Supermarket
SAVET Bela tehnika
4.2.2022. 14.35.24

KAKO IZABRATI MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA?

1/1

Mašina za pranje sudova jedan je od najkorisnijih izuma današnjice budući da pranje posuđa svakako nije najpopularniji kućni posao. Ne samo da ne moraš da brineš o tome čiji je red da pere sudove tog dana već tako štediš vodu i čuvaš okolinu. Ali kako izabrati pravi model?

Indeks

 1. Osnovna podela mašina za pranje sudova
 2. Na šta trebaš da se fokusiraš pri izboru
 3. Korisne funkcije za sudomašine
 4. Koje posuđe nije preporučljivo prati u mašini?

 

Osnovna podela mašina za pranje sudova

Postoje tri vrste mašina za pranje sudova:

- ugradna

- podna i

- stona

 

Ugradna mašina za pranje sudova

Ugradne mašine za sudove praktične su jer mogu savršeno da se uklope u dizajn kuhinje. Kod onih sa skrivenom komandnom pločom ne možeš da budeš siguran ni iza kojih se kuhinjskih vrata nalaze. Ugradni modeli nemaju prednji dekor, a na njima se mogu postaviti obloge identične onima koje su i na drugim kuhinjskim elementima.

Međutim, mašine za pranje sudova sa vidljivom upravljačkom tablom mogu odmah da se prepoznaju, što može malo da promeni celokupni dizajn kuhinje, ali s druge strane tako postaje pregledniji proces pranja.

Prednosti i nedostaci ugradnih mašina za pranje suđa

+ Potpuno ugrađeni modeli nimalo ne narušavaju dizajn kuhinje

+ Budući da su sakrivene među elementima, i njihov rad postaje tiši

+ One sa svetlosnom signalizacijom pokazuju preostalo vreme do kraja ciklusa ili trenutnu fazu procesa pranja

- Kod mašina za pranje sudova sa skrivenom komandnom pločom izostaje preglednost procesa pranja

- Modeli sa vidljivom upravljačkom pločom mogu malo da pokvare celokupni dizajn kuhinje

 

Pogledaj ugradne mašine za pranje sudova na Idealno.rs »

 

 

 

Podna mašina za pranje sudova

Podna mašina za sudove je vrlo zahvalna opcija. Možeš da je postaviš gde god imaš električnu utičnicu, mokri čvor i uslove za odvod otpadnih voda. Dakle, ne mora da bude u kuhinji, već može da bude instalirana i u ostavi ili premeštena po potrebi. Ako ima mogućnost ugradnje, može se umetnuti i u kuhinjski element. Takva mašina će pomalo narušiti ukupni izgled kuhinje i biće malo bučnija od potpuno ugradnih modela. Ali postoje i skuplji dizajnerski komadi koji nisu previše bučni.

Prednosti i nedostaci podnih mašina za sudove

+ Zahvalne su jer mogu biti postavljene i na manje izložena mesta poput špajza ukoliko za to postoje uslovi

+ Ako postoji mogućnost ugradnje, može se instalirati ispod kuhinjskog pulta

- Narušava dizajn kuhinje

 

Pogledaj samostojeće sudomašine na Idealno.rs »

 

 

 

Stona mašina za pranje sudova

Stoni modeli su dobro rešenje za domaćinstva sa jednim ili dva člana. Posebno su pogodna opcija za manje stanove ili kancelarijski prostor. Na tržištu čak postoje stone mašine za sudove za koje nije neophodan dovod vode jer voda može da se puni i ispušta ručno.

Prednosti i nedostaci stonih mašina za suđe

+ Idealne su za male prostore

+ Dovoljne su za dvočlanu porodicu

+ Lakše su za upravljanje

+ Postoje divni dizajnerski primerci

+ Neke stone mašine za sudove ne zahtevaju dovod vode i obezbeđen odvod jer se sve radi ručno

- Mali kapacitet

Na šta treba da se fokusiraš pri izboru

 

Širina mašine za sudove

Ugradne i podne mašine izrađuju se u širinama od 45 cm i 60 cm, a stone su najčešće 55 cm.

 

Koliko kompleta sudova može da stane u mašinu za pranje suđa?

Kapacitet mašine za sudove izražava se brojem setova posuđa koji mogu da se slože u mašinu i operu u istom ciklusu. Jedan set posuđa podrazumeva duboki, plitki i desertni tanjir, šolju, čašu i pribor za jelo.

Što je mašina za pranje sudova šira, to više setova posuđa u nju staje. Model širine 45 cm može da primi do 10 kompleta sudova, dok onaj širine 60 cm prima 12, 14 ili čak 16 setova.

Pregrade za escajg su zgodan dodatak jer u njih mogu da se smeste i šoljice i manje činije, metlice i ostalo sitno kuhinjsko posuđe.

Ekvivalent njima su korpe za pribor za jelo, koje se postavljaju u prostor između posuđa. Ali posebne pregrade za escajg su efikasnije jer štede prostor.

 

Visina i dubina mašine za sudove

Visina ugradnih mašina je obično 82 cm, ali ima i onih do 87 cm, dok su podne najčešće više, oko 85 cm u proseku. Dubina mašine za pranje sudova je takođe bitan parametar, i ona se kod svih vrsta kreće između 55 i 63 cm.

 

Potrošnja

Mašine za sudove generalno karakteriše niska potrošnja vode i električne energije. Pranje u mašini neuporedivo je jeftinije od ručnog pranja. Najekonomičniji modeli troše manje od 9,5 litara po ciklusu pranja u ECO programu.

Puna mašina za pranje sudova za 16 kompleta posuđa u ECO programu troši manje od 10 litara vode. Ručno pranje iste količine sudova zahteva neverovatnih 100 litara vode!

Energetska oznaka govori o potrošnji vode i struje. Prvog marta 2021. energetske oznake na nekim uređajima, uključujući i mašine za sudove, doživele su veliku revoluciju.

Oznaka A+++ mnogima je smetala pa je EU izmenila oznake iz originalnih A+++ do D u novi sistem označavanja od A do G. Između ostalog, nove oznake imaju za cilj da motivišu proizvođače da razvijaju još ekonomičnije proizvode.

 

Snaga mašina za pranje sudova

Neke mašine za posuđe su toliko tihe da ponekad uopšte ne čujemo da rade. Snaga najmanje bučnih modela je ispod 43 decibela. Među najtišim mašinama za sudove mogu da se nađu i podni modeli, koji se inače smatraju bučnima. Ali i najtiše podne mašine za posuđe su nešto bučnije od onih ugradnih.

Temperatura pranja

Sudo-mašine imaju različite temperaturne raspone, od 40°C do 70°C. Temperatura u mašini se podešava prema stepenu zaprljanosti posuđa. Niže temperature namenjene su slabo zaprljanom posuđu, a više temperature jako zaprljanim sudovima.

 

Korisne funkcije mašine za pranje sudova

Već samo time što postoje, mnogo toga nam je olakšano, ali neke mašine za sudove nude daleko više od drugih.

 • Punjenje do pola: U mašini za sudove imaš malo posuđa, ali moraš da je uključiš? U tom slučaju možeš da koristiš funkciju pola punjenja. Ciklus pranja prilagođava se manjem broju sudova i troši manje vode i energije za rad.
 • Fuzzy Logic: Sudo-mašine koje imaju ovu funkciju mogu same da prepoznaju punjenje i prilagode svoj rad.
 • Odloženi početak: Pratiš kada je najjeftinija tarifa? Onda će ti dobro doći funkcija odloženog početka ciklusa.
 • Unutrašnja rasveta: Svetlo će ti olakšati slaganje sudova u uređaj.
 • Svetlosni snop: To je korisna karakteristika, posebno za modele kod kojih je skrivena komandna ploča. Mašina ti različitim bojama pruža informacije o fazama pranja. Neki modeli čak imaju opciju da na pod projektuju preostalo vreme pranja.
 • Automatsko otvaranje vrata: Posuđe je čisto! Automatskim otvaranjem vrata će te mašina za sudove obavestiti da je pranje završeno. Pored toga što ćeš znati da je proces pranja završen, posuđe će se brže osušiti zbog cirkulisanja svežeg vazduha.
 • Aktivno sušenje: Neke vrste mašina za sudove mogu ne samo da peru već i da suše posuđe zahvaljujući aktivnoj funkciji sušenja. Na kraju ciklusa pranja, preostala voda isparava i kondenzuje se na hladnim zidovima mašine pomoću ventilatora ili se vazduh ispušta iz uređaja. Međutim, i bez ove nestandardne funkcije posuđe se statički suši kada toplota u mašini po završetka programa doprinese isparavanju viška vode.
 • Zaštita od curenja vode: Sve mašine za pranje sudova zaštićene su od curenja vode. Obično su opremljene ili plovkom na dnu koji isključuje ciklus pranja kada se nivo vode podigne ili Aquastop sistemom. On kontroliše dovodno crevo, i može da isključi uređaj, ispusti vodu iz njega i zatvori ventil za dovod vode.

 

Koje posuđe nije preporučljivo prati u mašini?

Neke vrste sudova neophodno je i dalje prati ručno. Tu spadaju:

 • Drveni pribor - daske za sečenje, varjače
 • Tiganji i noževi sa drvenim držačima
 • Posuđe od bakra, srebra, aluminijuma ili cinka
 • Tave i pekači sa teflonom
 • Plastične posude bez posebne oznake da je kod njih bezbedno pranje u sudo-mašini
 • Posuđe ukrašeno metalnim dodacima (npr. zlatnim aplikacijama).

 

Sudo mašine na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka