SAVET Zimski sportovi
21.11.2016. 14.05.13

BIRANJE ODGOVARAJUĆE OPREME ZA ZIMSKE SPORTOVE

1/1

Da li i ti spadaš u ljubitelje skijanja ili vožnje snowbord-a ? Da li tražiš odgovarajuću sportsku opremu za početak zimske sezone, ali ne znaš koju prodavnicu da izabereš? Izbor odgovarajuće skijaške ili snowboard opreme je izuzetno težak zadatak, pogotovo ako si u potrazi za dečijom opremom ili ne znaš mnogo o kupovini takvih proizvoda. Da bismo ti barem malo olakšali izbor, imamo za tebe na jednom mestu više od 85 brendova i 600 proizvoda za zimske sportove iz više od 25 prodavnica.

Izbor skija i skijaške opreme

Dužina

Pre izbora odgovarajućih skija moraš da uzmeš u obzir svoje poznavanje skijanja, visinu, težinu i motoričke veštine kao i koji ti je omiljen način skijanja. Skije su dostupne u različitim dužinama, a pravu dužinu je najbolje odrediti prema visini skijaša. Početnicima je najbolje da skijaju s nešto kraćim skijama koje su lakše, i kojima se lakše upravlja. Iskusni rekreativci mogu sebi da priušte malo duže skije s kojima će skijanje biti brže i preciznije.

Tvrdoća

Tehnika skijanja u velikoj meri zavisi od tvrdoće skija. Načelno, tvrđe skije su pogodne za malo teže skijaše s puno iskustva i u boljoj fizičkoj kondiciji. Savijanje i kontrola težih skija zahteva puno energije, dok je upravljanje mekšim skijama nešto lakše. S mekšim skijama se početnici mnogo lakše snalaze, a tada je i sam napredak u skijanju veći.

Radijus

Radijus je izuzetno važan za samu tehniku skijanja, veći radijus omogućava duže zavoje i obrnuto. Za kratke zavoje i malo manje iskusne skijaše, stručnjaci preporučuju skije s manjim radijusom, a za iskusne skijaše i ljubitelje dugih zavoja, preporučujemo skije s većim radijusom.

Izbor daske i opreme za snowboard

Kada se odlučiš za kupovinu opreme za snowboard, izbor pravih kopči je vrlo važan. Da bi kopče u potpunosti držale tvoje cipele i dobro prenosile silu na ivične delove daske, potrebno je prvo odabrati cipele, a nakon toga kopče. Modeli kopči se međusobno razlikuju jedni od drugih u pogledu kvaliteta, cene, praktičnosti, fleksibilnosti pete i tehnološkom poboljšanju. Vrlo je važno da su snowboard kopče i cipele međusobno kompatibilni jedni s drugima. Moraš da kupiš pravu veličinu kopči, ali i da budeš siguran da su dovoljno prilagodljive tvojim potrebama, načinu vožnje, a posebno da su dovoljno udobne. Postoje dve osnovne vrste kopči: strap-in kopče sa trakama za pričvršćivanje i step-in kopče s jednostavnom metodom za pričvršćenje, u koje samo zakoračiš. Cene kopči prilično variraju, a za step-in kopče treba da kupiš posebne step-in cipele.

Vrlo je važna i širina daske za snowboard. Ne bi trebalo da bude preuska ili preširoka, a njena dužina takođe mora da bude odgovarajuća, a to je 90 posto tvoje visine. Snowboard daska može da bude u tri oblika: directional, koja je najbolji izbor za vožnju na svim vrstama snega, twin-tip, koja je idealna za slobodan stil i directional twin koja je najbolji izbor jer nudi sve. Pre kupovine snowboard daske potrudi se da saznaš nešto o njenoj tvrdoći. Što je veća tvrdoća daske, to je ona više adekvatna za uređene staze i utabani sneg, dok su mekše daske dobar izbor za grudvasti i mekani sneg.

Odeća za zimske sportove

Izabrana skijaška odeća mora da obezbeđuje dobru toplotnu izolaciju, a proveri i da li je vodootporna i dovoljno široka i udobna za akrobacije na skijalištu. Preporučljivo je da ima veći broj džepova, jer tako sebi olakšavaš nošenje sitnica koje su nam na skijalištu neophodne. Mnogi sportisti svoju skijašku odeću biraju u odnosu na to kako izgledaju u njoj, jer im je to vrlo bitno tokom omiljenih zimskih sportskih aktivnosti.

 

 

POGLEDAJ OSTALU MODERNU PONUDU »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka