SAVET Auto-Moto
30.1.2017. 10.46.17

KAKO IZABRATI ADEKVATNE GUME?

1/1

Prilikom izbora guma je potrebno uzeti u obzir tip gume, dimenzije i tehničke karakteristike. Kao pomoć pri izboru pogledaj informacije na EU nalepnici koja se nalazi na gumama.

U odnosu na tip gume dijele se na letnje, zimske (M+S) i univerzalne, a mogu da budu namenjene ličnim automobilima, terencima (4x4) ili SUV vozilima, kao i teretnim vozilima.

Prilikom kupovine guma postoji 5 ključnih podataka koje možeš da pronađeš u korisničkom uputstvu* svog automobila (kao primer navodimo gumu »185/60 R15 82H«)

Širina ili presek (185) u milimetrima;

Visina (60), koja označava visinu ivica stranice, podeljenu sa širinom gume;

Prečnik (15) felne za koju je guma namenjena (u colima/inčima);

Indeks nosivosti (82), koji označava maksimalno opterećenje gume;

Indeks brzine (H) koji označava maksimalnu brzinu, pri kojoj je vožnja s izabranom gumom sigurna.

* Pre potrage za novim gumama, potraži korisničko uputstvo svog vozila u kojem su navedene dimenzije guma i vrednosti indeksa.

Pri izboru guma na osnovu ekoloških faktora mogu ti pomoći EU oznake koje se od novembra 2012. nalaze na svim gumama. Te oznake pružaju informacije o buci, potrošnji goriva i prianjanju, što olakšava međusobno upoređivanje različitih guma (kao kod energetskih nalepnica na kućnim aparatima).

Efikasnost goriva: Vrednost se prikazuje na obojenoj lestvici razreda A-G pri čemu oznaka A (zelena) predstavlja najbolju efikasnost goriva, dok oznaka G (crvena) predstavlja najlošiju. Na primer: razlika između dva razreda može da predstavlja do 7,5 % manju potrošnju goriva, što u celokupnom vremenskom periodu upotrebe gume može da bude značajna ušteda.
 

Prianjanje na mokroj podlozi: Ova je vrednost označena razredima od A do F pri čemu A predstavlja najbolje, a F najgore prianjanje. Dobro prianjanje na mokroj podlozi podrazumeva kraći put kočenja do potpunog zaustavljanja na mokrim putevima!
 

Buka: Vrednost označava emisiju spoljne buke guma u decibelima, nivo buke je prikazan oznakom od 1 do 3 crna talasa, pri čemu 1 crni talas predstavlja tihe gume, a 3 crna talasa bučne gume. Vozilo za vreme vožnje stvara buku, delom i zbog vrste guma, i time znatno utiče na okolinu.

 

SAVETI ZA IZBOR GUMA »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka