Supermarket
SAVET Mali kućni aparati
29.11.2021. 14.10.37

KAKO IZABRATI APARAT ZA KAFU?

1/1

Danas na tržištu postoji veliki izbor aparata za kafu. Oni se znatno razlikuju međusobno, ne samo po vrsti napitaka koje možeš pripremiti pomoću njih već i po kvalitetu. Zavisno od toga koliko vremena imaš za pripremu kafe, koliko kvalitetnu kafu želiš i da li više voliš aparat za mlevenu kafu, kapsule ili automatski aparat za kafu sa ugrađenim mlinom.

Vrste aparata za kafu

Espreso aparat

Espreso aparat vrlo brzo propušta vrelu vodu pod visokim pritiskom kroz mlevenu kafu. Rezultat je kratka kafa koju karakterišu fina pena, snažna aroma i jak ukus. Aparat za espreso pravi je izbor ako voliš penaste napitke od kafe (npr. kapućino).

Aparat za kafu u kapsulama

Sve što treba da uradiš je da staviš kapsulu u aparat i pritisneš dugme. Aparat za kafu probija kapsulu sa obe strane i kroz nju propušta vrelu vodu pod pritiskom od oko 15 bara.

Neki modeli imaju ugrađenu i mlaznicu za mleko. Kafe aparati bez mlaznice za mleko mogu ti omogućiti da uživaš u mlečnom napitku zahvaljujući posebnim kapsulama koje sadrže kondenzovano mleko ili mleko u prahu.

+ Laka i brza priprema

+ Zbog vakuumiranog pakovanja, kafa u kapsulama je uvek sveža
+ Veliki izbor napitaka (čaj, topla čokolada, čaj late itd.)
+ Jednostavno održavanje kafe aparata, uz povremeno umetanje kapsule za čišćenje

 

- Nemogućnost uticanja na jačinu kafe jer nju diktira kapsula

- Kompatibilnost kapsula samo sa određenim proizvođačem aparata

- Neekološka rešenja za odlaganje otpada

- Mogućnost pripreme samo jedne šoljice kafe u datom trenutku

Automatski aparat za kafu

Sve radi umesto tebe. Kafa se prvo melje, a onda kuva pod pritiskom, uz količinu vode po tvom izboru. Neki automatski aparati za kafu imaju ugrađenu i parnu mlaznicu sa posudom za mućenje mlečne pene, a drugi modeli imaju takozvani toranj za kapućino, koji omogućava sipanje mleka za penu direktno iz tetrapaka. Sofisticiraniji automatski aparati za kafu se sami čiste i uklanjaju kamenac.

+ Brza i jednostavna priprema napitaka (često je dovoljno pritisnuti jedno dugme)

+ Sveža kafa od sveže samlevenih zrna

+ Različita podešavanja

+ Mogućnost kuvanja dve šoljice kafe istovremeno

+ Pojedini modeli imaju prostor za zagrevanje šoljica

 

- Viša cena

- Kafa u aparatu izložena je toploti uređaja

- Potrebno je redovno i temeljno čišćenje (posebno mlaznica i posude za mleko)

Pogledaj aparate za kafu »

Ručni aparat za kafu

Kod ručnih aparata za kafu sve imaš pod svojom kontrolom: od finoće mlevene kafe do njene količine i snage kompresije. Ukoliko želiš da budeš aktivan pijući kavu, ručni aparat za kafu je pravi izbor. Mnogi ručni aparati za kafu opremljeni su i mlaznicom za mleko.

+ Niska cena uređaja

+ Niska cena jedne šoljice kafe

+ Kvalitetno pripremljena kafa kao u kafiću

+ Većina modela ima prostor za zagrevanje šoljica

 

- Potreba za unapred samlevenom kafom ili mlinom

- Zahtevnija priprema napitaka, za koju je potrebna praksa

- Zahtevno održavanje (čišćenje je neophodno nakon svake upotrebe)

Saveti za pravilan odabir aparata za kafu

 1. Za pripremu espresa mere su sledeće: 90-9-25. To znači da voda temperature od 90 °C (optimum je 88-95 °C) teče kroz mlevenu kafu pod pritiskom od 9 bara tokom 25 sekundi. Kućni aparati za kafu obično rade pod pritiskom od 15 bara jer ne mogu stalno da održavaju optimum od 9 bara. Kod njih pritisak postepeno raste od 0 do 15 bara i prosečno iznosi 9 bara. Dakle, šta to znači za vaš izbor?

   

 2. Pri odabiru espreso aparata nije pogrešno insistirati na tome da uređaj ima pumpu. Uređaj bez pumpe koristi pritisak pare za protok kipuće vode kroz mlevenu kafu. Ti uređaji dostižu pritisak od oko 3,5 bara, što nije dovoljno. Dakle, rezultat nije pravi espreso, već neka vrsta kuvanog napitka od kafe.

   

 3. Potrošnja energije aparata za kafu ne utiče na kvalitet kafe, već samo na brzinu zagrevanja vode. Zato unapred odluči da li želiš da uštediš vreme ili potrošnju energije.

   

 4. Veličina aparata utiče na zapreminu posude za vodu, kao i na to može li imati ugrađene odvojene posude za vodu i kafu, ali i penilicu za mleko. Generalno gledano, aparati za kafu u kapsulama su najmanji, a oni automatski najveći.

   

 5. Osim o ceni samog uređaja, razmisli i o drugim troškovima. Aparat za kafu u kapsulama, na primer, ima nisku cenu, ali dnevna potrošnja kapsula može biti prilično skupa ako piješ više šoljica kafe.

   

 6. Odlična karakteristika nekih espreso aparata je zagrevanje šoljica na grejnoj površini.

   

Aparat za filter kafu

U poređenju sa espreso aparatom, aparatu za filter kafu potrebno je više vremena za pripremu napitka. Mlevena kafa pod pritiskom pušta vrelu vodu tako što polako kaplje kroz nju. To rezultira većom količinom kafe koja nije toliko izraženog ukusa kao espreso, ali sadrži više kofeina. Ako više voliš velike šoljice kafe, pogledaj ove aparate.

Pogledaj aparate za kafu »

Aparat za filter kafu

Uz minimalan trud dobijaš maksimalnu količinu kafe. Takav aparat za kafu omogućava da vrela voda polako kaplje na mlevenu kafu u filteru. Nakon toga kafa teče direktno u posudu. Kod nekih modela ta posuda funkcioniše poput termosa pa kafa ostaje duže topla. Postoje i aparati za filter kafu koji imaju ugrađenu posudu sa mlinom za kafu. I mali ali važan detalj - za pripremu filter kafe pogodnija je slabije pržena kafa, koja nije toliko gorka.

+ Niska cena

+ Velika količina pripremljene kafe

+ Veći sadržaj kofeina u jednoj šoljici kafe nego kod espresa

+ Neki modeli imaju merač vremena, što korisniku nudi mogućnost da unapred podesi vreme za pripremu kafe

 

- Filter je neophodno promeniti ili očistiti nakon svake upotrebe

- Veća potrošnja energije nego pri ručnoj pripremi filter kave

- Blaži ukus nego kod espresa

Saveti za pravilan odabir aparata za filter kafu

 1. Zahvaljujući meraču vremena, aparat za filter kafu omogućava podešavanje odloženog početka pripreme do 24 sata, što mnogima posebno odgovara za jutro.

   

 2. Bitna karakteristika je i sprečavanje slučajnog kapanja iz filtera nakon vađenja posude, koja je označena sa "Anti-drip" ili "Drip-stop".

   

 3. Budući da je filter kafa najukusnija kad je zrno sveže samleveno, postoje i modeli sa ugrađenim mlinom.

   

Čišćenje i održavanje

Najveći neprijatelj aparata za kafu je kamenac. Posudu isperi rastvorom limunske kiseline ili sirćeta i protrljaj je sunđerom. Unutrašnji delovi čiste se sredstvom za uklanjanje kamenca.

Pogledaj aparate za kafu na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka