SAVET Bela tehnika
16.2.2018. 13.45.08

VODIČ ZA BIRANJE NOVE 2U1 MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA!

1/1

Kupovina nove mašine za pranje i sušenje veša je velika odluka u svakom domaćinstvu. To je odluka koja će osim na budžet uticati i na vaše vreme, potrošnju vode i energije vašeg domaćinstva, kao i na organizaciju vaših svakodnevnih obaveza.

Kupovina ovakvog aparata iziskuje prilično istraživanja i truda oko izbora odgovarajućeg modela, njegove cene i kvaliteta. Izabrana mašina za pranje i sušenje veša treba da odgovara vašem budžetu i svim vašim potrebama, da bude izdržljiva i kvalitetna, a istovremeno da ne bude ni preglasna ni prespora.

 

KLIKNI I PROVERI MAŠINE ZA PRANJE VEŠA »

 

Za početak, kratko o samostojećim mašinama za sušenje veša

Zaključili ste da vam je potrebna mašina za sušenje veša i da ne možete više ni jedan dan bez nje. Prva odluka koju morate da donesete odnosi se na tip mašine za sušenje veša – na raspolaganju su vam samostojeće mašine za sušenje ili 2u1 mašine za pranje i sušenje veša. Kod samostojećih mašina za sušenje veša možete da birate između dva tipa: kondenzacione i ventilacione mašine za sušenje veša.

Ventilaciona mašina za sušenje uzima vazduh iz svoje okoline i ispušta iskorišćeni vazduh s druge strane. Iako je efikasnija od ostalih mašina za sušenje, retko kome odgovara. Neophodno je, naime, obavezno povezati na spoljašnji odvod vazduha. Praktično je nemoguće računati na upotrebu ove mašine za sušenje veša ako živite u stanu. Kondenzacione mašine za sušenje veša su češće korišćene, u njima vazduh cirkuliše kroz bubanj, hladi se u kondenzatoru i ponovo vraća u bubanj. Iako je praktičnija od ventilacione, veći je potrošač energenata – struje i vode.

 

KLIKNI I PROVERI MAŠINE ZA SUŠENJE VEŠA »

 

Na šta treba paziti prilikom biranja mašine za pranje i sušenje veša 

Treći tip mašine za sušenje veša je 2u1 uređaj s pranjem i sušenjem veša. Iako ovakav kombinovani uređaj ima dosta protivnika najčešće je jedina opcija ako živite u stanu ili imate ograničen prostor u koji ne možete da smestite odvojene aparate.

Ako razmišljate o kupovini kombinovanog uređaja, morate da znate nekoliko osnovnih ograničenja. 2u1 mašine za pranje i sušenje imaju različite kapacitete pranja i sušenja što najčešće znači da ćete opranu količinu veša morati da osušite u dve ture. Kod 2u1 uređaja, sušenje je kondenzaciono (nikada ventilaciono) pa takve mašine troše više vode i struje od samostalnih mašina za sušenje veša.

Kada birate model za sebe treba da pripazite na kapacitet veša koji uređaj može da opere i osuši. Nikada se ne preporučuje kupovina uređaja preterano velikog kapaciteta (ako vam zaista ne treba) jer će takav uređaj bespotrebno trošiti puno struje.

 

NAJPOPULARNIJI 2u1 MODELI MAŠINA ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA »

 

Koje su karakteristike važne 

Prilikom biranja mašine za pranje i sušenje veša pripazite i na dodatne programe koji se mogu koristiti. Jako je praktično imati opciju odlagnja starta jer tako možete koristiti mašinu za pranje i sušenje u noćnim satima kada je struja jeftinija. Birajte opcije sušenja na različitim temperaturama jer ćete tako moći da osušite i osetljiv veš.

Ako želite da dobijete opran i suv veš koji nije potrebno peglati, birajte model s parnim sušenjem i dodatnim programima koji sprečavaju gužvanje veša. Nezavisno od modela, ako ne želite da peglate morate da pripazite da veš izvadite iz mašine neposredno nakon završetka programa sušenja.

S obzirom da 2u1 uređaji nemaju isti kapacitet pranja i sušenja, praktično je da izaberete mašinu za pranje i sušenje koja ima senzore za napunjenost bubnja koji će vas obavestiti o težini veša koji ste stavili na pranje ili sušenje.

 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka