SAVET Mali kućni aparati
19.10.2021. 08.56.11

KOJI ROBOTSKI USISIVAČ KUPITI?

1/1

Robotski usisivači mogu da održavaju vaše podove i tepihe čistima i da vam tako uštede sate svake nedelje. Verovatno je teško snaći se u moru različitih verzija, pa vam nudimo pomoć da pronađete pravi model za sebe.

Kako funkcionišu robotski usisivači?

Robotski usisivači mogu da rade na nekoliko principa. Podelimo ih u dve glavne kategorije - usisivači s navigacijom i usisivači bez nje.

Jeftiniji i stariji modeli obično nemaju navigaciju pa njihovo kretanje može biti potpuno nasumično ili određeno više ili manje naprednim algoritmom. U tom slučaju usisivači obično ne mogu da pokriju celu površinu prostorije, već samo 70-80%, a uz visokokvalitetni algoritam do 90% prostora. Uređaji u ovoj kategoriji mogu da otkriju prepreke sudarajući se s njima ili da koriste infracrvene ili ultrazvučne senzore za skeniranje svoje neposredne okoline i prilagođavanje putanje u skladu s njom.

S druge strane, skuplji i noviji robotski usisivači imaju navigaciju. Za otkrivanje okoline koriste laserske zrake, kamere ili kombinaciju ta dva, ali mogu da imaju i svoj GPS senzor. Ovi uređaji otkrivaju oblik prostorije i položaj prepreka, čime se priprema najefikasniji plan čišćenja za određeno područje.

Najnapredniji usisivači sa vSLAM tehnologijom izrađuju mape okoline i otkrivaju svoj položaj na njima. Oni mogu da pokriju i do 99% površine, a njihove su mogućnosti posebno korisne u netipičnim sobama s mnogo prepreka.

Vrste robotskih usisivača

Robotski usisivači za tepihe i životinjsku dlaku

 • Robotski usisivači sa sofisticiranim sistemom rotacionih četkica za efikasno skupljanje prašine i dlaka kućnih ljubimaca.
 • Osnovni modeli pogodni su za tanje tepihe, a usisivači veće snage i za usisavanje većih (debljih) tepiha.
 • Ni niža nivo prašine im ne predstavlja problem.
 • Većina robotskih usisivača za tepihe pogodna je i za tvrde podove i pločice.
 • Ova vrsta usisivača ne nudi funkciju pranja poda.

Robotski usisivači sa opcijom mokrog čišćenja

 • Robotski usisivači 2 u 1 - usisavanje i čišćenje svih vrsta tvrdih podova.
 • Obično nude funkciju suvog i mokrog čišćenja.
 • Uz posudu za prašinu imaju i posudu za vodu, koju pre svakog brisanja treba napuniti svežom vodom.
 • Pogodni su i za usisavanje tepiha, ali krpe za mokro čišćenje se tada moraju odvojiti.
 • Krpa za mokro čišćenje uklanja čak i najfiniju prašinu s poda.

 

Pogledaj robotske usisivače s mogućnošću mokrog čišćenja »

 

 

Robotski usisivači za mokro čišćenje

 • Prikladni su samo za čišćenje tvrdih podova, a automatski izbegavaju tepihe i ne prelaze pragove.
 • Sofisticiraniji metod mokrog čišćenja od robotskih usisivača 2 u 1 - ispred sebe prskaju vodu, koju zatim brišu krpom za brisanje.
 • Nemaju posudu za prašinu, pa se sva prljavština s poda hvata na krpi.
 • Mokre krpe za čišćenje možete prati u mašini za veš.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbor

Kako i gde ćete koristiti usisivač?

Ključno pitanje za izbor pravog robotskog usisivača jeste kako planirate da ga koristite. Važni aspekti su veličina i hrapavost površine koja se usisava - to vam olakšava odluku o potrebnom kapacitetu kante za otpad, trajanju baterije i načinu navigacije. Razmotrite brojne površine jer mnogi robotski usisivači ne znaju kako da se nose sa debljim tepisima, što se odnosi i na dlaku kućnih ljubimaca. Za usisavanje odaberite robotski usisivač s više snage i s naprednim sistemom četkica. Za ostale vrste prljavštine može da se koristi mokro usisavanje, a ako će se uređaj brinuti za tvrde podove, mogućnost mokrog čišćenja nije loša ideja. Robotski usisivači sa HEPA filterima prikladni su za decu i osobe sklone alergijama jer mogu da uklone bakterije i alergene. I na kraju, ali ne najmanje važno, razmislite koliko često usisavate i da li uređaj treba da čisti i ispod nameštaja. Ako je to slučaj, precizno izmerite visinu nogara nameštaja, a zatim izaberite usisivač koji bi stao ispod njega.

Materijal i izrada

Robotski usisivači obično su izrađeni od plastike, ali  način proizvodnje uveliko varira pa je to dobro proveriti jer od toga zavisi kvalitet samog usisivača i njegova trajnost. Važna je čvrstoća pojedinih delova i preciznost s kojom se sastavljaju - konstrukcija se ne sme savijati ili ljuljati. Ako će usisivač želite da koristite na području s mnogo prepreka, potrebno je da posebno obratite pažnju na dizajn.

Dizajn

Robotski usisivač će biti sastavni deo vašeg dizajna interijera, pa nije loša ideja prilagoditi ga dizajnu stana. Obično možete da birate između manje upadljivih boja, a osim obavezne crne, možete pronaći i bele, sive, silver, braon, pa čak i bež usisivače. Izgled uređaja obično je vrlo minimalistički kako ne bi naročito skretao pažnju. Većina robotskih usisivača je okrugla, a neki su četvrtasti za bolji pristup uglovima prostorije.

Važni parametri

Napajanje

Ovaj parametar označava koliki je pritisak usisavanja pa se ponekad koristi izraz „usisni pritisak“. Robotski usisivači najčešće rade na 10 do 40 W. Te su vrednosti znatno niže nego kod običnih usisivača. Kao i kod drugih usisivača, dizajn i lajsne su važni.

Snaga i potrošnja

Ovi podaci isto su izraženi u jedinicama vata (W), ali ukazuju na količinu električne energije koju usisivač utroši prilikom rada. Viša vrednost, dakle, znači veću potrošnju energije, iako razlike među modelima nisu velike.

Buka

Ako ne želite da vam usisivač smeta, pogledajte podatke o buci i uporedite ih s praktičnim korisničkim iskustvom. Najtiši usisivači prave deklarisan nivo buke manji od 60 dB, što znači veoma tih rad. Najbučniji modeli, međutim, mogu da proizvode i do 70 dB. Ako ne usisavate svaki dan, a prethodno vas je pratio stariji usisivač, ova vrednost takođe može biti prihvatljiva za vas.

Dimenzije i težina

Tipični robotski usisivač ima oblik kruga prečnika 30-40 cm. Što je veći, to veću površinu može istovremeno da čisti. Visina je oko 8 cm i ona je važna ako planirate da spustite usisivač ispod nameštaja.

Usisivači obično teže između 2,5 i 4 kg. Skuplji i opremljeniji modeli obično su teži.

Kapacitet posude za otpad

Zbog veličine robotskih usisivača, posude za prljavštinu znatno su manje od vreća konvencionalnih usisivača. Najčešći volumen je između 0,3 i 0,8 litara, ali ako imate veći stan ili puno prljavštine, na primer vlasnik ste kućnog ljubimca, odaberite model s posudom ne manjom od 0,5 litara.

Većina usisivača upozorava vas na punu posudu za otpad, a kod najjednostavnijih usisivača korisnik sam mora redovno da je proverava. Međutim, generalno se preporučuje da posudu za otpad praznite nakon svakog čišćenja.

Baterija

Robotski usisivači napajaju se sa dve vrste baterija. Neki jeftiniji uređaji koriste NiMH baterije, ali se zbog kraćeg veka trajanja i lošije tolerancije ne preporučuju za neredovno punjenje. Modernije litijum-jonske baterije mnogo su prisutnije na tržištu i zadržavaju većinu svojih performansi čak i nakon nekoliko godina korišćenja. Kapacitet takvih baterija uveliko se razlikuje od usisivača do usisivača. Vrednosti se kreću između 1000 i 5000 mAh.

Veći kapacitet obično znači duže trajanje baterije, iako to zavisi i od potrošnje energije. Robotski usisivači s jednim punjenjem traju od 60 do 240 minuta. Nažalost, donja granica nije dovoljna za temeljno čišćenje većih stanova. Optimalna izdržljivost je obično između dva i tri sata.

Takođe je važno vreme punjenja, pogotovo ako usisivač ima daleko kraći životni vek. Neki se uređaji mogu napuniti za šest sati, drugi za dva sata.

Funkcije i opcije

 • Mokro usisavanje - usisivač vodom ili parom vlaži površinu koju treba da očistiti, tako da može čistiti i tečnosti poput prolivenog pića. Takođe je efikasniji u uklanjanju alergena, prašine i kamenca.

   

 • Brisanje - neki robotski usisivači nude mogućnost brisanja. Takvi usisivači mogu se nazvati robotskim krpama. Iako se od njih ne može očekivati da postižu naročito kvalitetne rezultate zbog nemogućnosti primenjivanja odgovarajućeg pritiska, mogu biti korisni za osnovno čišćenje. Međutim, retko koji usisivač istovremeno i usisava i čisti; obično posudu za prašinu treba zameniti posudom za vodu, a za ovaj zadatak uključena je i posebna krpa za mokro čišćenje. Neki uređaji nemaju posudu za vodu tako da krpu morate kvasiti sami.

   

 • Upravljanje pametnim telefonom ili glasom - neki proizvođači nude i aplikacije na smartfonu za svoje usisivače. Osim uključivanja i isključivanja, možete upravljati raznim drugim opcijama poput rasporeda usisavanja, određivanja usisnog područja, provere napunjenosti baterije i posude za otpad ili pregledanja statistike. Druga mogućnost upravljanja bez dodira su glasovne naredbe, koje mogu uključiti ili isključiti usisivač i vratiti ga na početnu tačku.

   

 • Daljinski upravljač - omogućava vam uključivanje ili isključivanje usisivača, a u nekim slučajevima i upravljanje drugim funkcijama kao što su merač vremena ili način usisavanja. Pomoću nekih kontrola možete označiti i mesta koja bi usisivač trebalo intenzivnije da čisti ili pak da izbegava.

   

 • Rotirajuće četke - Da bi čišćenje bilo zaista efikasno, uređaj treba da ima rotirajuću četku. Zbog rotacionog kretanja vrlo efikasno ubacuju prljavštinu u usisni otvor.

   

 • UV lampa - Neki robotski usisivači opremljeni su UV lampom koja dezinfikuje očišćenu površinu. Proizvođači često tvrde da UV svetlost može da ukloni i do 99% bakterija, ali sijalice su uglavnom prilično male pa je njihova stvarna delotvornost verovatno manja.

   

 • HEPA filter - ovo je posebna vrsta filtera koju osobe sklone alergijama visoko cene. Može da zadrži sitne čestice prašine, grinje i druge alergene veličine do tri mikrona.

   

 • Beskontaktno otkrivanje prepreka - zahvaljujući naprednom sistemu za otkrivanje okoline, usisivač otkriva prepreke pre nego što s njima dođe u kontakt. Jedini nedostatak je lošiji kvalitet usisavanja u neposrednoj blizini tih prepreka.

   

 • Wi-Fi - ako usisivač može da se poveže s Wi-Fi mrežom, njime možete jednostavno upravljati putem mobilne aplikacije čak i kad niste kod kuće. Tako možete početi sa čišćenjem dok ste na poslu ili tokom kupovine.

   

 • Tajmer - omogućava vam postavljanje određenog vremena kada će usisivač početi sa čišćenjem.

   

 • Automatsko punjenje - kada uređaj otkrije da je baterija prazna, automatski se vraća na stanicu za punjenje. Neki uređaji kasnije mogu da nastave sa čišćenjem tamo gde su stali.

   

 • Otkrivanje stepenica - senzori na dnu usisivača mogu da otkriju otvoreni prostor i spreče usisivač da se spusti niz stepenice ili izbegne druge neželjene kutke.

   

 • Virtualna prepreka - omogućava vam postavljanje virtualne granice koju usisivač neće preći. Postoji nekoliko načina za to. Najjednostavnije su magnetske trake, koje nije baš praktično instalirati direktno na pod. Naprednija opcija su virtualni zidovi, mali uređaji koji emituju posebni zrak na rubu željene granice koju usisivač ne bi trebalo da pređe. Najbolji modeli, koji omogućavaju izradu prostornih planova, nude potpuno formiranje granica, i to povezano s mobilnom aplikacijom.

   

 • Programiranje čišćenja - programiranje je zapravo napredni merač vremena. Naime, omogućava ne samo odlaganje početka čišćenja već i postavljanje posebnog rasporeda za upravljanje čišćenjem i dodatno povezivanje različitih prostorija i vrsta čišćenja za svako razdoblje čišćenja.

   

 • Pribor - Pribor za usisivač može produžiti vek trajanja usisivača, kao i njegove performanse. Na primer, proizvođači u ovoj kategoriji nude zamenske ili dodatne četke, a za usisivače s funkcijom mokrog čišćenja nude krpe za mokro čišćenje koje je potrebno redovno menjati. Pre kupovine uređaja proverite cenu i dostupnost ovih vrsta pribora jer proizvođač može zameniti nižu cenu usisivača skupim priborom. Druga vrsta pribora su virtualni zidovi koji pomoću greda sprečavaju usisivač da pređe određenu granicu ili ga mogu držati u jednoj prostoriji. Takođe možete kupiti zamenske filtere, baze za punjenje i adaptere za usisivače ili kutije za prašinu.

   

Saveti

Održavanje

Iako održavanje robotskih usisivača nije zahtevno, potrebno je preduzeti nekoliko koraka kako bi se osigurao njihov najduži mogući životni vek. Osnovni je zahtev redovno prazniti posudu za prašinu, po mogućstvu nakon svakog usisavanja. Jednom ili dva puta mesečno, zavisno od intenziteta čišćenja, potrebno je mehanički očistiti četke i prevlake koje se na njih lepe, inače se efikasnost četkica može znatno smanjiti.

Iz istog razloga, četke i filtere za prašinu trebalo bi menjati otprilike jednom godišnje. Srećom, to je obično ulaganje od nekoliko desetina evra. S druge strane, zamena baterije koja na kraju gubi kapacitet, naročito tokom intenzivne upotrebe, daleko je skuplja. Međutim, ovaj zadatak obično treba obaviti nakon otprilike pet godina rada.

Vodeći točkići uređaja ne smeju izmaći vašoj pažnji. U njima se može nakupiti prljavština, što uzrokuje probleme u radu. Međutim, njihovo čišćenje traje najviše nekoliko minuta.

Prikladnost usisivača prema vrsti površine

Ne snalaze se svi robotski usisivači automatski na svim površinama, pa se i ovaj aspekt mora uzeti u obzir pri izboru uređaja. Neki su uređaji opremljeni gumenom četkom pogodnom za glatke površine, dok su drugi opremljeni četkom sa čekinjama koja se bolje ponaša na tepisima. Bolji usisivači nude obe mogućnosti, a neki mogu i automatski da menjaju četke zavisno od područja čišćenja.

Osim toga, deblji tepisi takođe mogu da predstavljaju problem. Ako premaše mogućnosti koje je odredio proizvođač usisivača, čišćenje takve površine biće vrlo neefikasno ili uređaj možda neće moći ni da se kreće po njoj. Drugi problem mogu biti tamni podovi, koje neki usisivači percipiraju kao praznu površinu. Ako imate takve površine, proverite da li proizvođač navodi njihovu upotrebljivost u opisu proizvoda i pronađite praktično korisničko iskustvo. Isto važi i za crne tepihe, a usisivač će zaustaviti i crna mrlja na tepihu.

Postavljanje usisnog područja

Često je potrebno da se na neki način definiše područje koje se će usisivač čistiti. Konkretno, uređaji bez navigacije uvek će ići dokle god mogu, bez obzira na to da li to znači premeštanje u drugu prostoriju. Možete postaviti fizičku barijeru na putu usisivača ili koristiti neki oblik virtualne barijere ako uređaj to podržava. Jednostavnija opcija su magnetske trake koje se postavljaju na pod i mogu se sakriti ispod tepiha, dok su naprednija opcija virtualni zidovi, mali uređaji koji emituju snop zrakova koji stvara nevidljivu prepreku usisivaču.

Prostor za usisivače lakše je odrediti navigacijom i mogućnošću registrovanja rasporeda prostorija, uključujući i položaj prepreka. Ovi uređaji mogu naučiti karakteristike prostorije i prilagoditi im svoj način čišćenja. U povezanoj aplikaciji možete jednostavno podesiti koje prostorije želite da se očiste i koja područja usisivač treba da izbegne. To vam omogućava i pravljenje rasporeda čišćenja po sobama.
 

Robotski usisivači na Idealno.rs »

 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka