Razvoj bežičnih fiksnih telefona i VoIP telefonije

22.12.2014. 09.18.00

Fiksni telefoni su pre nekoliko godina prepustili vodeću ulogu mobilnim telefonima koji danas dominiraju na tržištu. Uprkos ovom trendu fiksni telefoni se koriste i danas, a zbog nižih troškova telefoniranja njihovo korišćenje je čak u porastu. Ovi telefoni se koriste jednako u domaćinstvima i preduzećima.

image

Uprkos manjoj upotrebi fiksni telefon se tokom godina razvio i zbog toga danas uglavnom koristimo bežične telefone, odnosno fiksne bežične telefone. Bežični telefoni su praktičniji za korišćenje jer s njima možete pozvati sa bilo kog mesta, ako smo još uvek u dometu koji je potreban za normalno korišćenje. Bežični telefoni su cenovno vrlo pristupačni, ali osim cene telefona treba se raspitati i o troškovima poziva prema različitim mrežama pre nego što se odlučite za ugovor sa nekim telefonskim operaterom i kupite telefonsku liniju. U slučaju da ste vlasnik kompanije, bežični telefoni su gotovo neophodni da bi vaša kompanija mogla normalno da posluje, jer bežični telefoni daju ozbiljniji utisak koji će dobiti potencijalni kupac ili korisnik vaših usluga i proizvoda.

Slabosti koje imaju bežični telefoni su vrlo slične onima koje muče mobilne telefone. Najveći problem je baterija, trajanje baterije i potreba za punjenjem. Zbog bežične upotrebe ovakav telefon je mnogo lakše i brže zagubiti, a u slučaju da se baterija isprazni kada ste ga izgubili, teško ćete ga pronaći.

Razvoj telefonije se uglavnom očekuje kroz VoIP telefoniju, a možemo očekivati da će u budućnosti na tržištu fiksnih linija dominirati VoIP telefoni. VoIP telefoni su gotovo besplatan način telefoniranja, jer za prenos zvuka koriste širokopojasni internet. Njihova upotreba je na taj način besplatna, pozivi se ne naplaćuju, a jedini trošak koji imate je Internet tarifa, koju verojatno već plaćate, čak i ako ne koristite VoIP telefoniju. Baš zbog niske cene troškova može se očekivati da će VoIP telefoni i VoIP telefonija preuzeti primat od trenutno vodećih vrsta telefonije, barem u slučaju fiksnih telefona.

Svaka dobra stvar ima neke loše mogućnosti, pa tako možemo da istaknemo problem u VoIP telefoniji. Pošto je to još uvek prilično nov način komunikacije, a troškovi su mnogo veći na početku i možete očekivati da će VoIP telefon biti puno skuplji nego obični, a skuplja će biti i kupovina linije.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka