SAVET Planinarenje i penjanje
7.10.2021. 11.15.59

KAKO ODABRATI PLANINARSKI RANAC?

1/1

Pri odabiru planinarskog ranca lako je pogubiti se u količini podataka kao što su volumen, materijal, dodatna oprema i težina. Preporučujemo ti da pre same kupovine postaviš sebi nekoliko važnih pitanja i tako izbegneš ulazak u slepu ulicu. Dok dizajn igra veliku ulogu pri izboru modnih gradskih ranaca, kvalitet materijala važniji je kada se traže planinarski rančevi. Savetujemo te kako da odabereš pravu vrstu ranca i na koje faktore moraš da obratiš pažnju prilikom kupovine.

U prvoj fazi pretraživanja razmisli:

  1. U koje svrhe želiš da koristiš ranac?

  2. Koliki ti volumen ranca treba?

  3. Ko će ga koristiti?

Osnovne vrste rančeva prema nameni

Planinarski i outdoor rančevi

Ovi rančevi predstavljaju relativno veliku grupu uglavnom funkcionalnih rančeva, dizajniranih za boravak u prirodi. Velika prednost su ojačani zadnji delovi i širi prsni i leđni remeni, na čemu će ti leđa i ramena biti zahvalni.

 

Pogledaj planinarske rančeve »

 

 

Modni rančevi

Razmisli o nameni modnog ranca. Ako je namenjen prvenstveno poslu, trebalo bi da u njemu ima mesta za prenosni računar. Ako planiraš da ga koristiš pri razgledanju grada, proveri ima li dovoljno prostora za grickalice, kabanicu i slično. Ranac može biti važan modni dodatak. Svoj ukus možeš izraziti izborom elegantnog ranca, jednostavnog kožnog ranca ili se možeš odlučiti za malo odvažniji i šareniji dizajn.

Pogledaj modne rančeve »

 

 

Sportski rančevi

Sportski rančevi namenjeni su različitim vrstama sportova, pa su tako i različito opremljeni, različitih su veličina i funkcionalnosti. Uglavnom se koriste za pakovanje rezervne odeće, sportske opreme i grickalica.

Biciklistički rančevi

Ako često voziš bicikl, verovatno smatraš da klasični planinarski ranac nije prikladan za vožnju bicikla. Široki rameni ometaju slobodno kretanje tela, a ni njihova veličina nije baš najpogodnija. Biciklistički rančevi su stoga manji, njihov volumen ne prelazi 20 litara, a unutrašnji prostor vrlo je ograničen. Često sadrži samo bocu za vodu i nekoliko sitnica.

 

Pogledaj biciklističke rančeve »

 

 

Skijaški, alpski ili freeride rančevi

Skijaši i snouborderi ceniće domišljate modele rančeva prilagođene zimskim sportovima, koji su dopunjeni nosačima za štapove, kacige i skije. Međutim, pripazi na težinu ranca kada dodaješ opremu, jer to može narušiti njegovu funkcionalnost. Zbog višeslojne odeće, leđni deo ranca ne bi trebalo da predstavlja važan faktor kod izbora.

Penjački rančevi

Možeš ih razlikovati od ostalih po jednostavnom dizajnu, koji je često sličan običnoj torbi. Ovde je fokus uglavnom na maloj težini, što se može postići jednostavnim leđnim sistemom i manjim brojem džepova. Takođe, obrati pažnju na materijal jer on mora biti što otporniji da bi podnosio ogrebotine.

Rančevi za trčanje

Ranac za trčanje dizajniran je da obezbedi redovnu hidrataciju i spremnost na promene vremenskih prilika. Trebalo bi da bude opremljen vodenim mehom sa cevčicom. Ako želiš da se ranac prilagodi telu i ne ograničava tvoje kretanje, odaberi elastičan materijal.

Skejt rančevi

Ovi rančevi su kombinacija sportskih i modnih rančeva. Elegantan dizajn kombinuje se s funkcionalnim elementima kao što su pojačana leđa. Neke vrste služe i kao školski rančevi. U njima često nalazimo zaseban džep za prenosni računar, grickalice i ostale potrepštine.

 

Pogledaj sportske torbe i rančeve »

 

 

Rančevi za putovanja

Rančevi za putovanja su posebna kategorija u ponudi raznih putnih dodataka. Ovu vrstu rančeva možeš koristiti za česta putovanja u inostranstvo, letove, službeni put i druga duža putovanja. U ovoj ponudi možeš pronaći i rančeve za prtljag koji su opremljeni točkićima i sa mogućnošću produžetka ručke, što olakšava nošenje prtljaga po aerodromu i gradu.

Ako svoj putnički ranac želiš da koristiš kao ručni prtljag u avionu, kod prevoznika proveri maksimalne dimenzije. To su obično od 55 x 35 x 25 cm do 61 x 43 x 25 cm. Takođe se pridržavaj najveće dopuštene težine, koja obično ne sme da pređe 12 kg.

Vrste rančeva po volumenu

Pitanje namene ranca je dosad, verujemo, razrešeno. Sada razmisli šta ćeš nositi u rancu i na osnovu toga odaberi odgovarajuću veličinu.

Mali rančevi

Zapremina malih rančeva obično iznosi od 10 do 25 litara. Ova je veličina idealna za jednodnevne izlete i sport, pogotovo kada ti ne treba puno dodatne opreme. Kompaktnost i mala težina biće važni na jednodnevnim izletima u prirodu, gde će biti dovoljan ranac do 25 litara. Za izlete po gradu može ti biti dovoljno i 10 litara, ali to zavisi od toga koliko stvari želiš da nosiš sa sobom. Ako pored prenosnog računara u rancu želiš držati i druge stvari, zapremina bi trebalo da bude veća od 10 litara.

Za bavljenje sportom dobro će ti doći ranac koji je što manji i lakši, iako bi u njemu trebalo da bude dovoljno mesta za vodu, kabanicu i neke sitnice. Ranac od 10 litara trebalo bi da bude dovoljan za kraće rute, a za dužu vožnju biciklom ili trčanje ne treba ti ranac kapaciteta većeg od 20 litara.

Srednji rančevi

Ranac srednje veličine obično ima zapreminu između 30 i 50 litara i izvrstan je izbor za višednevne izlete u prirodu ili za kraća putovanja. U rancu srednje veličine možeš nositi garderobu, hranu, elektroniku, jastučić ili vreću za spavanje, koju remenima možeš pričvrstiti sa spoljne strane. Ova grupa rančeva uglavnom uključuje putničke rančeve s kvalitetnije dizajniranim leđnim područjem, širim remenima i čvršćom konstrukcijom jer se pretpostavlja da ćeš u njemu nositi više od 10 kg

Preporučuje se testiranje rančeva s teretom pre kupovine kako bi se okvirno procenila prikladnost na osnovu napetosti u leđnom i prsnom području.

Za neke sportske aktivnosti možeš odabrati i ranac srednje veličine jer su oni pogodni za nošenje teže opreme. Kada kupuješ penjačke ili planinarske rančeve, svakako odaberi užu konstrukciju jer bi širi dizajn mogao da te ometa na skučenijem terenu. Ako planiraš da se krećeš po snegu, nemoj potcenjivati važnost kvalitetnog materijala. Takođe, obezbedi dovoljno mesta u rancu za svu potrebnu penjačku opremu.

Veliki rančevi

Reč je o planinarskim rančevima čiji se volumen kreće između 50 i 90 litara. Takvi rančevi praviće ti društvo na dužim, zahtevnijim pešačkim i planinarskim stazama. U njih možeš da spakuješ odeću za različite vremenske uslove, rezervni par cipela, potrebnu opremu za šator, hranu i ostali pribor za duže planinarske avanture. Pojačani leđni sistem sa svim remenima pružiće ti udobnost čak i pod punim opterećenjem.

Za velike rančeve se, pored prilagodljivog sistema na leđima, fokusiraj na čvrstoću konstrukcije, položaj kopči i ventilaciju na leđima. Prednost je i mogućnost otvaranja ranca na najmanje dva načina - odozgo i odozdo ili čak napred, što će uveliko olakšati potragu za željenim predmetom unutra. I na kraju, ali ne najmanje važno, fokusiraj se na to ko će ranac najčešće nositi. Kod velikih rančeva prilično je primetna razlika između muških i ženskih modela, jer su ženski modeli dizajnirani da budu opremljeni kraćim leđnim sistemom.

Prilikom pakovanja ne zaboravi da na leđima ne smeš nositi više od trećine svoje težine. Iz istog razloga ranac od 90 litara nije prikladan za većinu žena.

Podela rančeva prema polu korisnika

Ženski rančevi

Rančevi za žene se dele prema nameni. Modni rančevi za žene često su elegantnog oblika i šarenih boja. Ženski planinarski rančevi posebno su prilagođeni drugačijem obliku prsa, manjoj udaljenosti od ramena i kraćem torzu.

Muški rančevi

U poređenju sa ženskim rančevima, muški se razlikuju po svojoj većoj strukturi, posebno po dužini trupa i većoj udaljenosti remena. Leđni pojas takođe pokriva veće područje, što bi moglo da onemogući ženama slobodno kretanje.

Uniseks rančevi

Univerzalna veličina tipična je za veliku većinu sportskih rančeva. Prepoznajemo ih po neutralnim bojama. Međutim, treba napomenuti da univerzalni rančevi ne odgovaraju anatomskim razlikama, nisu toliko fleksibilni i zato su manje prikladni za velika opterećenja.

Na šta se usredsrediti?

Materijal

Smatra se da što je kvalitet materijala veći, životni vek ranca je duži. Materijal je takođe povezan s konačnom težinom ranca, pa predstavlja važan aspekt pri kupovini sportske ili planinarske verzije. Savremeni materijali, poput vodonepropusne i vrlo izdržljive Cordure, garancija su kvaliteta. Neki proizvođači rančeve dopunjavaju poliuretanskim premazima, što omogućava izlazak s rancem čak i po lošem vremenu.

Konstrukcija

Poznajemo tri vrste konstrukcije. Planinarski rančevi zahtevaju čvrst dizajn pa su ojačani mrežom. Spoljni potporni okvir i dalje se može naći kod nekih modela, ali oni se već uspešno zamenjuju rančevima sa ugrađenim unutrašnjim ojačanjem. Postoje i rančevi koji ne zahtevaju takvu čvrstoću jer nisu dizajnirani za nošenje teškog tereta. Reč je o sportskim i gradskim rančevima bez pojačanja.

Leđni sistem

Leđni sistem rančeva znatno je prilagodljiv u sportskoj i planinarskoj verziji, dok je u modnim gradskim rančevima sistem na leđima minimalno fleksibilan. Planinarski rančevi sastoje se od ventilacije na leđima, remena i leđnog pojasa. Posebnu pažnju obrati na naramenice jer će ramena nositi punu težinu. Neka budu dobro postavljene i ojačane kako bi se teret činio što lakšim. Ako sistem uključuje i remen za grudi, pobrini se da bude dovoljno prilagodljiv i fleksibilan.

Za neke sportove (biciklizam, planinarenje) sistem potpore može se dizajnirati od mreže tako da se savija dalje od tela i da na taj način omogućava slobodnu cirkulaciju vazduha, a time smanjuje i znojenje.

U pogledu materijala i dizajna, za pojas na leđima važi isto što i za naramenice, da bude ojačan i postavljen. Leđni pojas koristi se uglavnom na dužim pešačenjima. Pojas prenosi veći deo ukupne težine s leđa direktno na karlicu. Bočni remeni sprečavaju ljuljanje ranca u bokovima. Kod probe ranca takođe pripazi na to da li udaljenost između naramenica i leđnog pojasa odgovara veličini tvojih leđa.

Prostor za odlaganje

Kad biraš modni ranac, razmisli šta će u njemu najčešće biti. Ako se radi o prenosnom računaru, neka ranac ima ojačani zadnji džep. Prednje džepove možeš koristiti za sitnice, a novčanik spakuj u skriveni džep sa zadnje strane.

Ako tražiš ranac koji će te pratiti na biciklističkim rutama, odaberi onaj jednostavne konstrukcije sa praktičnim džepovima za ključeve u području struka. Za vožnju u mraku ne zaboravi na reflektujuće elemente, a ako planiraš rutu sa čestim zaustavljanjima, može ti poslužiti i kopča za kacigu.

Za izlete u prirodu dobro će ti doći veliki broj džepova. Mogućnost više pristupa rancu uštedeće ti puno vremena u slučaju da želiš brzo da izvadiš potreban predmet. Pažnju obrati i na takozvani poklopac ranca i raspored u njemu. Tu možeš spakovati foto-opremu, grickalice i mape, a unutrašnjost možeš iskoristiti za vrednije dokumente, razne papire ili ulaznice.

Dodatne mogućnosti

Poznate robne marke ističu važnost i razvoj novih tehnologija koje doprinose povećanju funkcionalnosti. Otpornost na vodu i istrošenost, napredni sistem ventilacije i rasterećenje samo su neke od tehnologija. Svaka marka svoj patent imenuje svojom terminologijom, što znači da različiti rančevi mogu imati slične funkcije koje su različito imenovane.

Neki planinarski rančevi opremljeni su remenima za pričvršćivanje koji ti omogućavaju nošenje dodatnih stvari, iako je volumen ranca već pun. Na njih možeš pričvrstiti jastuk za spavanje, termos, rezervne cipele, peškir i druge stvari koje ne možeš spakovati u ruksak.

Dodaci

Proveri sadrži li odabrani ranac i kišnu navlaku (koja je često skrivena u neprimetnom donjem džepu). Pažljivo proveri i njenu veličinu jer ona mora pokrivati celu površinu ranca radi potpune funkcionalnosti.

Na svako putovanje ponesi i komplet prve pomoći. Uvek je bolje biti spreman nego tražiti alternativna rešenja u području bez signala. U unapred pripremljenim kompletima za prvu pomoć možeš pronaći zavoje, flastere, gazu, makaze, rukavice i pištaljku.

Vrećica za vodu ili meh - sigurno bi se mogao naći još neki naziv za sistem za piće ili praktičnu putnu posudu za tečnost. Obično su mehovi već sastavni deo sportskog biciklističkog ranca, ali pre kupovine proveri je li ranac kompatibilan s mehom za vodu.

Kako pravilno spakovati ranac?

Sada smo potpuno opremljeni za putovanje. Imamo idealan ranac i svu potrebnu opremu. Preostalo nam je samo pakovanje, tako da važne stvari uvek budu pri ruci, a da istovremeno ranac ne puca po šavovima. Kako pravilno rasporediti težinu iznutra tako da dalje rukovanje spakovanim stvarima ne oduzima previše energije?

  1. Podeli stvari prema tome kada će biti potrebni. Ako znaš da će ti peškir zatrebati kasnije, spakuj ga ispred donjeg otvora, a ne na vrhu. Manje važne stvari spremi dalje od otvora.

  2. Opremi se dovoljnom količinom vodonepropusnih folija i kesica kako bi u njih mogle da se spakuju najvažnije stvari. Tvoja avantura na otvorenom mogla bi da se završi i pre nego što uopšte započne ako se, na primer, tvoja mapa pokvasi ili voda uništi sve elektronske uređaje u rancu.

  3. Teške stvari uvek stavi na vrh.

  4. Velike predmete poput šatora rasklopi na delove koje će biti lakše da smestiš u između odeće. Na ovaj način možeš prilagoditi i težište.

  5. Nakon pakovanja pažljivo zategni sve remene kako stvari unutra ne bi „plesale“, i da bi šetnja bila ugodnija.

 

Rančevi na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka