SAVET Psi
9.3.2018. 22.54.34

DA TVOJA KUCA NE BUDE GLADNA ...

1/1

Da li postoje univerzalna pravila za izbor hrane za pse? Nažalost ne, jer se naši četvoronožni prijatelji međusobno razlikuju kao i mi. Ipak, ne brini, mi smo ti pripremili neke smernice o tome kako pronaći najbolju hranu za pse, u zavisnosti od uzrasta, aktivnosti i potencijalnih zdravstvenih problema.

1. Vrlo važan faktor je zdravlje psa, jer među njima postoje mnogi koji su alergični na hranu za pse, ponekad su i pretili (tada je potrebna hrana s manje ugljenih hidrata i više proteina), a neki psi su takođe skloni prolivu (organizam im ne reaguje dobro na određeni brend hrane).

2. Nemojte zaboraviti na uzrast psa, štencima u stvari treba drukčija hrana od one za starije pse.

3. Na ishranu utiče (ne)aktivnost psa, pa tako aktivnom psu treba puno proteina, a zbog pogrešne ishrane može doći do nekontrolisanog gubitka težine. Ako pas nije toliko aktivan, ne troši puno energije i treba mu kupovati hranu s manje proteina.

4. Rase pasa se međusobno razlikuju po veličini, pa imamo male, srednje i velike pse, oni mogu biti kratkodlaki i dugodlaki, neki spavaju u travi, a drugi na kauču. Hranu za pse zato treba prilagoditi načinu života psa i specifičnim potrebama svake pasmine.

5. Jedan od ključnih faktora je i cena hrane, pa tako kupovinu uslovljavaju mesečna primanja i drugi troškovi. Preporučljivo je izračunati trošak hrane za psa po danu, a ne kolika je cena pakovanja po kilogramu. Uz određene namirnice, koje imaju veću prehrambenu vrednost, pas može smanjiti porcije, a da ipak dobije dovoljno energije. Kao rezultat toga, konzumacija hrane je manja nego u većim pakovanjima hrane s manjom nutritivnom vrednošću.

 

NE ZABORAVI I NA OSTALU OPREMU ZA PSE »

 

Neke neverovatne činjenice o našim najboljim četvoronožnim prijateljima:

- Psi lako zapamte do 250 različitih reči i gestova, mogu da broje do pet, a mogu čak i da obavljaju jednostavne matematičke operacije računanja. U proseku, pas je inteligentan kao 2-godišnje dete.

- Gradski psi žive u proseku tri godine duže od seoskih pasa.

- Oko 33% vlasnika pasa priznaje da njihovi ljubimci pričaju telefonom i ostavljaju poruke na telefonskoj sekretarici kad su oni odsutni.

- Nosni otisci kod pasa su jedinstveni kao i ljudski otisci prstiju. Uz pomoć nosnog otiska možemo tačno identifikovati pojedinačnog psa.

- Činjenica da su psi daltonisti, je mit. U stvari, oni vide boje, samo dosta slabije nego ljudi, kao što mi vidimo u mraku.

I neke duhovite izreke o psima :)

"Ako vaš pas misli da ste najbolja osoba na celom svetu, ne tražite drugo mišljenje." - Jim Fiebig

"Obožavam pse. Ova bića ne čine ništa iz političkih razloga." - Will Rogers

"Niko ne ceni posebnost vašeg razgovora kao što to ceni vaš pas." - Christopher Morley

"U trenucima sreće svi mi želimo da imamo rep, s kojim bismo oduševljeno mahali." - W.H. Auden

"Da bi čovek sačuvao pravu perspektivu svoje važnosti, treba da ima psa koji će mu posvećivati pažnju i mačku koja će ga ignorisati." - Derek Bruce

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka