Pri kupovini testere sigurnost bi trebalo da bude na prvom mestu

18.12.2014. 13.22.45

Postoje različite mašine, koje imaju različitu namenu. Među popularnim mašinama, koje ćemo bolje upoznati u ovom članku, su kružne, lančane i motorne testere.Motorna testera je mašina koja se koristi u profesionalne svrhe i kod kuće. Praktično svaka motorna testera ima benzinski motor, ali postoje i električne motorne testere.

image

Za ozbiljniji rad je najbolja motorna testera sa benzinskim motorom, čega smo itekako svesni pri kupovini takvih testera. Benzinski motor obično ima mnogo više snage nego električni motor. Takođe, trajanje benzinskih testera je mnogo veća nego električnih testera. Punjenje testere sa benzinskim motorom traje samo nekoliko sekundi, dok se električne pune i po nekoliko sati.

Lančane testere se od motornih ne razlikuju mnogo. Jedina karakteristika, koja je nužna da bi testera bila lančana, je ta da je lanac taj koji obavlja sav posao. Snaga testere i veličina oštrica, osim cene i nekih drugih svojstava su najbitnije karakteristike koje bi trebalo da utiču na tvoj izbor pri kupovini. Lančane testere sa većom snagom i većim oštricama omogućiće ti upravljanje i sečenje stabala koje testere sa slabijim motorom i manjim noževima ne bi mogle.

Kružna testera je jedna sasvim druga vrsta testere. Kružna testera nije namenjena za sečenje i obaranje stabala, jer to njena konstrukcija i ne dozvoljava. Ova testera ima takođe i neke vrlo bitne tehničke karakteristike koje je dobro znati pre kupovine. Snaga motora je isto jako bitna, ali obrati pažnju i na brzinu okretanja, dubinu sečenja i njenu težinu.

Bez obzira kakva vrsta testere ti je potrebna i za šta ćeš je koristiti, sigurnost mora da bude na prvom mestu, kako za onoga ko se njome služi, tako i za onoga ko stoji u neposrednoj blizini. Određena stručnost i što veće iskustvo su bitni za sigurnost, ali takođe i kupovina adekvatne zaštitne odeće.

Prilikom rukovanja testerom, obavezno budi siguran da su svi prisutni oko tebe na dovoljnoj udaljenosti. I ne zaboravi da ne ugrožavaš ostale oko sobe samo direktno svojom mašinom, nego i indirektno, prvenstveno prilikom rušenja stabala kada mogu da nastradaju oni koji se od tebe nalaze na udaljenosti i većoj od deset metara.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka