SAVET Bela tehnika
21.1.2022. 14.46.24

KAKO ODABRATI VEŠ MAŠINU?

1/1

Smeta ti buka koju proizvodi tvoja mašina za pranje veša? Imaš velike troškove za električnu energiju? Vreme je da se zapitaš koja će mašina za pranje veša rešiti te probleme. Ti odlučuješ koliko vremena možeš da uštediš i koliko tvoji računi za struju i vodu mogu da budu niži. Biraj pametno pri kupovini.

 

Pre izbora mašine za pranje veša razmisli:

 • koliko često pereš veš,
 • koliko ljudi će koristiti veš-mašinu,
 • koliko ćeš veša prati u jednom ciklusu.

 

Indeks

 1. Vrste veš-mašina
 2. Koji su parametri mašine za pranje veša važni?
 3. Upravljanje
 4. Motor
 5. Saveti za održavanje i čišćenje mašine za pranje veša

Takođe razmotri raspoloživi prostor za montažu veš-mašine. I razmisli može li da te privuče ekonomičan rad i bolji energetski razred uprkos višoj ceni.

 

Za orijentaciju kod dimenzija

Dimenzije veš-mašina su prikazane kao visina x širina x dubina u centimetrima.

 • Duboke mašine za pranje veša su dimenzija 85x60x60 cm.
 • Plitke mašine za pranje veša su dimenzija 85x60x45 cm.
 • Slim veš-mašine su uže, a dubina im se kreće od 33 cm do klasičnih 45 cm.
 • Mini veš-mašine su male i lagane. Koriste se uglavnom na putu. Idealne su kada treba na brzinu da opereš nekoliko odevnih komada.

 

1. Vrste veš-mašina

Ugradna ili podna mašina za pranje veša?

Ugradnu veš-mašinu preporučujemo ako uređaj ne staje u kupatilo. Za nju možeš da pronađeš mesto i u kuhinji. Ako koristiš tihi način rada, niko neće ni primetiti da je uključena. Uprkos ugradnji u kuhinjsku liniju, pristup mašini je jednostavan. Prednost ugradnih veš-mašina je neprimetnost. Nedostatak je ograničen izbor i viša cena.

Daleko veći izbor postoji kod podnih mašina za pranje veša. Dele se na one sa gornjim punjenjem i one sa prednjim (bočnim) punjenjem.

 

Veš-mašine sa gornjim punjenjem

Način punjenja može biti još jedan odlučujući faktor kod izbora mašine za pranje veša. Veš-mašine sa gornjim punjenjem su uže, a veš ubacuješ kroz gornja vrata, što štedi prostor, ali obično se ne uklapa u kuhinjsku liniju jer bi i kuhinjski pult morao tome da se prilagodi.

 

Prednosti

 • zauzima manje mesta jer je uska
 • potreban ti je samo slobodan prostor iznad uređaja
 • nemaš potrebe da se savijaš pri ubacivanju veša

 

Nedostaci

 • ograničen izbor funkcija
 • na nju ne možeš da postaviš mašinu za sušenje veša
 • manje je stabilna

Žena puni veš-mašinu sa prednjim punjenjem.

 

Mašine za pranje veša sa prednjim (bočnim) punjenjem

Ovde stvarno imaš veliki izbor. Veš-mašine sa prednjim punjenjem su znatno tehnološki naprednije od onih sa gornjim punjenjem. Ne samo da imaju osnovnu opremu već se obično dopunjavaju pametnim funkcijama i raznim poboljšanjima. Dodatne karakteristike mogle bi da odigraju ključnu ulogu pri odlučivanju koju veš-mašinu treba da odabereš.

 

Prednosti

 • stabilnost - može da posluži i kao površina za odlaganje stvari ili podloga za sušilicu
 • transparentnost - kroz prozor na vratima možeš da vidiš u kojoj se fazi pranja uređaj nalazi
 • raznolikost ponude - veliki izbor različitih dizajnerskih rešenja
 • jednostavnost - može da se instalira u kuhinju ili u kupatilo
 • kapacitet - veća zapremina bubnja

 

Nedostaci

 • gubitak prostora - otvaranje vrata na bočnoj strani zahteva više slobodnog prostora

 

Mašina za pranje i sušenje veša

Veš-mašini je potrebno mesto, kao i sušilici. Ako nemaš dovoljno prostora za oba uređaja, a želiš obe funkcije, kombinovane veš-mašine su najbolje rešenje. Ali računaj na to da će mašina za pranje veša oprati više rublja nego što će sušilica da osuši - jednu opranu seriju moraš da podeliš na dva odvojena ciklusa sušenja.

Kao i kod klasičnih veš-mašina, postoji izbor kombinovanih uređaja:

 • Mašina za pranje i sušenje veša sa gornjim punjenjem
 • Mašina za pranje i sušenje veša sa prednjim (bočnim) punjenjem
 • Slim mašina za pranje i sušenje veša sa prednjim (bočnim) punjenjem

Na tržištu postoje i druge vrste veš-mašina, a to su parne, sa vazdušnim mehurićima i whirlpool uređaji bez bubnja.

 

Parne veš-mašine

Uz parni uređaj odeću možeš da pereš i parom. Ona je vrlo efikasna za pranje jer oslobađa tekstilna vlakna na mnogo nežniji način. Kao rezultat, prašak prodire u omekšala vlakna dublje i uklanja čak i najtvrdokornije fleke.

Takvu veš-mašinu ćeš platiti više, ali njen ekonomičan rad će ti svakako umiriti grižu savesti. Takva mašina troši za trećinu manje vode, koja se zato brže i zagreva.

Veš-mašina sa vazdušnim mehurićima

Vazduh prodire u prašak i vodeni rastvor. Ovaj proces stvara penu s mehurićima koja brzo prodire duboko u tkaninu i obezbeđuje besprekorno pranje. Ovde se pranje odvija na niskim temperaturama, do 15°C, pa je ova metoda nežna za veš, ali i za novčanik. Kao rezultat toga, potrošnja električne energije je manja jer voda jedva da se i zagreva.

Whirlpool veš-mašina

Prostor u kojem se pere veš nije bubanj, već „kada“. Idealna opcija kada vikendom moraš nešto na brzinu da opereš. Ova veš-mašina zauzima najmanje mesta, a ne treba ti ni dovod vode pod pritiskom.

 

 

2. Koji su parametri mašine za pranje veša važni?

Energetski sertifikat, zapremina i razred efikasnosti

Energetski sertifikat određuje koliko je veš-mašina energetski efikasna. To nam dodatno pomaže pri odluci koju veš-mašinu da odaberemo. Postoje razredi A-G. Najekonomičniji je razred A. Preporučujemo ti da se odlučiš za ekonomičnije verzije, iako one mogu biti malo skuplje pri nabavci. Kao rezultat, dugoročno štediš na struji i vodi tokom njenog rada.

Dovoljno pažnje posveti i nivou buke. Kao poređenje, zamisli lestvicu buke od 20 dB (šuštanje lišća) do 90 dB (voz u pokretu). Skuplje veš-mašine proizvode nivo buke manji od 50 dB. Kod jeftinijih je nivo buke iznad 60 dB, dok se pri centrifugi buka obično penje na 70-80 dB.

Efikasnost centrifuge pokazuje na kojem je nivou ceđenje. Izmerena potrošnja energije u kWh prikazuje se za 100 ciklusa. Takođe je navedena izračunata potrošnja vode na 100 ciklusa. Osim toga, nova energetska oznaka daje informacije o kapacitetu i trajanju eko programa.

Unutar bubnja veš-mašine.

 

Zapremina bubnja

Koja je veš-mašina prikladna za samce ili parove? Dovoljna je ona od oko 4 kg veša. Pripazi da u nju možeš da staviš i veće komade poput posteljine. Međutim, ako domaćinstvo ima više od dva člana, odluči se za uređaj sa kapacitetom bubnja od 6 kg ili više.

Generalno, bolje je odabrati veš-mašinu s većim bubnjem, ne samo zato što može da pere veće komade (jakne, posteljinu) već i zato što se ne preporučuje punjenje preko 80% zapremine. Vešu treba dovoljno prostora za kretanje tokom pranja. Međutim, ako bubanj napuniš samo do pola, trošak će biti veći.

Centrifuga

Na centrifugu treba obratiti dosta pažnje, pogotovo ako imaš kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša. To zahteva minimalno 1200 obrtaja u minutu. Što je veća brzina, veća je i potrošnja energije, a vreme sušenja je kraće.

Najbolja opcija je manuelni izbor brzine, jer ne ide sav veš i u sušilicu. U slučaju osetljivog rublja, dobrodošla je mogućnost smanjenja brzine.

 

Veličina i težina mašine za pranje veša

Uzmite u obzir ova dva parametra, uglavnom zbog prenošenja kod preuzimanja, selidbe i slično. U kući bez lifta, uređaj bi mogao da prouzrokuje mnogo neugodnosti. U slučaju veće težine i većih dimenzija uređaja, iskoristi opciju dostave na odredište koju nudi većina prodavnica.

Težina veš-mašine zavisi od veličine, kapaciteta i tehničke vrste. Raspon težine veš-mašina sa prednjim punjenjem obično je od 60 kg do 70 kg. Međutim, mašine sa gornjim punjenjem obično teže do 60 kg.

 

Funkcije i opcije veš-mašine

Kod veš-mašine možeš da pronađeš veliki broj funkcija i drugih opcija koje će je učiniti ugodnijom i jednostavnijom za korišćenje. Sve je osmišljeno tako da uštedi što više energije, vode i praška za pranje veša. Pametne karakteristike možeš pronaći na svakoj pametnoj veš-mašini, ali nazivi mogu da se razlikuju.

 

 • Odloženi početak i kraj ciklusa - dobro dođe kada ne želiš baš u tom trenutku da uključiš veš-mašinu, nego, na primer, uveče, kad nisi kod kuće. Zahvaljujući toj opciji, možeš da podesiš vreme početka pranja. Pranje može da se odloži za najviše 23 sata. Na taj način možeš da iskoristiš i povoljniju tarifu struje, čak i ako u to vreme obično spavaš. U slučaju odloženog kraja pranja, podešavaš vreme kada će se pranje završiti.
 • Brava za decu - nakon aktiviranja brave za decu, svi dugmići postaju neaktivni, a vrata više ne mogu da se otvore. Ta karakteristika sprečava decu da menjaju podešavanja pranja tokom unapred postavljenog ciklusa.
 • Aqua Stop - funkcija Aqua Stop sprečava moguće poplave. Ako se veš-mašina pokvari ili je crevo oštećeno, funkcija Aqua Stop će onemogućiti curenje vode. I to pomoću plutajućeg prekidača koji zaustavlja veš-mašinu i zatvara dovod vode. Sve se to zasniva na nakupljanju vode u sigurnosnoj posudi.
 • Ekran - omogućava pregled trajanja ciklusa i njegove faze. Po želji, možeš da podesiš jezik i pozadinsko osvetljenje.
 • Zvučni signal - označava kraj pranja. Uz pametne veš-mašine sve je osmišljeno tako da štedi struju, vodu i prašak za pranje veša. Pametne karakteristike možeš da pronađeš na svakoj pametnoj veš-mašini, ali nazivi mogu da se razlikuju.
 • Fuzzy logic - ova funkcija meri težinu veša ubačenog u veš-mašinu i izračunava koliko će vode biti potrebno za njegovo pranje. Time se smanjuje potrošnja vode i energije. Međutim, kada koristiš ovu funkciju, nemoj stavljati premalo veša u mašinu. Uštede koje pruža ova karakteristika nisu dovoljno velike da bi se isplatilo prati malu količinu veša.
 • Sixth sense - radi slično kao i Fuzzy logic, ali ne meri težinu rublja. Kada postavljaš vrstu tkanine koju ćeš prati, uređaj prema tim parametrima sam određuje temperaturu, vreme pranja, broj obrtaja i vreme centrifuge. Potrošnja vode i energije može da se smanji i do 30%, a trajanje programa skraćuje se upola. Ovu funkciju koristi u ograničenoj meri za rublje koje pušta boju jer će veš-mašina ispirati sve dok oceđenu vodu ne oceni kao čistu. To može da uzrokuje nepotrebnu promenu boje veša i veću potrošnju vode i električne energije.
 • Wi-Fi – veš-mašinu možeš da povežeš i na internet. Zatim možeš da je kontrolišeš, odnosno upravljaš njome putem računara, tableta ili mobilnog telefona odgovarajućim aplikacijama, čak i na daljinu. U svakom trenutku možeš da znaš u kojoj je fazi i kada će završiti trenutni program pranja.
 • NFC - pomoću NFC-a možeš da preuzmeš nove programe pranja (hladno pranje, program za dečju odeću, itd.) na svoj pametni telefon, a zatim da koristiš te programe držeći telefon pored simbola NFC Tag On na veš-mašini.
 • Tihi sistem - omogućava pranje gotovo bez ikakve buke, što dobro dođe ako moraš veš da pereš noću. Izuzetno tih rad omogućen je posebnim izolacionim slojevima unutar uređaja.
 • BabyCare ili Antibacterial - poseban program za dečju odeću i za odeću za osobe sklone alergijama. Veš-mašina pere u intenzivnom ciklusu uz dodatno ispiranje, tako da u vešu ne ostaje nimalo deterdženta koji bi mogao da izazove alergijsku reakciju i iritaciju kože.
 • Dodatno punjenje veša ili deterdženata - ako nešto od garderobe zaboraviš da ubaciš u bubanj, a ciklus pranja već traje, pritisni pauzu i stavi taj komad unutra. Neke veš-mašine imaju posebna vrata smeštena iznad nivoa vode kako bi se sprečilo curenje pri njihovom otvaranju. Taj program možeš da koristiš i ako planiraš da pereš odeću koja zahteva posebnu negu. Možeš po potrebi da dodaš i ekstra dozu praška ili omekšivača.
 • EcoBubble - na početku ciklusa pranja, voda, deterdžent i vazduh se mešaju kako bi nastala aktivna pena (mehurići), koja prodire u tkaninu i do 40 puta brže od uobičajene mešavine deterdženta i vode. To omogućava nežnije pranje na nižoj temperaturi.
 • Osvežavanje - prikladno za veš koji treba samo osvežiti jer nije mnogo prljav.
 • Otvaranje vrata - zanima te mogućnost otvaranja vrata veš-mašine na određenu stranu? Korisna opcija je promena orijentacije otvaranja vrata bubnja. Većina veš-mašina ima šarke na levoj strani, što znači otvaranje nalevo, ali to ne odgovara svakom prostoru.

 

3. Upravljanje

Upravljanje veš-mašinom treba da bude intuitivno kako bi te uređaj dobro služio. Svaki proizvođač nastoji da simboli na komandnoj tabli budu što jednostavniji. Uz uređaj ćeš dobiti uputstvo za upotrebu ako si u bilo kakvoj nedoumici.

Ali imaj na umu da nema svaka veš-mašina dugmiće, nalepnice ili ekran na srpskom jeziku. To unapred proveri sa prodavcem. Generalno, jezik prikaza na mnogim veš-mašinama može da se promeni. Za neke uređaje komandna tabla na stranom jeziku može da se dopuni nalepnicom sa srpskim oznakama. Nalepnicu potraži kod prodavca.

Veš-mašina smeštena u minimalističkom belom kupatilu.

 

4. Motor

Motor direktno utiče na nivo buke i potrošnju veš-mašine. Na tržištu se najčešće susreću tri tipa motora.

Veš-mašine sa klasičnim motorom bučnije su, manje efikasne od novijih verzija i zahtevaju češći servis.

One s inverterskim motorom su tiše zahvaljujući elektronskom upravljanju, pa znače i manju potrošnju električne energije.

Kod skupljih modela najčešće se nalazi motor sa direktnim pogonom. Za razliku od prethodne dve vrste, taj motor je montiran u osi bubnja i pokreće ga neposredno, bez remena. To smanjuje vibracije, a time i buku.

 

5. Saveti za održavanje i čišćenje mašine za pranje veša

 • Nemoj preopteretiti veš-mašinu jer tako čuvaš motor, a i vešu omogućavaš da bude dobro opran.
 • Peri na nižim temperaturama kako bi se sprečilo nakupljanje kamenca.
 • Neugodni mirisi takođe mogu da se spreče. Pripremi litar sirćeta i ključale vode, ulij u bubanj i uključi praznu veš-mašinu na najvišu temperaturu.
 • Ne zaboravi na filter. Čišćenje se preporučuje najmanje dva puta godišnje.
 • Nakon svakog pranja, vlažnom krpom obriši gumu oko vrata veš-mašine.
 • Dozer za deterdžent takođe zahteva održavanje. Operi ga pod toplom tekućom vodom.

 

Savet za kraj

Pre kupovine saznaj koje opcije isporuke nudi proizvođač. Dostava mašine za pranje veša na željenu adresu kroz nekoliko dana obično je besplatna. Ostale mogućnosti su dostava uređaja na njegovo trajno mesto, montaža i demonstracija proizvoda. Cene variraju, ali nisu visoke. Mnogi proizvođači nude i mogućnost zbrinjavanja stare mašine, a ta usluga je obično besplatna.

Pogledaj veš-mašine na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka