prednosti

 

Nedostaci

+ Pristupačna cena
+ Ne zahteva posebno posuđe
+ Jednostavno održavanje
+ Kompaktan i moderan dizajn
+ Kuvanje ne proizvodi buku
  - Energetski zahtevnija od indukcije
- Duže vreme zagrevanja
- Duže vreme hlađenja nakon isključivanja 
- Ograničene mogućnosti kontrole snage
- Proizvodnja suvišne toplote

 

 

Kombinovana ploča za kuvanje

 

Kombinovana ploča za kuvanje objedinjuje prednosti pojedinih drugih vrsta ploča. Postoji kombinacija indukcijske i stakleno-keramičke ploče, indukcije i plina, i stakleno-keramičke ploče i plina. Kombinovana plinska ploča za kuvanje odličan je izbor za domaćinstva u kojima su češći nestanci struje. Takođe je dobar kompromis za one koji ne mogu da se odluče između električne i plinske ploče za kuvanje.

 

Prednosti

 

Nedostaci

+ Ujedinjuje prednosti pojedinih drugih vrsta ploča za kuvanje
+ Pri nestanku struje, moguće je kuvanje na plin
+ Odličan kompromis ako se ne može doneti odluka o jednoj vrsti ploče za kuvanje
  - Za kombinaciju sa plinom potreban je plinski priključak
- Viša nabavna cena

 

 

Na šta se treba fokusirati pri izboru

Odabir vrste ploče za kuvanje je jedna stvar, a drugi ne manje važni kriterijumi koje treba uzeti u obzir pri izboru su ulazna/izlazna snaga, veličina / broj polja za kuvanje, kontrola, dizajn i materijal ploče za kuvanje.

 

Snaga i potrošnja

Ploče za kuvanje imaju različite veličine polja za kuvanje, a ukupna snaga ploče je zbir pojedinačnih vrednosti svih polja za kuvanje. Ponekad je snaga za svako polje posebno navedena. Minimalna ukupna snaga konvencionalnih ploča za kuvanje sa četiri plamenika ne sme da bude manja od 6000 W. Manja snaga više nije poželjna jer to povlači znatno duže vreme kuvanja. Međutim, imajte na umu da ploče za kuvanje sa manjim brojem polja imaju i manju snagu. Najmanje polje za kuvanje je obično ono od 1200 W, srednje polje od 1700 W, veliko polje od 2300 W, a wok plamenici dostižu čak 4000 W.

 

Način priključivanja

Priključivanju ploče za kuvanje potrebno je posvetiti dovoljno pažnje iz tri razloga: bezbednost, idealan rad i garancija. Sva tri kriterijuma osiguraće samo instalacija koju izvodi stručnjak sa odgovarajućim sertifikatom, bilo da se radi o priključku za plin ili 220/360 V.

Sa indukcijskom pločom za kuvanje sve je malo složenije. Neke ploče za kuvanje mogu da se spoje i na 220 V i na 360 V, međutim, mnoge su dizajnirane samo za jednu vrstu mreže i njihovo neispravno spajanje na drugi ulaz napajanja moglo bi da uzrokuje velike neprijatnosti. Zato uvek proverite kod proizvođača koju vrstu mreže preporučuje za spajanje ploče po vašem izboru.

 

Veličina i broj polja za kuvanje

Bez obzira na vrstu ploče za kuvanje, sve mogu da se izrade s jednim poljem, dva, tri, četiri, pa čak i sa jedanaest polja za kuvanje. Najčešća je ploča za kuvanje sa četiri polja, na kojoj se može udobno kuvati za celu porodicu. Indukcijske i stakleno-keramičke ploče za kuvanje ponekad su opremljene grejnom zonom koja povećava polje kuvanja tako da na njega može da stane i veći lonac. Neke indukcijske ploče za kuvanje mogu čak same da prepoznaju veličinu šerpe. Ostale indukcijske ploče za kuvanje opremljene su takozvanom flexi zonom, koja omogućava spajanje dva polja za kuvanje i time stvara veću površinu za pripremu hrane. Postoje i ploče za kuvanje na kojima se sva polja mogu spojiti u jednu celinu tako da je moguće koristiti površinu cele ploče.

Ploče za kuvanje najčešće se izrađuju sa četiri polja za kuvanje, ali mogu biti i veće, s pet ili šest polja. Plinske ploče za kuvanje sa dva plamenika ili samo jednim plamenikom pogodne su za manja domaćinstva, male kuhinje, vikendice ili korisnike koji retko pripremaju hranu kod kuće.

Koliko velika šerpa može da se stavi na plinsku ploču određuje se prema veličini polja za kuvanje. Proizvode se i plinske ploče za kuvanje sa velikim i snažnim wok plamenikom, na kojem je moguće zagrejati tiganj ili veći lonac.

 

Upravljanje

Postoje dva načina upravljanja pločom za kuvanje. Najjednostavnije je kod plinskih ploča jer se njima upravlja rotirajućim dugmadima i obično imaju automatsko paljenje. Indukcijske i stakleno-keramičke ploče za kuvanje najčešće su osetljive na dodir sa zvučnim odgovorom, ali postoji i nekoliko vrsta indukcijskih i stakleno-keramičkih ploča kojima se mehanički upravlja okretnim dugmetom. Kod skupljih modela može se pronaći i kontrolni ekran, na kojem se biraju programi, na primer, za kuvanje pirinča.

 

Dizajn i materijal

Na raspolaganju je širok raspon različitog dizajna. Od retro stila, koji podseća na bakinu kuhinju na selu, do vrhunskih aparata, gde najnaprednija tehnička oprema ide ruku pod ruku sa futurističkim dizajnom. Proizvođači neprestano prave nove elemente i detalje. Na vama je da birate koji dizajn najbolje pristaje vašoj kuhinji.

Materijal ploče za kuvanje

Postoje razni materijali ploče. Običan emajl je inače najjeftiniji, ali danas je najčešće zamenjen staklom. Ostali materijali za ploče za kuvanje su čelik i staklo-keramika.

 

Funkcije

Kuvanje je relativno udobno na svim pločama za kuvanje. Međutim, zahvaljujući brojnim korisnim karakteristikama, danas je moguća daleko veća udobnost tokom kulinarskog iskustva.

  • Indikator preostale toplote – tu funkciju ima većina stakleno-keramičkih ploča za kuvanje. Ona obaveštava koje je polje za kuvanje još uvek vruće pa se tako izbegavaju slučajne opekotine, a preostala toplota može da se iskoristi za zagrevanje ranije skuvane hrane.
  • Tajmer - omogućava postavljanje roka nakon kojeg se ploča za kuvanje sama isključuje.
  • Zaštita od plamena – obezbeđuje sigurnu upotrebu plinske ploče za kuvanje. Ako se jedan od plamenova na ploči za kuvanje slučajno ugasi, na primer zbog prolivene supe ili promaje, dovod plina do plamenika se automatski blokira.
  • Integrisano paljenje – korisna karakteristika za plinske ploče za kuvanje. Zahvaljujući tome, odabrani plamenik se automatski pali nakon pritiska i okretanja odgovarajućeg dugmeta.
  • Zaključavanje za decu – funkcija koja, kad je aktivirana, blokira kontrolu ploče za kuvanje. Nema opasnosti od ponovnog programiranja, podizanja temperature, slučajnog uključivanja plamenika ili zaustavljanja kuvanja.
  • Wok ploča za kuvanje – ovo je turbo plamenik dizajniran za vokove. Ima znatno veću snagu od konvencionalne ploče za kuvanje. Wok se može naći na skupljim plinskim, indukcijskim i stakleno-keramičkim pločama za kuvanje. Može imati od jednog do tri kruga.
  • Booster – ponekad nazivan JetStart ili Sprintstart, omogućava brzo zagrevanje odabranog polja za kuvanje za maksimalnu efikasnost. Štedi vreme, ali i povećava potrošnju.
  • Ploče za kuvanje na tržištu opremljene su jedinstvenim Hob2Hood sistemom, koji omogućava daljinsku komunikaciju između ploče za kuvanje i aspiratora. Ta najsavremenija karakteristika automatski uključuje svetla i pokreće ventilatore aspiratora.
  • Dostupne su i ploče za kuvanje sa ugrađenim aspiratorom. Njegova snaga se automatski prilagođava, a što je temperatura viša, i rad je jači. To je naročito korisna opcija ako je ploča za kuvanje na kuhinjskom ostrvu. Tako aspirator neće zaklanjati pogled na druge elemente i remetiti celokupni dizajn kuhinje.

 

Održavanje

Kod plinskih ploča za kuvanje emajl je najlakše održavati jer mrlje ne dolaze do izražaja. Staklene ploče i ploče za kuvanje od nerđajućeg čelika moraju se pažljivije polirati jer se na tim materijalima lakše vide mrlje. Srećom, postoje sredstva dizajnirana posebno za ploče za kuvanje, kojima je održavanje ploče jednostavan zadatak. Prilikom čišćenja ploče za kuvanje rad ometaju i plamenici, koji stoje na putu. Na sreću, čišćenje indukcijskih i stakleno-keramičkih ploča za kuvanje je vrlo jednostavno. Plamenike nije potrebno izbegavati i često je dovoljno samo nekoliko poteza krpom preko ploče.


5 saveta za održavanje ploče za kuvanje

 

  • Očistite ploču za kuvanje čim se ohladi. O ploči za kuvanje treba redovno brinuti. Ako se nakupi dosta ostataka hrane i masti, biće je daleko teže oprati.
  • Dovoljni su sunđer i sredstvo za čišćenje. Fini sunđer za posuđe i sredstvo za čišćenje površina biće dovoljni za redovno održavanje.
  • Temeljno očistite površinu. Nakon pranja očistite područje krpom od mikrovlakna ili papirnim ubrusom.
  • Tokom kuvanja se može uštedeti dosta posla. Sve što je potrebno učiniti jeste pažljivo rukovati šerpama i odmah obrisati sve što se eventualno prospe.
  • Šta ako to nije dovoljno? Za otpornije mrlje isplativo je kupiti poseban sprej i žicu za čišćenje.

 

Pogledaj ploče za kuvanje na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka