SAVET Telefoni
19.7.2018. 15.08.24

UBRZAJTE TELEFON

1/1

Telefoni su poslednjih godina postali naši najbolji prijatelji, ali i prijatelj ume da vas izda kad vam je najpotrebniji. Da biste uvek mogli da se oslonite na njih, pobrinite se da budu spremni za sve izazove. Prvi korak svakako su brzina i rad bez „štucanja“...

Telefoni postaju svemoćniji, s tehničkim specifikacijama koje su često u ravni s računarima. Paralelno s razvojem hardvera stižu nam sve zahtevnije aplika- cije koje maksimalno testiraju njihove mogućnosti. U zavisnosti od modela i proizvođača, mobilni telefoni s manje ili vise uspeha rešavaju zadatke koji su stavljeni pred njih. I dok neki s lakoćom izlaze na kraj i s najtežim izazovima, drugi se pregrevaju, koče i generalno gube korak sa softverom. Srećom, postoje metode koje mogu i te kako da pomognu i omoguće vam udobnije korisničko iskustvo.

 

Nepotrebne aplikacije

Jedan od najčešćih uzroka štucanja telefona jeste borba s manjkom prostora. Nagomilane aplikacije glavni su izvor muka, pa je najbolje da odvojite malo vremena i uklonite sve što zapravo ne koristite.
Baš kao i prilikom korišćenja desktop računara, često nas uhvati „hrčak sindrom" i ne želimo ništa da obrišemo jer će nam baš to, verovatno, možda, nekad zatrebati. Proverite na spisku aplikacija šta sve imate na telefonu i iznenadićete se šta sve čuvate, a velika je šansa da se među njima nalaze i neke koje ste davno instalirali i otvorili jednom ili nijednom. Najzad, i ako obrišete neku aplikaciju pa se posle ipak ustanovi da vam je potrebna, lako ćete je ponovo instalirati.
Proverite i da li vam je aktivna opcija automatskog ažuriranja u Google Play prodavnici. Iako je lakše ne razmišljati o ažuriranju, nije baš neophodno da sve aplikacije budu najnovije. Za mnoge treba primeniti zlatno pravilo PC korisnika - ako nešto radi, ne treba ga ažurirati.
Možda i najveći protivnici prostora i efikasnog rada telefona jesu aplikacije koje ne mogu da se uklone s telefona - (ne) popularne bloatware aplikacije koje su stigle uz instalaciju Android-a. Da biste se nekako izborili s njima, neophodno je da onemogućite njihov rad. Pronađite u meniju spisak aplikacija i krenite u surovo blokiranje.


Isključite animacije

Telefoni sve više postaju kompjuteri i po boljkama koje dele. Svi koji su ikada radili na sporijem računaru, znaju koliko uklanjanje animacija u Windows-u ubrzava stvar. Bolje i ružno ali brzo je filozofija koja se može uspešno primeniti i na telefone. Mnogi modeli koriste lepe (i duge) animacije kako bi ulepšali vizuelne tranzicije, ali to ima svoju cenu. Ukoliko vam je efikasnost telefona važnija od elegancije, isključite animacije u potpunosti.
Da biste podesili takve stvari, uglavnom je potrebno da aktivirate razne developer opcije. One se kriju u About sekciji, pod Build number. Tapnite Build number opciju sedam puta i aktiviraće se Developern  izbor. Sada u meniju Settings imate Developer  opcije. Uđite u njih i pronađite Window animation scale, Transition animation scale i Animator duration scale. Sve tri opcije isključite i uživajte u manje lepom, ali bržem telefonu.

Smanjite broj widget-a

Ukoliko brzina telefona i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, razmislite koliko je neophodno da imate widget-e na ekranima. Iako je to deo ugođaja i udobnosti korišćenja, ipak se neke žrtve moraju podneti ako želite brži rad. Mnogi widget-i su veliki potrošači resursa, jer aplikacije vezane za njih rade konstantno u pozadini. Jasno je da to može dovesti do uspore- nja, naročito na telefonima koji nemaju puno RAM-a.

Isto važi i za dinamične po- zadine i screensaver-e koji deluju lepo, ali proždiru memoriju. Ukoliko želite da zadržite eleganciju svog telefona, odlučite se za statične fotografije, koje ne zauzimaju mnogo memorije. Proverite opcije koje nudi Launcher koji koristite kako biste smanjili opteredvanje sistema. Ukoliko je neophodno, instalirajte neki drugi Launcher koji bolje koristi resurse telefona. Lepota i dinamičnost animiranih pozadina nisu prioritet u ovom slučaju.

 

Lite verzije aplikacija

Pojedine aplikacije poznate su po tome da „jedu" resurse. Pre svih mislimo na Facebook - malo ko toliko raste sa svakim ažuriranjem. Pored zauzimanja prostora, aplikacija je i prilično zahtevna što se procesorskog vremena tiče, pa neki telefoni imaju ozbiljnih problema pri korišćenju pune verzije. Ukoliko ne želite da vam većinu prostora zauzimaju čak dve Facebook aplikacije, vreme je da razmislite o Facebook Lite opciji. Isto važi i za druge aplikacije koje nude svoje „lakše" alternative.
Ove lakše varijante imaju manje opcija, vizuelno su siromašnije, ali nude iste bitne mogućnosti kao njihove osnovne, a bogatije verzije. Još jedna alternativa jeste brisanje ovih aplikacija i korišćenje drugih, manje zahtevnih. U slučaju Facebook-a jednako efektno je i korišćenje ove mreže preko browser-a, osim Messenger-a za koji morate da imate aplikaciju.

Optimizujte Chrome

Iako će mnogi red da je Chrome sam po sebi veliki potrošač resursa i da je bolje da pređete na Operu (Lite) ili Firefox, ipak je reč o najpopularnijem Web browser-u koji su svi navikli da koriste. Google je izgleda isto svestan masivnosti svog pregledača pa su ponudili opciju Data Saver koja nudi dvostruku korist - pored ubrzanja telefona, na ovaj način se s Interneta prenosi manje podataka. Ukoliko nemate paket s puno gigabajta, ova opcija veoma je korisna.
Chrome Data Saver kompresuje stranice za oko 30 odsto, čime se smanjuje vreme učitavanja na sporijim konekcijama. Ovaj režim funkcioniše tako što koristi Google proxy servere kako bi obradivao http zahteve. Da biste aktivirali ovu opciju, potrebno je da odete u Chrome podešavanja i potražite opciju Data Saver. Aplikacija nudi transparentnost po ovom pitanju, pa tako možete pratiti koliko ste megabajta na ovaj način uštedeli.

Uvek je tu factory reset

Resetovanje uređaja je poslednja opcija. I dok mnogi znaju za famozni hard reset, istina je da postoji mnogo vrsta resetovanja telefona ukoliko želite da se udubite u ovu problematiku: Soft Reset, Hard Reset, Low Level Reset, Master Reset, Master Clear  i Factory Data Reset. Iskreno se nadamo da nikad nećete biti prinuđeni da se previše bavite ovim opcijama. Svi redovno restartujemo telefon kad ,,zabaguje", ali ukoliko to postane redovna aktivnost, često nemadrugog rešenja do povratka na fabrička podešavanja.

Ova "format c:" opcija povlači za sobom gubitak svih podataka na telefonu, pa je preporučljivo napraviti backup pre ovog nepovratnog procesa. Reset može da preporodi vaš telefon koji muku muči s nakupljenim smećem i aplikacijama, usput vraćajući operativni sistem na verziju koja je originalno instalirana. Samo to je često dovoljno da telefon „prodiše", jer jednostavno njegov hardver ne može da pokrene nove, zahtevnije verzije operativnog sistema. Ta opcija najčešće se nalazi u Backup and Reset delu. Ipak, dobro razmislite pre nego što kliknete na nju.

Ukoliko vas i pored svih intervencija vaš mobilni telefon muči, imate dve opcije - servisiranje i kupovinu novog uređaja. Moderne tehnologije toliko se brzo razvijaju da vaš telefon teško može da ostane efikasan nakon dve godine korišćenja, dakle prelistajte PC Press i pronađite model koji najviše odgovara vašim potrebama... i vašem budžetu.

 

Pripremili: www.pcpress.rs
 

 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka