Sijalice su sastavni deo svakog prostora

5.5.2017. 11.52.43

Sijalice stvaraju svetlo, bez kojeg ne možemo zamisliti život pošto napolju padne mrak. One mogu biti klasične, štedljive, LED ili halogene, a razlikujemo ih još i po veličini i obliku, te po jačini svetlosti i naponskoj snazi. Svaka pojedinačna sijalica ima svoja specifična svojstva.

Sijalica je sastavni deo svakog prostora, otvorenog i zatvorenog, kojem je potrebno osvetljenje. Iako poznajemo više vrsta sijalica, najčešće koristimo klasične sijalice u obliku kugle sa žarnom niti. Sijalice veće snage, iznad 200 W, najčešće su kruškolikog oblika, a za dekorativna svetla možete izabrati sijalice u obliku svećnjaka, zavijene pa čak i one sa dekorativnim veštačkim plamenom.

Halogene sijalice razlikuju se od klasičnih, električnih sijalica iako i one koriste žarne niti. Glavna karakteristika halogenih sijalica je halogeni kružni proces plinskog punjenja, koji u potpunosti sprečava proces crnjenja balona sijalice. Električna sijalica proizvodi svetlo zagrevanjem žarne niti uz pomoć električnog priključka, odnosno grla sijalice. Za razliku od električne, halogenu sijalicu je moguće zagrejati na puno višim temperaturama, zbog čega je i njena efikasnost veća.

Još jedna vrsta sijalice je LED sijalica, namenjena korišćenju u kući, kamp-prikolicama, na brodovima, itd. LED sijalice su elektronske naprave s malim transformatorima, skupovima čipova i diodama koje emituju svetlost. Za razliku od električnih sijalica, LED sijalice većinu energije pretvaraju u svetlosnu, a tek neznatni deo u toplotnu. Zato LED sijalica jačine 8 W proizvede istu količinu svetlosti kao električna sijalica jačine 80 W. Prednosti LED sijalice su tako: vrlo niska potrošnja energije i izuzetno dug vek trajanja, u proseku 50.000 radnih sati. Osim toga, LED sijalice proizvode znatno manje toplote jer su izrazito efikasne u pretvaranju električne energije u svetlosnu.

Fluokompaktne ili štedljive sijalice su fluorescentne cevi napravljene s namjerom da u potpunosti zamene klasične sijalice sa žarnom niti. Štedljive sijalice se po izgledu dele na spiralni ili cevni tip. Štedljive sijalice imaju duži vek trajanja u poređenju s konvencionalnim sijalicama, a troše čak pet puta manje električne energije jer gotovo polovinu te energije pretvaraju u svetlosnu. Međutim, štedljive sijalice imaju i nekoliko negativnih svojstava. Prvenstveno su prilično opasne za zdravlje i okolinu zbog velikog procenta žive koji sadrže. Preporučljivo je zbog toga da se nakon upotrebe odlažu u zatvorene tegle kako ne bi došlo do zagađivanja okoline.

Slične kategorije

Pre kupovine želiš da vidiš više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o.