Čuvajte vid i ne odgađajte posetu optičaru

22.12.2014. 12.31.00

Vid je zasigurno jedno od najvažnijih čula i izrazito je važno da su oči uvek pravilno zaštićene. Često to nije tako pa očima posvetimo pažnju tek kada primetimo da nam je vid oslabio. U tim trenucima najvažnije je odmah otići lekaru specijalisti koji će nakon detaljnog pregleda pripisati potrebnu terapiju, najčešće - naočare za vid određene dioptrije. Osim naočarama, korekciju vida možete postići i dioptrijskim sočivima, odluka je na vama.

image

U optičarskim radnjama možete izabrati najrazličitije vrste sunčanih naočara i okvira naočara za vid. Bez obzira na probleme sa dioptrijom, ako ih već ne nosite, svakako razmislite o kupovini sunčanih naočara. One su izrazito značajne u zaštiti očiju od negativnih sunčevih zračenja. Ako pak imate probleme sa vidom, u optičarskim radnjama ćete bez problema moći da dobijete i sunčane naočare sa potrebnom dioptrijom.

Jednom kada korekcija vida postane obavezna bitno je da odlučite hoćete li nositi naočare ili sočiva. Naravno, uvijek ih možete kombinovati pa upotrebljavati i jedno i drugo, ali ako vam je pripisana visoka dioptrija, sočiva neće biti dostatne, mora ćete izabrati naočare za vid.

I za sočiva i za naočare biće vam potrebno određeno vreme za prilagođavanje. A jednom kada vam je propisana određena dioptrija, na prve znakove pogoršanja stanja mora cete hitno da odete na pregled i verovatno zamenite naočare ili sočiva. Bezbrižni deo kupovine naočara za vid odnosi se na odabir okvira. U optičarskim radnjama ćete zaista pronaći najrazličitije stilove i modele okvira za naočare raznih proizvođača i dizajnera.

Ponekad vid oslabi od umora, preteranog gledanja u televizor ili računar. U takvim slučajevima ne trebate paničiti, ali ako stanje potraje nekoliko dana svakako posetite optičara. Nikada ne biste trebali da nosite naočare sa dioptrijom bez preporuke lekara i bez obavljenog specijalističkog pregleda.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka