Koje namirnice nije preporučljivo zamrzavati?

2.5.2014. 12.44.33

S obzirom da su se naše potrošačke navike promenile i danas ređe kupujemo velike zalihe hrane nego što smo to radili ranije, zamrzivač je i dalje jedan od osnovnih kuhinjskih uređaja. Nepotrošena hrana pred istekom roka trajanja, ostaci od ručka ili večere i omiljena sezonska jela, sve to završi u zamrzivaču jedne prosečne porodice. U nastavku te podsećamo na namirnice kojima nije mesto u zamrzivaču!

image

TREBA TI NOVI ZAMRZIVAČ , ALI NE MOŽEŠ DA SE SNAĐEŠ U OGROMNOJ PONUDI NA TRŽIŠTU? OVDE možeš da uporediš zamrzivače prema njihovim tehničkim karakteristikama! 

Nemoj ni da pokušavaš sa zamrzavanjem sirovih jaja u ljusci jer će pući prilikom zamrzavanja, a nikada nemoj zamrznuti ni kuvana ili pečena jaja jer tako postaju gumasta. Isto tako, oprezno sa zamrzavanjem svežeg voća i povrća sa velikim udelom vode ( kukumari, rotkvice, zelena salata, paradajz, jabuka, grožđe, ...) jer pri zamrzavanju nastali led oštećuje tkivo namirnice. Nije preporučljivo ni zamrzavati osetljivo sveže bilje (začinsko) kao što je peršun, bosiljak ili korijander, jer će prilikom zamrzavanja lišće promeniti boju. Ni umaci na bazi jaja i mlečnih masti ne bi smeli da se nađu u zamrzivaču – majonez će se, na primer, zamrzavanjem odvojiti na pojedinačne sastojke.

Ne bi trebalo ni eksperimentisati sa običnim jogurtom, kiselom pavlakom, svežim sirom sa velikim udelom masnoće i obranim mlekom, jer će proces zamrzavanja negativno uticati na ukus i izgled tih namirnica. Polutvrdi sirevi mogu da se zamrznu ali komadi ne smeju biti veći od g ni deblji od 2,5cm. Sir se prilikom zamrzavanja može isušiti pa je potrebno da ga umotaš u aluminijumsku foliju i kesicu za zamrzavanje. Meki, desertni sirevi se lako zamrzavaju, ali moraju biti zreli, jer se inače proces zrenja zamrzavanjem usporava. Sveži kravlji sir se može zamrznuti ako ima nizak procenat masti. 

Prilikom čuvanja ostataka hrane u zamrzivač savetujemo da napišeš datum zamrzavanja jer nakon određenog vremena u zamrzivaču namirnice gube na kvalitetu. Maslac, margarin i rendani sir u zamrzivaču mogu provesti do 4 meseca, hleb i gotova hrana mogu stajati oko 3 meseca, povrće od 8 do 12 meseci, a meso između 1 meseca (slanina) i 18 mjseci (piletina), dok će masnija riba izdržati oko 3 meseca, a ona posnija oko 6 meseci.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka