Ribolov je odličan sport za svakog nakon stresnog radnog dana

22.12.2014. 03.59.00

Ribolov je jedna od najpopularnijih aktivnosti među ljudima koji žive u blizini reka i jezera. Iako je često mišljenje da je ribolov sport za starije, koji žele malo mira i kontakt s prirodom, to nije slučaj. Sve više i više mladih ljudi bira ribolov kao sport i neku vrstu hobija, kako bi našli utočište od naporne i stresne svakodnevnice.

image

U ribolovu se angažuje sve više i više amaterskih ribolovaca koji se bave ribolovom samo nekoliko puta godišnje. Ako ste i vi jedan od njih verojatno nemate sav pribor koji vam je potrebanza ribolov, pa se često dogodi da se deo opreme i izgubi, pogotovo ako su dva ribolova udaljena po godinu dana.

Ribolovački štap je prvi i najskuplji deo opreme za amaterske ribolovce ako žele da se bave ribolovom ozbiljno. On može biti različitih dužina i zavisi od vrste ribolova i okoliša ribolova. Ako želite da lovite u gusto obraslim područjima, veliki štap će vam dosta otežavati posao. Za takvu okolinu je bolji manji štap, koji neće biti dobar za čiste rečne obale gde želite da bacite udicu što dalje. S malim štapom vaš domašaj će biti mnogo kraći.

Udica, je jedna od neophosnih delova opreme bez koje nećete biti u mogućnosti da lovite ribu. Pri kupovini izaberite udicu veličine koja odgovara vrsti ribe koju želite da lovite. Za manje ribe koristite manju udicu, a za veće veću. Takođe možete koristiti udice koje sadrže više kuka zajedno (blizanci, trojke). Pre ribolova proverite da li je korišćenje takvih udica dozvoljeno, jer na većini reka nije.

Plovak je još jedan dio opreme za ribolov, koji nije nužno potreban. Za ribolovce početnike plovci olakšavaju lov, dok ga iskusni ribari najčešće ne upotrebljavaju.

Ako se do sada niste odlučili za ribolov sada je možda pravi trenutak da probate. U privatnom i poslovnom životu stres je čisto prisutan, a ovo je odličan način opuštanja. Ako želite da idete u ribolov samo nekoliko puta godišnje kupite sebi dnevne ribolovačke dozvole. Za one koji bi želeli da love češće, koliko god vam obaveze dopuštaju, najbolje je da polože ispit za ribolovce i kupe godišnje ribolovačke dozvole.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka