Kako se snaći bez struje?

3.2.2014. 13.12.55

Ledeni oklop koji nas je zarobio prouzrokovao je brojne probleme posbno na električnoj mreži u pojedinim područjima i mnogi od nas ovih dana su se prisetili kako je to biti bez struje. Ako se nalaziš u grupi sretnika koji taj scenario nisu doživeli, nemoj da likuješ i radije pročitaj kako možeš da se pobrineš da zimski sati prođu brzo i bezbolno.

image

Odaberi adekvatan tip zamrzivača! OVDE pregledaj celu ponudu, uporedi modele i donesi pravu odluku o kupovini!

Činjenica je da nam nestanak struje ovih dana najmanje zadaje glavobolje zbog svetla i/ili internet priključka. Ostati bez grejanja na ovoj hladnoći i bez hrane u zamrzivaču i frižideru su mnogo ozbiljniji razlozi za brigu. Ako, prilikom nestanka struje uopšte ne otvarate vrata frižidera (ili najkraće potrebno) znajte da će verovatno moći da održava zadatu temperaturu oko 4 sata. Preventivno možete da ga obložite pregradama stiropora ili u da stavite u frižider neke od rashladnih uložaka ako ih imate u zamrzivaču. Kada smo već spomenuli zamrzivač, moraš da znaši da će u punom zamrzivaču namirnice biti sigurne oko 24 sata dok će na pola napunjen zamrzivač moći da održava temperaturu duplo duže, oko 48 sati. Naravno, osnovni preduslov je da se vrata zamrzivača otvaraju jedino kada je to zaista potrebno.

Nakon povratka električne energije obavezno proveri sve namirnice u frižideru i zamrzivaču. Pri tom bi bilo zgodno da koristiš termometar za hranu, ali će biti dovoljno ako se osloniš na svoja čula – vid i njuh. Meso, jaja i gotova jela na temperaturi od 4,4 °C mogu da izdrže do 2 sata, a hrana iz zamrzivača može da se ponovo zamrzne jedino ako temperatura nije prešla 4,4 °C.

U vanrednim situacijama kao što je ova, najbolje je da vreme provedete kod kuće. Probaj da se opustiš i zabaviš sa drugim članovima porodice uz društvene igre, pantomimu, čitanje priča ili slično.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka