Supermarket
SAVET Bašta i okućnica
7.10.2021. 11.45.27

KAKO DA IZABERETE BAZEN?

1/1

Za uživanje u vodenim radostima ne moraš da ideš na jezero van grada ili na more. Izaberi pravi bazen za svoju baštu i ti i tvoja porodica moći ćete da uživate u njemu u sopstvenom dvorištu. U našem vodiču za kupovinu takođe možeš da naučiš kako da održavaš bazen u dobrom stanju mnogo godina.

Na šta da se koncentrišete prilikom biranja?

Način i frekventnost korišćenja

Prvo dobro razmisli koliko često i za šta će se bazen koristiti. Ako želiš da ga koristiš samo leti, biće ti dovoljan samostojeći gumeni bazen. Međutim, ako želiš da produžiš sezonu kupanja, tvoj izbor bi trebalo da bude bazen sa čvrstom konstrukcijom, pokrivačem, te većom dubinom i dužinom. Takođe, možeš izabrati samo mali dečiji bazen koji ćeš koristiti za igru sa decom.

Lokacija bazena

Najvažnije je da je bazen postavljen na sunce. Na taj način nećeš morati da razmišljaš o zagrevanju vode. Trenutne konstrukcije takođe omogućavaju delimično sleganje bazena u padinu, tako da ravnina terena nije ključni faktor pri postavljanju. Važno je, međutim, da postoji barem malo prostora oko bazena za snabdevanje električnom energijom, filtriranje, stepenice i pokrivač bazena.

Oblik bazena

Možeš da biraš između okruglog, ovalnog, pravougaonog ili osmougaonog bazena. Oblik zavisi od planirane upotrebe bazena. Ako ćeš bazen najčešće koristiti za provođenje vremena sa porodicom i decom, najbolji izbor biće ti okrugli ili osmougaoni bazen. Ipak, ako ćeš uglavnom plivati u njemu, ovalni ili pravougaoni bazen biće pogodniji. Izbegavaj komplikovane oblike jer takvi sa sobom donose probleme prilikom biranja pokrivača za bazen.

Slatka ili slana voda

Obe varijante imaju i prednosti i nedostatke. Pri biranju slane vode možeš da uštediš na dezinfekciji, jer se so tokom elektrolize raspada na hlor i druge elemente. Istovremeno, slana voda nije kompatibilna s elementima od nerđajućeg čelika, što znači da bi troškovi održavanja konstantne pH vrednosti vode bili veći.

Suprotno tome, ako se u bazenu izabere slatka voda, troškovi održavanja pH vode biće niži, ali će biti potrebno da potrošiš više novca na dezinfekciju.

Kvalitet izrade i sigurnost

Kod kupovine i izgradnje bazena, ne pokušavaj da štediš ni na koji način. Uvek je potrebno obratiti pažnju na visok kvalitet gradnje - ivice i ostali metalni delovi ne smeju nigde da vire. Omogući sebi i plastične, višeslojne obloge koje su takođe otporne i na mehanička oštećenja.

Ne zaboravi na bezbednosne karakteristike poput ograde i senzora nivoa vode. Senzor će otkriti svaku promenu na površini, te npr. ako malo dete padne u bazen, upozoriće te glasnim zvukom. Ograda će biti posebno korisna ako imaš stepenice pored bazena ili u njemu. Na nju se lako može osloniti kako bi se izbeglo neprijatno klizanje i moguće povrede.

Jednostavnost rada i održavanja

Kada se odlučiš za kupovinu bazena razmisli i o održavanju. Hoćeš li se za to sam pobrinuti ili ćeš da se odlučiš za spoljnog partnera? Prvo moraš voditi računa o čistoći i kvalitetu vode, što znači da ćeš trebati da koristiš filtere i da dodaš dezinfekciju. Često će biti potrebno da vodiš brigu o čistoći same površine bazena i da uklanjaš prljavštinu sa dna. Za to se koriste posebni usisivači - ručni ili automatski. Čeka te i priprema za zimovanje bazena na kraju sezone kupanja.

Poteškoće kod izgradnje

U slučaju samostojećeg ili bazena na naduvavanje, takva instalacija neće prouzrokovati veće probleme. Međutim, ako se odlučiš za bazen koji će biti delimično ili u potpunosti ugrađen, bolje je da se za instalaciju pobrine specijalizovana kompanija koja će ti pomoći da izabereš pogodan položaj, urediš nacrt i uradiš sav posao. Izgradnja bazena se ne odnosi samo na iskopavanje zemlje, već moraju da se uzmu u obzir i elementi za filtriranje, moguće grejanje, protivstruja i ugradnja pokrivača bazena. Možeš očekivati da će konačne dimenzije biti 35 do 70 cm veće od dimenzija samog bazena.

Cena

Širok izbor vrsta bazena takođe znači i širok raspon cena. Najjeftinije bazene na naduvavanje možeš kupiti za oko 2.000 dinara, ali bolje je platiti više i uložiti najmanje 30-40.000 dinara. Samostojeće bazene sa čeličnom konstrukcijom možeš pronaći za manje od 80.000 dinara, ali računaj na to da što je cena viša, bazen je veći i konstrukcija jača. Za 100.000 dinara možeš sebi da priuštiš veći samostojeći bazen za celu porodicu u kojem možeš i da plivaš. Za oko 180.000 dinara naći ćeš i manji ugradni bazen, ali čak se i ovde isplati da uložiš malo više u obradu i dodatke. Najveći potpuno ugradni bazeni mogu da koštaju i do 200.000 dinara ili više. Uz izdržljivu ugrađenu konstrukciju, ova cena često uključuje integrisano stepenište i hidromasažni sistem.

Izvršenje

Samostojeći bazen:

- bazeni koji su postavljeni iznad zemlje i ne zahtevaju iskopavanje zemlje,
- mogu da budu gumeni ili sa metalnom konstrukcijom, ali uvek je poželjno da ispod njih postavite oblogu od geotekstila kako bi se zaštitio od oštećenja.

Ugradni bazeni:

- su najskuplja, ali i najestetskija varijanta bazena,
- ne narušavaju izgled bašte, naprotiv, mogu da izgledaju atraktivno i luksuzno,
- sa lakoćom možete da ih pokrijete i namestite protivtok,
- možete da birate između bazena izrađenih od laminata, plastike, nerđajućeg čelika ili betona.

Delimično ugradni bazeni:

- kompromis između gornjih verzija je delimično ugrađen bazen,
- deo bazena je ukopan u zemlju, a ostatak je iznad površine,
uobičajen su izbor na padinama.

Konstrukcija

Ova vrsta bazena nije baš zahtevna za izgradnju, međutim treba pronaći ili prilagoditi odgovarajuću površinu. Nakon toga sledi sastavljanje metalne konstrukcije u koju se postavlja plastična obloga. Bilo bi najoptimalnije da ako tlo prekriješ sitnim peskom i na njega položiš geotermalnu podlogu pre postavljanja bazena.

U slučaju takve konstrukcije ne moraš ništa da sastavljaš. Ovi bazeni su najčešće ugradni ili delimično ugradni i obično imaju integrisane stepenice ili prostore za sedenje i spuštanje direktno u bazen.

Ovo je najjednostavnije i najjeftinije rešenje ako želiš bazen. Često su to dečiji bazeni minimalne dubine, ali postoje i veći nadzemni bazeni koji se naduvavaju uz pomoć kompresora.

 

Pogledaj bazene na naduvavanje »

 

Parametri

Širina, dužina i prečnik

Ako želiš da provedeš vreme sa porodicom u bazenu, on mora da bude najmanje 6 x 3 m. U slučaju okruglog oblika, to znači da prečnik mora da iznosi najmanje 3,6 m. Za individualnu upotrebu biće dovoljan i manji, na primer 2,5 x 4,5 m, sa ugrađenim protivtokom.

Dubina

Ako kupuješ dečiji bazen čija će namena biti pretežno igra, dubina može biti do 1,2 m. No, ako i ti povremeno želiš da plivaš u njemu, trebalo bi da bude dubok najmanje 1,5 m.

Volumen

Za porodično i rekreativno plivanje bi će dovoljno oko 9 m³, ali naravno, što je veći volumen, to će kupanje biti prijatnije. Više ljudi će trebati više od 15 m³, a veliki ugradni bazeni mogu biti veći od 50 m³.

Materijal

Osnovni materijal je guma od koje se uglavnom izrađuju dečiji bazeni. Takođe možeš izabrati i različite PVC folije. Životni vek takvih bazena je između 7 i 10 godina. Međutim, postoje i kvalitetniji materijali, uglavnom povezani sa većim, ugradnim varijantama. Ovi bazeni izrađeni su od laminata, keramike, betona ili nerđajućeg čelika.

Dodaci

Nažalost, sama kupovina bazena nije dovoljna. Ako je bazen duže vreme ili tokom cele godine u bašti, takođe je potrebno voditi računa o pokrivaču bazena ili ceradi kako bi se sprečilo zagađenje bazena. Takođe, možeš postaviti i krov nad bazenom, što će omogućiti uživanje u bazenu i po lošem vremenu. Navlaka može da posluži i kao zaštita od pada u vodu. Samostojeći bazeni mogu da se postave direktno na tlo, pa je takođe potrebno dobro paziti na zaštitnu oblogu koja ima funkciju toplotne izolacije i štiti od preranog habanja.

Pumpa je najbolje rešenje ako ne želiš da puniš bazen klasičnim baštenskim crevom. Vodena pumpa ubrzava punjenje, a istovremeno omogućava korišćenje vode iz udaljenijih izvora. Vodu u bazenu takođe treba filtrirati, pa se pobrini za odgovarajuću opremu za filtriranje. Postoje dve osnovne vrste filtracije - kartonska i peščana. Kartonski filteri imaju prednost u tome što mogu da uhvate i najmanju prljavštinu, dok su filteri sa peskom manje zahtevni za održavanje i mogu da traju jako dugo.

U slučaju dubokog bazena, biće potrebne i stepenice ili merdevine. Proveri da li su stepenice protivklizne, a takođe se preporučuje i da stepenište ili merdevine opremiš ogradom. Ako imaš bazen u bašti, usisivač će ti takođe biti neizostavan dodatak. Zbog dezinfekcije u vodi, mnogi vlasnici bazena u neposrednoj blizini takođe se tuširaju kako ne bi morali da žure u kupatilo odmah nakon kupanja. U slučaju večernjeg kupanja ili želje za produžetkom sezone, dobro je voditi računa i o zagrevanju vode. Grejanje može biti solarno ili električno.

Ako želiš da plivaš, a nemaš dovoljno mesta u malom bazenu, bazen možeš opremiti i dodatnom protivstrujom koja će ti omogućiti plivanje protiv struje. Takođe, ne zaboravi na osvetljenje koje ima korisnu i estetsku funkciju i učiniće vreme u bazenu prijatnijim. Osvetljenje najčešće pružaju LED svetla raznih boja, među kojima možeš da pronađeš i opciju sa daljinskim upravljačem.

Održavanje bazena

Tokom upotrebe bazena mora se voditi računa i o zdravstvenoj ispravnosti vode, posebno ako deca plivaju u bazenu.

Iako se mehaničke nečistoće mogu lako ukloniti mrežicom ili usisivačem, mnogo veću pažnju moraš da obratiš na hemijska svojstva vode koja treba da ima pH od 6,8 do 7,2. Pri nižim pH vrednostima voda će biti preagresivna zbog folija, boja i metalnih elemenata, a viši pH mogao bi da nadraži kožu ili sluzokožu očiju i da smanji efikasnost dezinfekcijensa. U te svrhe preporučujemo kupovinu sredstva za regulaciju pH vrednosti vode u bazenu.

Tamo gde sunce sija direktno na vodenu površinu, postoji rizik od stvaranja algi. U ponudi hemijskih sredstava za bazen možeš da pronađeš i proizvode koji sprečavaju rast algi. U nekim od ovih proizvoda možeš pronaći i hlor u obliku granula ili tableta.

Ne zaboravi pravilno da pripremiš bazen za zimovanje. Sa celim postupkom započni tek kada temperatura duže vreme pada ispod 15 ° C. Ukloni sve cevi iz jedinice filtera i ispusti vodu, da se ne smrzne. U proleće će ti trebati nekoliko dana za postavljanje bazena, jer će posao uključivati optimizaciju pH vrednosti i uklanjanje algi. Imaj na umu da ako se ne želiš ovim da se zamaraš, uvek postoji mogućnost angažovanja specijalizovane kompanije koja će obaviti sve zadatke umesto tebe.

 

Pogledaj bazene na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka