Vrste kuhinjskog posuđa, opreme i pribora

9.5.2017. 11.30.52

Kuhinjska oprema i pribor neizostavni su u svakoj kuhinji. Uprkos brojnim kuhinjskim aparatima koje posedujemo, razni drugi kuhinjski pribor olakšaće nam kuvanje i učiniti ga zabavnijim. U kategoriji kuhinjske opreme i pribora na našim ćete stranicama pronaći sve od pribora za jelo, servisa, kuhinjskih lonaca i tiganja, posuda, noževa, čaša i šolja, tanjira i svega ostalog što će vam poslužiti u kuhinji. Kod odabira, vodite se stvarnom potrebom i kupujte proizvode koje ćete zaista koristiti.

image

Ako birate kuhinjsku posudu i lonac, morate paziti da materijal od kojeg je napravljen ne utiče na miris, ukus i da ne smanjuje nutritivnu vrednost hrane koja će se u njemu pripremati. Posuđe koje koristite može biti napravljeno od inoksa, emajla, bakra, stakla, keramike... Svaki materijal ima različite karakteristike pa mnogi u svojim kuhinjama imaju posuđe različitog materijala za različitu namenu. Jedan od skupocenijih i kvalitetnijih materijala koje smo naveli je bakar. Bakreno posuđe načelno je jako skupo, ali i visokokvalitetno zbog svoje dugotrajnosti i činjenice da se ravnomerno zagreva. Ipak, najčešće korišćene posude za kuvanje napravljene su od emjala ili inoksa. Inoks posuđe lako se održava i dugog je veka trajanja.

Ako vam treba nov kuhinjski tiganj, izaberite neki gde hranu možete pripremati bez dodataka masnoće. Uobičajen obabir bio bi teflonski ili keramički tiganj, ali budite jako oprezni s njima i bacite ih kada im se ošteti dno. Ako ste spremni izdvojiti malo više novca, razmislite o tiganju napravljenom od livenog gvožđa ili gusa. Takvo posuđe jako je teško, ali i iznimno kvalitetno, ravnomerno se zagreva pa u njemu možete pripremati najrazličitija jela. Pripazite samo, ono zahteva drugačiji način održavanja i čišćenja.

Kada birate novo posuđe, neka vam ne bude žao da izdvojite malo više novca za kvalitetniji materijal ili praktičniji dizajn. Moramo vas upozoriti da posuđe birate i po vrsti ploče za kuvanje koju koristite. Ako imate indukcijsku ploču za kuvanje, treba vam posuđe s posebnim dnom prikladim za indukcijsko kuvanje. Naravno, različite vrste jela zahtevaju i različite veličine i oblike posuđa pa i to uzmite u obzir, posebno ako ih kupujete pojedinačno.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka