SAVET Računari i oprema
30.11.2021. 13.40.43

TAJNA IZBORA PRENOSNOG RAČUNARA

1/1

Da li misliš da je tvoj prenosni računar spor, da ima lošu bateriju, kućište mu je već prilično istrošeno i napuknuto, a kad ga uključiš, još uvek te dočekuje Windows XP? Ako ti je ovo poznato, danas je definitivno dan za kupovinu novog prenosnog računara pomoću najvećeg srpskog upoređivača proizvoda i ponuda, Idealno.rs. Ali pre nego što odlučiš koji ćeš prenosni računar kupiti, pročitaj vodič za kupovinu koji smo za tebe pripremili.

Najveća tajna pri izboru prenosnog računara je da razmisliš o tome kojoj grupaciji pripadaš, i to prema nameni za koju ćeš ga koristiti. Odaberi jednu od tri korisničke grupacije i kreni putem do svog novog prenosnog računara:

 

Prenosni računari za svakodnevnu upotrebu i školu

Ako prenosni računar koristiš za surf, uređivanje teksta, gledanje filmova i serija, čuvanje slika i slično, onda ti treba prenosni računar za svakodnevnu upotrebu. Odgovarajući prenosni računari treba da imaju:

 • Intel Core i3 ili AMD Ryzen 3 procesor
 • 4 GB radne memorije (RAM) i
 • SSD ili HDD disk od 128 do 256 GB.


Međutim, ako želiš da tvoj računar ima dovoljno prostora za čuvanje slika, video-zapisa i drugih datoteka, tvoj izbor bi trebalo da bude onaj sa 512 GB prostora na disku. Kod ekrana obrati pažnju na rezoluciju, koja treba da bude bar Full HD. To se označava i brojevima 1920 x 1080 ili 1080p. Naravno, baš takvog prenosnog računara nema. Međutim, ako prihvatiš kompromis i odrekneš se jedne od specifikacija u korist one važnije, možeš da pronađeš odličan prenosni računar koji će ti dugo služiti. Takav prenosni računar možeš da nađeš za manje od 300 evra.

Pogledaj prenosne računare za svakodnevnu upotrebu »

 

Prenosni računari za napredniju i poslovnu upotrebu

Ako ponekad koristiš računar za igranje kompjuterskih igrica ili ako ti je odjednom otvoreno mnogo programa, prozora ili tabova, onda si jedan od naprednijih korisnika. Za tebe su prikladniji prenosni računari sa:

 • s procesorom Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5,
 • najmanje 8 GB RAM -a i
 • 512 GB SSD ili 1 TB HDD.

Zavisno od tvojih želja, možeš da izabereš ekran od 15,6 ili 17,3 inča, ali svakako je dobro da ima bar Full HD rezoluciju. Pazi i na to da prenosni računar ima dovoljno ulaza za sve eksterne uređaje kao što su: monitor, miš, tastatura i slično. To su uglavnom USB i HDMI ulazi. Takvi prenosni računari, koji se još nazivaju i poslovnim, možeš da nađeš u rasponu cena za 600 do 1000 evra. Potrebno je napraviti neki kompromis i u ovom slučaju, ali ne brini jer upravo u tom cenovnom rangu postoji najveći izbor modela pa pronalaženje pravog prenosnog računara ne bi trebalo da bude težak zadatak.
 

Pogledaj prenosne računare za napredniju upotrebu »

 

Prenosni računari za zahtevnu upotrebu

Ako se baviš fotografijom, grafičkim dizajnom, industrijskim dizajnom, 3D modeliranjem, muzičkom produkcijom, snimanjem filmova i drugih videa, igranjem zahtevnih kompjuterskih igrica ili nečim sličnim, onda ti definitivno treba računar za zahtevnog korisnika poput npr. gejming prenosnog računara. Pronađi svoj novi prenosni računar među modelima sa sledećim specifikacijama:

 • Intel Core i7 ili i9 oz procesor. AMD Ryzen 7 ili Ryzen 9,
 • 16 GB RAM -a,   
 • 1 TB SSD,
 • zasebna grafička kartica i
 • više ulaza za dodatne ekrane, miševe, tastature, miksete za uređivanje muzičkih datoteka, spoljašnje diskove itd.


Takve prenosne računare možeš da nađeš za 1000 evra i više.

 

Pogledaj prenosne računare za zahtevnu upotrebu »

 

Kada je pravo vreme za novi prenosni računar?

Ako pri kupovini prenosnog računara želiš da uštediš i nešto novca, prati ponude na početku nove školske godine. Ako školovanje ponovo bude organizovano onlajn, tvom će detetu definitivno trebati odgovarajuća oprema, što lagan prenosni računar svakako jeste. Možeš prilično da uštediš i ako kupiš računar za vreme Crnog petka ili nekoliko meseci po izlasku novog modela prenosnog računara na tržište. Tada starije generacije računara imaju tendenciju pada cene, a to znači i veću uštedu za tebe.

Odabrali smo specifikacije novog prenosnog računara, a sada je potrebno međusobno uporediti modele i konačno odlučiti koji od njih je najbolji izbor. Ako te zanima više informacija o prenosnim računarima, pripremili smo još pojedinosti.

Operativni sistem

Operativni sistem je program koji ti omogućava obavljanje svih poslova na računaru pa ga zato pametno odaberi. Možeš da biraš između operativnih sistema Windows, Linux i MacOS.

Windows je i dalje najpopularniji operativni sistem u našoj zemlji, jer je standard za mnoge igre, ali i poslovne programe, redovno se ažurira, i ima veliki izbor različitih softvera.

 

Pogledaj Windows prenosne računare »

 

MacOS možeš imati samo uz Apple prenosne računare, a Apple nikada nije bio poznat po pristupačnim cenama. Appleov operativni sistem nudi izvrsno i intuitivno korisničko iskustvo, i pruža i dobru tehničku podršku, ali nema široku paletu ponude pri izboru računara. Tu može da se bira samo između Apple MacBook Pro i MacBook Air.

 

Pogledaj MacOS prenosne računare »

 

Linux obično koriste zahtevni korisnici. To je besplatan operativni otvorenog koda, što znači da ga korisnik može gotovo u potpunosti prilagoditi sam.

 

Pogledaj Linux prenosne računare »

 

Tvoj prenosni računar može biti i bez operativnog sistema, što znači da će mu cena biti niža. I dalje ćeš morati da kupiš operativni sistem jer bez njega ne možeš da koristiš računar. Izdvojićeš i nešto novaca za stručnjaka koji će ga umesto tebe instalirati. Naravno, dobro je pre kupovine ponovno izračunati šta se više isplati.

 

Pogledaj prenosne računare bez operativnog sistema »

 

Veličina ekrana

Ekran možeš birati u sledećim dimenzijama:


Kod odlučivanja o veličini ekrana bilo bi dobro uzeti u obzir koliko će vremena računar provesti u tvojim rukama, a koliko na tvom stolu. Ako će duže biti na stolu, možeš se odlučiti za veći ekran, dok su oni s manjim ekranom bolji za prenošenje, jer manji ekran podrazumeva i lakši prenosni računar. Imaj na umu da su gejming prenosni računali obično veći i robusniji jer samo veći računari mogu da imaju snažnije procesore i bolje grafičke kartice.

Procesor

Prilikom kupovine prenosnog računara takođe je dobro obratiti pažnju na procesor, jer bolji i snažniji procesor može da obradi više podataka za kraće vreme, što znači da laptop radi brže. Najčešće marke procesora su AMD i Intel. AMD Ryzen procesore najviše biraju ljubitelji kompjuterskih igrica, jer se oni povezuju i s boljom grafičkom karticom.

Ako si osnovni korisnik računara, odaberi Intelov Core i3 procesor. Reč je o odličnom budžetskom procesoru.

Naprednijim korisnicima preporučujemo Intel Core i5 s kojim će dobiti najbolji odnos vrednosti i cene.

Intel Core i7 i Intel Core i9 prikladniji su za zahtevne korisnike. Kod tih procesora važno je zapamtiti da emituju dosta toplote pri svom radu, što znači da takve prenosne računare nije preporučljivo držati u krilu.

Memorija - radna memorija (RAM)

Ako si svakodnevni korisnik, dovoljno će ti biti 4 GB RA -a. To je dovoljno i za uređivanje tekstova i pregledanje veba.

Naprednijim korisnicima pametniji je izbor najmanje 8 GB RAM-a. Takvi korisnici rade nekoliko stvari u isto vreme - imaju nekoliko otvorenih tabova u pregledaču ili nekoliko programa pokrenutih odjednom, igraju kompjuterske igrice ili koriste svoj prenosni računar kao poslovni alat.

 

Pogledaj poslovne prenosne računare »

 

Ako računar koristiš za rad u složenim programima za grafički dizajn, 3D modeliranje, uređivanje fotografija i videa ili igraš zahtevne igrice, onda ti sigurno treba najmanje 16 GB RAM-a.

Disk

Pri biranju diska moraš doneti dve odluke. Prvo moraš da izabereš između SSD-a i HDD-a. Preporučujemo ti SSD jer ga danas imaju gotovo svi prenosni računari. Osim toga, on je bar tri puta brži od klasičnog HDD-a, fizički je manji i tiši, ali to znači i veću cenu za manje prostora.

Sledeća odluka je veličina diska. Što je disk veći, na njemu možeš čuvati više slika, video-zapisa, filmova, dokumenata, pesama i drugih datoteka.

Školarcu, srednjoškolcu, studentu ili drugom nezahtevnom korisniku 128 GB ili 256 GB sigurno će biti dovoljno. Ako želiš da sačuvaš puno slika, filmova ili muzike na računaru, potrebno ti je najmanje 256 GB, čak i 512 GB. Veći diskovi prikladniji su za profesionalne fotografe, dizajnere, arhitekte i ljude sličnih zanimanja koji izrađuju mnogo datoteka u svom radu. Ako pripadaš toj grupi, onda ti treba najmanje 512 GB, a još je bolje ako možeš da priuštiš disk od 1 TB.

Sada znaš da su SSD diskovi skuplji, ali i brži od HDD diskova. Ako ti budžet ne dozvoljava kupovinu dovoljno velikog SSD-a, možeš da se odlučiš za manji SSD i da dokupiš spoljni HDD, koji ti nudi dovoljno prostora. Takvom kupovinom dobijaš i prostor za čuvanje datoteka i brzinu prenosnog računara.

Rezolucija

Izaberi prenosni računar koji ima bar Full HD rezoluciju, koja se označava i kao 1920x1080 ili 1080 p. Odabereš li višu rezoluciju, to znači da na ekranu može biti više sadržaja u isto vreme, a i slika će biti oštrija, ali nažalost prenosni računar troši više baterije na bolju rezoluciju. Nekoliko modela prenosnih računara danas već nudi 4K rezoluciju, ali to je zaista pogodno samo za profesionalce u stvaranju sadržaja, poput fotografa i video-snimatelja koji zahtevaju bolju preciznost i širi raspon prikazivanja boja. Osnovnom korisniku, kao što je već pomenuto, dovoljna je Full HD rezolucija.

Grafička kartica

Ako ne igraš kompjuterske igrice, ne dizajniraš 3D modele i ne obrađuješ fotografije ili video-zapise, onda će ti integrisana grafička kartica biti dovoljno dobra. Možeš da se odlučiš i za zasebnu grafičku karticu, ali ti ona nije potrebna za osnovno korišćenje prenosnog računara. Za ostale korisnike, poput gorepomenutih fotografa, grafičkih dizajnera i sličnih vrsta korisničkih grupacija, preporučljivo je da izaberu jednu od grafičkih kartica AMD ili Nvidia.

Baterija

Ako već znaš da će tvoj prenosni računar većinu vremena stajati na radnom stolu pored utičnice, onda je baterija beznačajan faktor jer ćeš računar moći da priključiš u struju u bilo kom trenutku. Ali ako će ti prenosni računar uglavnom biti u rukama ili na terenu, važno je da baterija izdrži najmanje 7 sati bez punjenja, a još bolje 8 sati ili više.

Snaga baterije obično se meri u vat-satima (Wh). Uglavnom se ti brojevi kreću od 30 do 70 Wh. Što je broj veći, to baterija duže traje. Ali zapamti da vreme korišćenja prenosnog računara s jednim punjenjem i dalje zavisi od toga šta radiš i kakve komponente tvoj laptop sadrži. Veći ekran, bolja rezolucija, snažniji procesor i slični faktori potrošiće više baterije.

Sada verovatno već imaš dosta podataka, ali najvažnije je da zapamtiš da pri kupovini prenosnog računara moraš da napraviš i neki kompromis. Možeš da odabereš prenosni računar s boljim procesorom koji će imati malo manje prostora na disku ili pak dovoljno RAM-a, ali lošiji procesor. Potraži prenosne računare kod nas na Idealno.rs, gde te tvoj novi prenosni računar već čeka.

 

Prenosni računari na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka