S pravim patikama za trčanje izbegnite povrede

22.12.2014. 16.31.00

Sve veća svest o važnosti rekreacije i odnosu sporta i zdravlja doprinela je rastućoj popularnosti pojedinih sportskih aktivnosti nezavisno od pola ili godina rekreativca. Jedna od takvih disciplina je definitivno trčanje, koje je proteklih godina postalo izuzetno popularna i omiljena amaterska sportska aktivnost.

Kao i kod drugih disciplina, tako je i kod trčanja sigurnost i sprečavanje povreda je jedna od najvažnijih mera opreza. U tom smislu treba da se pobrinete da za trčanje, kao i bilo koji drugi sport, imate odgovarajuću opremu, kao i da se pre trčanja redovno zagrevate i da izaberete najmanje štetnu podlogu za trčanje.

Kako se ne biste povredili ili previše opteretili kolena i zglobove, izaberite odgovarajuću podlogu za trčanje. Najadekvatnije bi bilo da trčite po atletskoj stazi, a najviše morate da pazite ako trčite po asfaltu. Što je podloga tvrđa, to je veća i mogućnost povrede. Ne zaboravite da se rastegnete pre trčanja, kolena i zglobovi mogu ozbiljno da stradaju ako ih ne zagrejete pre fizičke aktivnosti.

Srećom, za trčanje vam treba zapravo samo jedan jedini komad opreme – patike. Svu ostalu opremu koja vam je na raspolaganju možete ili ne morate da uzmete, u zavisnosti od vaših želja i potreba. Ipak, patike izaberite pažljivo – pokušajte da razmislite po kojoj podlozi ćete najviše da trčite i kojom vrstom trčanja želite da se bavite.

Patike mogu biti sprinterske, za pronaciju ili supinaciju. Mogu biti namenjene maratonskom trčanju, a razlikuju se i modeli namenjeni asfaltu, stazama u prirodi ili trčanju po atletskoj stazi. Pažljivo izaberite i veličinu. Patike za trčanje možete pronaći u specijalizovanim sportskim prodavnicama ili u prodavnicama sa obućom.

Ako patike kupujete online, izaberite prodavnicu koja vam nudi bolje mogućnosti za zamenu, da biste mogli da ih promenite u slučaju da pogrešite broj i veličinu. Sve potrebne informacije i veliku ponudu možete pronaći u našoj kategoriji patika za trčanje.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o.