Supermarket

Skijanje i skijaška oprema

22.12.2014. 22.23.00

Zimski sportovi poput skijanja ili snowboard-inga su popularan način rekreacije i imaju brojne predane poklonike. Međutim, za oba ta sporta trebaće vam velika količina odgovarajuće opreme – od samih skija i daski do štapova, jakni, pancerica, buca i svega ostalog. Izbor je veliki, pa kupovina može biti komplikovana, posebno ako ste početnik i niste u potpunosti sigurni što vam sve treba.

image

Kod kupovine skija morate biti oprezni, i paziti na stvari kao što su visina i težina skijaša, a osim po tome skije izaberite i po željenoj vrsti skijanja. Skije su dostupne u različitim dužinama, oblicima i međusobno se razlikuju po tvrdoći, težini i kvalitetu materijala od kojeg su napravljene.

Početnici bi trebalo da koriste mekanije skije, koje su lakše i s kojima je jednostavnije upravljati. Skije su najčešće zaobljenog oblika, na krajevima su šire nego u sredini i kraće su u odnosu na starije tipove skija. Za sve koji se skijanjem bave rekreativno adekvatne su skije od tvrđih materijala. Duže i tvrđe skije omogućiće bržu vožnju i biće stabilnije. Skije se još dele i na kraće s manjim radjiusom – slalomske, i duže s većim radijusom – veleslalomske.

Ako kupujete snowboard-ing opremu pazite kod izbora vezova. Da bi vezovi u potpunosti odgovarali bucama za snowboard i da bi se sila pravilno prenosila na dasku, izaberite prvo snowboard-ing čizme, pa po njima kupujte vezove. Vezove ćete naći kod raznih proizvođača, sa različitim cenama i kvalitetom.

Morate da pazite kod izbora veličine. Postoje dve vrste vezova; strap-in vezovi koji imaju kaiševe i step-in vezovi koji imaju kopče za pričvršćivanje. Cene značajno variraju, jer ako želite step-in vezove morati imati i posebne step-in snowboard-ing čizme.

Važnije od samog izgleda snowboard daske je njena širina. Ona ne sme da bude preuska, a ni preširoka i mora da bude adekvatne dužine – dužina neka bude otprilike 90% vaše visine. Snowboard daske možete pronaći u tri oblika; directional, twin – tip i directional twin. Directional snowboard daska je dobar izbor za duboki sneg, twin – tip za freestyle vožnju, a dirctional twin vrsta daske je dobar izbor za kombinovanje vrsti vožnje.

Kod kupovine daske pripazite na njenu težinu i fleksibilnost. Horizontalna fleksibilnost je povezana sa vašom težinom, dok vertikalna zavisi od tvrdoće daske. Tvrđe snowboard daske su zgodne za uređene staze i tvrdi sneg, dok su mekanije daske bolje za mekani, praškasti sneg.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka