Supermarket

Vrste i karakteristike loptica

22.12.2014. 17.39.00

Među popularne sportove spadaju badminton, tenis i golf. Ono što je zajedničko svim tim sportovima jesu loptice male veličine.

image

Badminton je nastao 1873. godine u Engleskoj, a danas je olimpijski sport. Opremu koju morate imati da biste zaigrali badminton čine mreža, reket i loptica. Za početnike će biti najbolja plastična loptica, one su izdržljivije i duže će trajati. Badminton lopte mogu biti izrađene od prirodnih materijala, od perja guske ili patke, što omogućava da loptica brže leti, kapica loptice je izrađena od pluta. Brzina koju dostiže loptica može preći 300 kn/h. Pernate loptice su namenjene za profesionalne igrače, jer nude kvalitetniju igru, iako neki igrači nisu zadovoljni tim lopticama jer se brzo unište a nisu jeftine. Zasad nema zamene za pernate loptice. Pernate loptice mogu svetleti u mraku, jer su obojane fluorescentnom bojom. Još jedan popularan sport koji se igra reketom je tenis.

Teniska loptica bi trebalo da bude svetle boje, žute ili zelene, a površina mora biti ujednačena i bez šavova. Izrađene su od visokokvalitetnih materijala, obično od vune i najlona, a prečnik im je 68 mm. Važna karakteristika teniskih loptica je izdržljivost, a posebno si dizajnirane za zemlju ili travu.

Još jedan sport koji zahteva lopticu jeste golf. Svake godine se u Americi izgubi više od trista hiljada loptica, a zbog duge razgradnje one su štetne za prirodu. Kada se tek pojavio kao sport, golf se igrao s drvenim lopticama, a kasnije su ih zamenile one punjene perjem i obložene kožom. Golf loptice su vrlo važan deo golf opreme, kao i štapovi, koji utiču na brzinu i pravac, te udaljenost koju loptica može da postigne. Golf loptice se razlikuju po tvrdoći, što je kriterijum za njihov odabir. Golf lopta sa tri ili više slojeva, od mekših materijala, ima relativno visoku cenu, a amaterima se preporučuju lopte u dva sloja, sa nešto težim spoljašnjim slojem, jer se i s njima postižu dobri rezultati, a jeftinije su.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka