Vrste i izbor merača krvnog pritiska

22.12.2014. 20.33.00

Da biste lako izmerili svoj krvni pritisak i tako nadgledali zdravlje kod kuće, važno je odabrati pravi merač. Na tržištu postoje razni merači pritiska koji se razlikuju po načinu na koji mere. Naime, oni se dele u tri grupe. Prvi, ručni merači su za merenje koristili stetoskop, mehur za naduvavanje, te prikazivač pritiska. To su merači kojima ručno morate naduvavati remen, a zatim lagano otpuštati vazduh pomoću ventila kako bi izmerili pritisak.

image

Drugi tip su poluautomatski merači, koji zahtevaju ručno naduvivanje remena, ali onda sami ispuštaju vazduh i mere krvni pritisak. U treću grupu spadaju automatski krvni merači, koji sami i naduvavaju i ispuštaju zrak. Automatske merače pritiska možete koristiti za merenje na nadlaktici, prstu ili podlaktici, ali ne mora svako merenje biti i tačno. No, nije ni svaki merač primeren za svakog bolesnika.

Poluautomatski merač će teško koristiti bolesnici sa artritisom, jer im je broj otkucaja nepravilan. Automatski merač će zbog svoje nepreciznosti obeshrabriti starije osobe i osobe sa bolestima krvnih sudova, rizičnu grupu. On ima problema s merenjem kada je broj otkucaja srca brz ili kad osoba ima nizak pritisak.

Kada se odlučite za kupovinu, pre svega obratite pažnju na sledeće karakteristike: veličina remena kod raznih merača se razlikuje. Osobe s manjim obimom nadlaktice zahtevaju manji remen, koji bi inače trebalo da bude 80 posto veći od obima nadlaktice.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste ekran - morate moći da pročitate merenja na njemu. Ručni merač mora imati dobar stetoskop, kroz koji ćete moći da čujete sve šumove. Za merenje kod kuće najviše preporučujemo model koji meri pritisak na nadlaktici.

Danas su merači pristiska toliko napredovali da vam ne pokazuju samo gornji i donji pritisak već i niz drugih parametara koji daju bolji uvid u vaše zdravlje i omogućavaju vam da vodite evidenciju na računaru. Međutim, kada odlučite koji je merač najtačniji, najbolji, to nije jedina stvar na koju morate paziti. Merač pritiska morate naučiti i pravilno da koristite.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka